Jump to content
IGNORED

Novi zakon o radu


Аврам Гојић

Recommended Posts

sve 10, osim jedne stvari: malo je cudno govoriti da u Srbiji treba lakse otpustati radnike. to je kao da se boris protiv gojaznosti u Sudanu.
lakše otpuštanje = lakše zapošljavanje, neke teorije kažu, no abitno.
Link to comment

lakse otpustanje jeste i lakse zaposljavanje, ali je neophodno da ga prati ozbiljna pomoc drzave onima koji ostanu bez posla, tipa ovdasnje - 80% plate u sledecih godinu-dve. kako to postici, ne znam.

Link to comment
lakse otpustanje jeste i lakse zaposljavanje, ali je neophodno da ga prati ozbiljna pomoc drzave onima koji ostanu bez posla, tipa ovdasnje - 80% plate u sledecih godinu-dve. kako to postici, ne znam.
Šta država gubi ako otpusti višak radnika i daje im 80 posto plate jednu ili dve godine?
Link to comment
lakše otpuštanje treba da bude praćeno vladavinom prava, da bi došlo do lakšeg zapošljavanja.
e, to. osim u javnom sektoru, kod nas se otpustanje vrsi SMS-om Edited by Marko M. Dabovic
Link to comment
Šta država gubi ako otpusti višak radnika i daje im 80 posto plate jednu ili dve godine?
klijentisticki sistem tako gubi svoje glavno uporiste.
Link to comment
sve 10, osim jedne stvari: malo je cudno govoriti da u Srbiji treba lakse otpustati radnike. to je kao da se boris protiv gojaznosti u Sudanu.
Ljudi vec rekose da lakse otpustanje znaci i lakse zaposljavanje, narocito mladih, neiskusnih i neukih, jer je poslodavac spremniji da se izlozi riziku da te zaposli ako zna da moze da te nogira bez problema za 3 meseca ukoliko se ispostavis da ne valjas nista.No, posto pricamo o Srbiji, ovo gore je sekundarno. U Srbiji imas i onako dve klase radnika, jedne koji rade kod privatnika i koji de fakto zavise samo od gazdine dobre volje; zakoni koji treba da stite te radnike slabo se primenjuju; i imas druge koji rade za drzavu, sto direktno sto indirektno, i njih bogotac ne moze otpustiti, a cesto ni naterati da rade duze od 4 sata dnevno ako bas nece. Pola ovih drugih ume da kaze nesto u fazonu "jao, ako nas privatizuju, pa dodju neki stranci, ima da nas kontrolisu kad dolazimo na posao i odlazimo, i sta radimo!" (istinit iskreno zaprepasceni komentar jedne zaposlene u Telekomu, kada je bio onaj prethodni tender za isti) E, kod tih se zakon primenjuje...pa sudovi vracaju na posao...itd.Dakle zakon koji bi omogucavao lakse otpustanje, ne bi prosecnom radniku u privatnom sektoru promenio mnogo cinjenicno stanje, ali bi zato omogucio da se nogira gomila parazita iz drzavnog sektora.Aj jos i da kazem da Srbija treba da ima jedan moderan zakon o radu koji nije skrojen samo za potrebe sindikata radnika u javnom sektoru (kao ovaj trenutni) koji ce, umesto da se u 21. veku brine o stvarima kao sto su topli obrok i regres, brine o tome da se gradjanima koji u privatnom sektoru cesto bivaju izrabljivani omoguci zastita nekih osnovnih prava kao radnika. Da ne moze banka kao salterskom sluzbeniku da ti saopsti da od sutra 10 dana radis u Pancevu (a inace ti je radno mesto u Beogradu), i da to nije krsenje radnog ugovora jer lepo pise da mogu da te privremeno rasporedjuju u krugu od 80 km od tvog prebivalista i/ili uobicajenog radnog mesta. A usput se za prevoz sam snadji, ko to jebe. O broju radnih sati i da ne pricamo.
Link to comment

Ne znam koji predlozeni, ja govorim o ovom sto je na snazi. DSovom.http://blog.b92.net/text/20036/Zasto-smo-izgubili-250000-radnih-mesta/

Šta još ubija zapošljavanje u Srbiji? Zakon o radu.Zakon o radu, kao i ostatak našeg društva, je podešen za zaposlene u državi i u javnim preduzećima. Njih je preko 750.000. Od ostalih 1.100.000 zaposlenih, 400.000 su preduzetnici (samozaposleni), a 320.000 u mikro i malim preduzećima. sa prosečno 3-4 zaposlenih po preduzeću.Kakvog smisla ima otpremnina za samozaposlenog programera koji zaposli pomoćnika? Još ako pomoćnik ima 30 godina radnog staža, otpremnina se plaća za svih 30 godina, bez obzira koliko je bio zaposlen na novom radnom mestu. Ili regres za topli obrok i godišnji odmor? U bilo kojoj od 90.000 malih i mikro firmi koje imaju po 4 zaposlena, uključujući vlasnika i obično njegovog supružnika. Porodične firme. Ili poljoprivredna gazdinstva koja bi zaposlila nekoga.Ko se napio pa ovo smislio?

Naravno problem je ako sada SNS napravi novi zakon koji ce biti skroz po meru "gazda". Ne valjda ni jedan ni drugi ekstrem...

Link to comment
i imas druge koji rade za drzavu, sto direktno sto indirektno, i njih bogotac ne moze otpustiti, a cesto ni naterati da rade duze od 4 sata dnevno ako bas nece.
Boldovani deo recenice je istinit taman koliko i konstatacija da su zene nikakvi vozaci.Kad zena napravi sranje u saobracaju, do toga je doslo zato sto je u pitanju zena, a ne los vozac. Tako ti je i sa zaposlenima koji rade za drzavu, oni koji se ubijaju od posla za mnogo manje plate nego sto se dobijaju za isti posao u privatnom sektoru se jednostavno ne vide od ovih sto rade par sati (ako i toliko) dnevno.
Link to comment
Tako ti je i sa zaposlenima koji rade za drzavu, oni koji se ubijaju od posla za mnogo manje plate nego sto se dobijaju za isti posao u privatnom sektoru se jednostavno ne vide od ovih sto rade par sati (ako i toliko) dnevno.
Šta ih zadržava u državnom sektoru onda?
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...