Jump to content
IGNORED

Django Unchained


Turnbull

Recommended Posts

djangone slazem se sa kimom da je ovo najslabiji tarantino. cak ni blizu najslabijeg, mada sada kada bi me pitao sta je najslabije, sem odgovora na prvu loptu (kill bill 2) ne znam sta bih rekao.uz poznati aksiom -ko ne voli tarantina, ne voli film, dodajem jos jedan - ko ne voli djanga, ne voli vagnera.meni je zapravo fascinantno ono sto je tarantino prodao ispod (povrsinskog) omaza spageti vesternu i nastavka kill the basterds epopeje - skoro sam siguran da je u pitanju ekranizacija prstena nibelunga koja je upakovana u ovu formu oko koje se manje vise vrte sve kritike. django je zapravo zigfrid, nije slucajno sto se zena koja je pokretac akcije zove brunhilda - i taj se motiv zigfrida (9.999 crnaca su robovi ali je 1 pravi heroj i pobednik) vrti kroz ceo film koji je zapravo sastavljen od scena iskusenja za njega i borbe u kojoj ce ostati sam protiv svih. ispod te price u filmu se razvija isto osnovni motiv iz vagnerovog prstena, sukob starog i novog sveta u kome je mizanscen priprema za dolazak novog (radnja se desava 2 godine pred gradjanski rat). ovo onako ultra uprosceno, pisacu detaljnije kada budem imao malo vise vremena.preporuku za gledanje bih ipak ogranicio vise na muski pol i na zene koje imaju bond sa tarantinom. ko ga nije voleo, nece ga ni zavoleti, mada je ovo jos jedan fantastican rolerkoster raznih istorijskih i umetnickih referenci koji isto funkcionise i kao odlicna trivia, kome to treba.na kraju ali i ne poslednje, ko ovo gleda na kompu, qrva mu keva.
Evo pošto Gaza najavljuje dalje teoretisanje, a i ja bih da drvim na temu filma, a očekujem da će Kim da dođe da kontrira, onda evo topika za diskusiju.Oni kojima teoretisanje ubija uživanje u filmu neka na ovaj topik ne ulaze!Keywords: Vagner, ropstvo, revolucija, maskulinitet, romantizam, politike solidarnosti, istorijski revizionizam
Link to comment
  • Replies 327
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • kim_philby

    39

  • Turnbull

    36

  • Weenie Pooh

    25

  • Indy

    23

posto kapiram da je ovo odgvor meni odgovoricu sutra. veceras sam ponovo gledao fil s nekim drugarima koji jos nisu to ucinili. i dalje sam ubedjen da je ovo najslabiji tarentino i dalje zelim djangovu jaknu. malo mi se iskristalisalo sta tacno nije dobro i sta je tacno moglo bolje. samo cu dodati da je problem dvojak: nerazumevanje uloga shoot-outa u istoriji vesterna (u pitanju je specificna dramaturgija tokom koje likovi pokazuju svoj karakter kroz koreografisano nasilje - tako je jos od divlje horde do unforgivena) i nekriticko povladjivanje maskulinoj gangsterizaciji crne kulture.

Link to comment

ne bas :D premda je ovo, izmedzu ostalog, i ljubavna prica, daklem poseduje po nesto za svakoga, Djengo je totalni guy flick.... i meni, ne da bas savrseno ne smeta, nego ga savrseno obozavam :heart:

Link to comment
http://www.youtube.com/watch?v=BizQ_71qElgBitno mi je ono što Walz kaže na kraju, bitno je znati istoriju da bi se shvatila kultura današnje Amerike kao i obrnuto. Kroz kulturu se nazire istorija. Iako mi je film ogavan ipak dobar je pokazatelj na par stvari.Ropstvo je tema o kojoj se treba i mora pričati, makar kroz film za "robove" Tarantina. Indikativno je i to da evropljanin, Nemac, vodi ovaj oslobodilački rat, kao učitelj Đanga. Može li se ta misija ipak nazvati agresorskom.. ? Jer nije da su KKK ljudi nešto mnogo ubeđeni da čine zlo. Naravno da je pokolj samo metafora, ali je (za mene) pogrešna metafora, tera vodenicu da melje prebrzo...Spike Lee film smatra uvredom za njegove pretke, iako ga nije ni video (kao Indy) a ni ne namerava. Mogu da ga razumem, reč Niga je uvreda i može da se čuje prečesto kroz film, iako je "umetničko delo".
Link to comment

Meni se čini da Tarantino precenjuje zanimljivost svojih dijaloga. Tako je ugušio basterdse, tako je ugušio i Đanga. Ne u smislu da su to loši nezanimljivi dijalozi pa su ispali loši filmovi, već u smislu razvodnjavanja kvaliteta. 5 kugli sladoleda je savršena porcija, 10 pojedem sa zadovoljstvom ali ne mogu da dišem, 15 je to much.Inače, film mi je odličan. Waltz je izdominirao glumački, čovek je objasnio. Ima gomila fenomenalnih scena, odlične kamere i kadrova. Tarantino je uvek poklanjao pažnju detaljima, a mene su te sitnice uvek oduševljavale, tipa kada na kraju Waltz ubija Di Kaprija, i kada Fox ubija pomoćnika sa pola metra. Ispaljuje metak, i momentalno rukom skida krv sa face i kreće krkljanac. Ukratko, odličan film, zabavan, predugačak.

Link to comment
Meni se čini da Tarantino precenjuje zanimljivost svojih dijaloga. Tako je ugušio basterdse, tako je ugušio i Đanga. Ne u smislu da su to loši nezanimljivi dijalozi pa su ispali loši filmovi, već u smislu razvodnjavanja kvaliteta. 5 kugli sladoleda je savršena porcija, 10 pojedem sa zadovoljstvom ali ne mogu da dišem, 15 je to much.Inače, film mi je odličan. Waltz je izdominirao glumački, čovek je objasnio. Ima gomila fenomenalnih scena, odlične kamere i kadrova. Tarantino je uvek poklanjao pažnju detaljima, a mene su te sitnice uvek oduševljavale, tipa kada na kraju

Waltz ubija Di Kaprija, i kada Fox ubija pomoćnika sa pola metra. Ispaljuje metak, i momentalno rukom skida krv sa face i kreće krkljanac.

Ukratko, odličan film, zabavan, predugačak.

+1 za sve, posebno ovo sa dijalozima.Meni su samo smetale cartoonish bloodsplozions™, kojih obično ima kod Tarantina ali ovde je preterao, majku mu. Jedno je kad se katanom odseče ruka pa onda 5 sekundi šiklja krv kao da je pukla slavina, a drugo je metak u glavu posle kog se isto to dešava.Na samom početku, kad oni oslobođeni robovi upucavaju slejvera preko kog leži konj dok protagonisti odlaze - pucaju odozgo nadole, a krv šikne u suprotnom smeru, dakle metar i po u vis. Iz glave :isuse: Jel' mora baš svaki put samurajska filmska tradicija da se gura? Edited by Weenie Pooh
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...