Jump to content
IGNORED

Sarma!


yolo

Recommended Posts

Otvaram temu o najsvetijem od svih srpskih jela. Pisite ovde da se dragocena energija spremanja i konzumacije svete sarme ne trosi na drugim mestima.... Pod sarmom se podrazumeva samo jedna prava sarma, od kiselog kupusa, sa mesom. Mada, ako pobedi glas infidela, pisite o svemu sto zavijate u list od necega.Proglasavam topik svecano otvorenim, izvolte80a3799eb6237e7fe4f66ebc48012407_header.jpg

Link to comment
  • Replies 62
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • yolo

    8

  • aram

    6

  • hefestus

    5

  • Quince

    4

Top Posters In This Topic

:thumbsup:Moderacijo, prebacuj!

a to kad stavite sarmu u rernu na 120-140, jer je nalijete vodom da svaka sarma pliva u vodi? mene vise lozi ideja da na dno poredjam suvo meso, rebra i butkice i to zalijem vodom a preko toga poredjam sarme da se kuvaju tj tiho peku na pari? ovako po historianovom recepisu.
Inace ih gusto redjam, rupe izmedju popunjavam suvim mesom, slandzom, etc, i nalijem vode tek da dofati do vrha gornjeg reda (obicno budu dva).Zatvorim alu folijom & poklopim.Edit: na dno sherpe idu kozurice i masno od slandze, mixovano sa srcem i ostatkom kupusa. Pokrijem sa par listova kupusa, pa redjam sarme.Posle prvog reda, pokrijem opet listovima, pa redjam drugi red. Na kraju sve ususkam liscem odozgo. Edited by historian
Link to comment

auuuuu, sad se vratih sa jedne svadbe i bas sam razmisljala o tome kolik ja volim sarme, a onda sam sa drugaricom polemisala na temu sarma vs. punjena paprika i sarma definitivno wins.najbolje su kad ih naprave onako male, sa dosta mesa + kad se uz njih uzme i malo (ili malo vise, kao ja) rena :piggy:

Link to comment

:Hail:najviše volim da kad sarma bude gotova, a to je u mojoj kući obično kasno uveče, pojedem one listove kupusa kojima se prekrije šerpa u kojoj se kuva. Čisto da znam šta da očekujem sutra. Nego, molim odgovor od iskusnih kulinara, zašto je sarma ukusnija sutradan?

Link to comment
:Hail:najviše volim da kad sarma bude gotova, a to je u mojoj kući obično kasno uveče, pojedem one listove kupusa kojima se prekrije šerpa u kojoj se kuva.
Ja tako jedva cekam da se dokopam ovog lisca i korenja sa dna :lolol:Ima neka fora sa hladenjem i podgrevanjem, valjda se neki enzimi oslobadjaju tek kad/dok se ono sto kuvas lagano hladi...To sam (ako se ne varam) procitao u Dunk your biscuit horizontally - 106 Strange Scientific Facts ^_^
Link to comment

Sarmu smo pravili u šerpi za dva dana. Šerpa za dva dana je posle poslednje ture hleba, upadala u pekarsku peć. Nisam jeo sarmu od kada su sjebali simkinu pekaru.

Link to comment
Stavljam 2/3 junećeg i 1/3 svinjskog mesa, i na tu količinu 1/3 pirinca, extra sitno seckani crni i beli luk, so i biber. I ništa više. I meso stavljam sveže, ja nikada za bilo šta ne dinstam. I pravim jako male sarmice, kao da su od zelja
Link to comment

na sitno seckanoj dimljenoj slaninici izdinstam luk, malo rendane šargarepe i peršuna, malo belog luka, dodam sitno seckano dimljeno svinjsko meso, sitno seckanu dimljenu kobasicu (1/5), nemasnu mlevenu junetinu(4/5),malo sitnog pirinča okruglog zrna, najbolje ako ima kočanski, so biber, alevu papriku slatku i malo ljute, sitno seckan peršunov list i na vrh noža mlevenog karanfilića i cimeta. ko ne voli zapršku, može u fil da stavi kašiku brašna. pravim male sarme. na dno šerpe poređam ostatke listova (spoljni, sitni i pocepani), a na njih stavim kožurice od slanine. ređam sarme u krug, a u sredinu stavljam suva rebra, dimljene kosti, ili samo butkicu. dodam par listova lorbera i koje zrno kleke. poprašim alevom paprikom i nalijem vode 1 prst iznad sarmi. kuvam celu noć. prvog dana podgrejem celu šerpu, a drugog i trećeg dana ako pretekne, podgrevam u rerni. višak vode, kojui najviše volim, pokusam lično. ako se negde ogrebem za glavicu dobrog kupusa, sarma bude vrhunska, a ako pravim od kupovnog iz vaakuma, zavisi od sreće na kakav kupus naletim, jer nije ujednačenog kvaliteta. ili bude preslan, ili prekiseo ili nedovoljno kiseo. kupujem spljeskane glavice, jer to ukazuje na tanak list.

Link to comment
samo ti nastavi tako i nemoj da se cudis kada ti se jednog dana budem uvalila na sarmice i upoznavanje sa Senkom
Samo izvolte. Dobro dosla si :)Послато са GT-I9000 користећи Тапаток 2
Link to comment
A koji je fazon u onim receptima što naglašavaju da se meso ne melje, nego secka?
moja baba je seckala meso za sarmu i pravila od sirovog mesa. ja tražim od mesara da mi samelje jednom od tvrđeg komada.
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...