Jump to content
IGNORED

Da li je religija stetna ili korisna za ljudsko drustvo?


jolanda.kirschner

Prevazidjenost religije  

48 members have voted

  1. 1. Organizovanu religiju bi trebalo

    • Zakonom zabraniti
    • Suzbijati argumentima njen uticaj
    • Ignorisati
    • Siriti i podrzavati


Recommended Posts

Sta mislite o uticaju kako najvecih svetskih religija i njihovih vodja, tako i onih manjih na zivot obicnih ljudi. Da li bi svet mogao da postoji i bez religije? Da li je njeno postojanje korisno ili stetno?

Link to comment
  • Replies 443
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Bakemono

    71

  • billadni

    53

  • bergasa19

    45

  • braca

    40

Zaustavljanje nauke, spaljivanje knjiga i naučnika u hrišćanstvu... Za dobar deo religija vezujem retrogardnost kao modus operandi. I'll pass just on that account.

Link to comment

Ajde ja cu da budem djavolji bozji advokat. Religija je davala mir u smislu objasnjavanja stvari za koje nismo znali kako funkcionisu (a strah od nepoznatog je jedan od osnovnih strahova), davala je utehu u smislu da kakva god se sranja desavala u zivotu "to neko od gore sve gleda" a davala je i moralne smernice (biti dobar, ne ciniti grehe, pomoci onima u nevolji). Te moralne smernice su bile zacinjene paklom sto ih je cinilo malo vise od mrtvog slova na papiru. Religija je pokusaj da se objasni zasto treba biti dobar uprkos tome sto je svet oko tebe los. To je veoma plemenita zelja. Sad sto se to izvitoperilo tokom hiljada godina, te se nakacili losi ljudi, rekao bih da je to uobicajena stvar sa svakom velikom idejom. Uostalom mnogi ovdasnji ateisti se vode ucenjima bude nevezano za to sto je to religija. Ne treba odustati od borbe za bolju religiju samo zato sto su one znale da tokom godina skrenu od svog osnovnog zadatka. Ja to iz vizure jednog ateiste doduse.

Edited by Shan Jan
Link to comment

Što se kaže, dobar izgovor para vredi. Da nema religije već bi se našao neki drugi izgovor da se rade najgore stvari. Inače, spaljivale su se knjige i naučnici i tamo gde niko nije bio religiozan, npr. dinastija Qin 213 g.p.n.e. i veliko spaljivanje knjiga (i naučnika) i nacistička Nemačka kao svežiji primer.

Link to comment

Religija je bila u redu na početku razvoja ljudskog društva, dok nauka nije dovoljno stasala.Ja bih rekao da je religija pokušaj da se objasni svet, dok je nauka objašnjenje sveta; kad nauka objasni nešto, religija postane za neki procenat manje potrebna.Moje mišljenje je da je danas religija potpuno besmislena, nepotrebna i anti-ljudska.

Link to comment
Što se kaže, dobar izgovor para vredi. Da nema religije već bi se našao neki drugi izgovor da se rade najgore stvari. Inače, spaljivale su se knjige i naučnici i tamo gde niko nije bio religiozan, npr. dinastija Qin 213 g.p.n.e. i veliko spaljivanje knjiga (i naučnika) i nacistička Nemačka kao svežiji primer.
Jesi li 100% siguran da u dinastiji Qin baš niko nije bio religiozan? Stvar je u tome što se svi ti "izgovori" (nacizam, kultovi ličnosti itd.) zasnivaju na istim principima kao organizovane avramske religije, i to nije nikakav argument u njihovu odbranu. Jednostavno treba svim tim sektašenjima stati na put i bilo bi mnogo bolje.
Link to comment

Inače, nemam preteranih problema sa mnogobožačkim religijama i sujeverjem - problem nastaje sa organizacijom u čijoj svetoj i bogonadahnutoj knjizi pišu ovakve stvari:

5. Мојсијева, глава 2511. Ако би се свадили људи, један с другим, па би дошла жена једнога да отме мужа својега из руке другога који га бије, и пруживши руку своју ухватила би га за мошнице.12. Отсијеци јој руку; нека не жали око твоје.
2. Мојсијева, глава 352. Шест дана да се ради, а седми да вам је свет, субота почивања Господњега; ко би радио у тај дан, да се погуби.
5. Мојсијева, глава 2118. Ко би имао сина самовољна и непокорна, који на слуша оца својега ни матере своје, и којега они и караше па опет не слуша,19. Нека га узму отац и мати, и нека га доведу к старјешинама града својега на врата мјеста својега,20. И нека кажу старјешинама града својега: овај син наш самовољан је и непокоран, на слуша нас, изјелица је и пијаница.21. Тада сви људи онога мјеста нека га заспу камењем да погине; и тако извади зло из себе, да сав Израиљ чује и боји се.
2. Мојсијева, глава 2120. Ко удари роба својега или робињу штапом тако да му умре под руком, да је крив;21. Али ако преживи дан или два, да није крив, јер је његов новац.
Колошанима, глава 322. Слуге! слушајте у свему своје тјелесне господаре, не само пред очима радећи као да људима угађате, него у простоти срца, бојећи се Бога,23. И све шта год чините, од срца чините као Господу а не као људима:
5. Мојсијева, глава 2010. Кад дођеш под који град да га бијеш, прво га понуди миром.11. Ако ти одговори миром и отвори ти врата, сав народ који се нађе у њему нека ти плаћа данак и буде ти покоран.12. Ако ли не учини мира с тобом него се стане бити с тобом, тада га биј.13. И кад га Господ Бог твој преда у руке твоје, побиј све мушкиње у њему мачем.14. А жене и дјецу и стоку и што год буде у граду, сав плијен у њему отми, и једи плијен од непријатеља својих, који ти да Господ Бог твој.15. Тако чини са свијем градовима, који су далеко од тебе и нијесу од градова овијех народа.16. А у градовима овијех народа, које ти Господ Бог твој даје у нашљедство, не остави у животу ниједне душе живе.17. Него их затри сасвијем Хетеје и Амореје и Хананеје и Ферезеје и Јевеје и Јевусеје, као што ти је заповједио Господ Бог твој.
4. Мојсијева, глава 3114. И Мојсије се разгњеви на војводе, на тисућнике и стотинаре, који се враћаху с војске;15. И рече им Мојсије: а што остависте у животу све жене?16. Та оне по ријечи Валамовој навратише синове Израиљеве да згријеше Господу с Фегора, те дође она погибија на народ Господњи.17. Зато сада побијте сву дјецу мушку, и све жене побијте, које су познале човјека.18. А дјевојке, које не познаше човјека, оставите у животу.
Исаија, глава 1313. Зато ћу затрести небо, и земља ће се покренути са свога мјеста од јарости Господа над војскама и у дан кад се распали гњев његов.14. И биће као срна поплашена и као стадо којега нико не сабира; свак ће гледати за својим народом, и свак ће бјежати у своју земљу.15. Ко се год нађе, биће прободен, и који се год скупе, погинуће од мача.16. И дјецу ћу им размрскати на њихове очи, куће ћу им оплијенити и жене ћу им срамотити.
1. Тимотију, глава 211. Жена на миру да се учи са сваком покорношћу.12. Али жени не допуштам да учи нити да влада мужем, него да буде мирна.
1. Коринћанима, глава 1434. Жене ваше да ћуте у црквама; јер се њима не допусти да говоре, него да слушају, као што и закон говори.35. Ако ли хоће чему да се науче, код куће мужеве своје нека питају; јер је ружно жени да говори у цркви.
2. Мојсијева, глава 1229. А око поноћи поби Господ све првенце у земљи Мисирској од првенца Фараонова који шћаше сједјети на пријестолу његову до првенца сужња у тамници, и што год бјеше првенац од стоке.30. Тада уста Фараон оне ноћи, он и све слуге његове и сви Мисирци, и би вика велика у Мисиру, јер не бјеше куће у којој не би мртваца.
Осија, глава 1316. Самарија ће опустјети, јер се одметну од Бога својега; они ће пасти од мача, дјеца ће се њихова размрскати и трудне жене њихове распорити.
3. Мојсијева, глава 2117. Кажи Арону и реци: у кога би из сјемена твојега од кољена до кољена била мана на тијелу, онај нека не приступа да приноси хљеб Бога својега.18. Јер нико на коме би била мана не ваља да приступа, ни слијеп, ни хром, ни у кога би био који уд превећ мали или превећ велики,19. Ни у кога је сломљена нога или рука.20. Ни грбав, ни дрљав, ни ко има биону на оку, ни шугав, ни лишајив, ни просут.21. У кога би год из сјемена Арона свештеника била кака мана на тијелу, нека не приступа да приноси жртве огњене Господу; мана је на њему; да не приступа да приноси хљеб Бога својега.22. Али хљеб Бога својега од ствари пресветих и од ствари светих нека једе;
Šta sve imamo: ksenofobija, nacizam, genocid, mizoginija, homofobija, eugenika, propagiranje robovlasništva, šovinizam - kakvo poučno štivo! I tako milosrdno i mudro! Edited by Bakemono
Link to comment

Zabrane su (skoro) uvek pomagale religijama.Edukacija je jedino ispravno sredstvo u borbi protiv religije.Čak, religija nije problem, pa ni organizovana religija.Problem su slepa dogma i zatucanost.Dakle, prva zapovest antireligije:Edukuj se.Druga zapovest: edukuj bližnjeg svog.

Link to comment
Inače, nemam preteranih problema sa mnogobožačkim religijama i sujeverjem - problem nastaje sa organizacijom u čijoj svetoj i bogonadahnutoj knjizi pišu ovakve stvari:Šta sve imamo: ksenofobija, nacizam, genocid, mizoginija, homofobija, eugenika, propagiranje robovlasništva, šovinizam - kakvo poučno štivo! I tako milosrdno i mudro!
Tanki su ti argumenti. Nemaš u vidu kontekst™
Link to comment
Tanki su ti argumenti. Nemaš u vidu kontekst™
E jeste to. Evo celo jedno poglavlje sa sve kontekstom:
Судије, глава 191. И у то вријеме, кад не бјеше цара у Израиљу, бјеше један Левит који живљаше као дошљак крај горе Јефремове, и узе иночу из Витлејема Јудина.2. А иноча његова чињаше прељубу код њега, па отиде од њега кући оца својега у Витлејем Јудин, и оста ондје четири мјесеца.3. А муж њезин уста и отиде за њом да јој лијепо говори и да је доведе натраг, имајући са собом момка својега, и два магарца; и она га уведе у кућу оца својега, и кад га видје отац њезин обрадова се доласку његову.4. И устави га таст његов, отац младичин, и оста код њега три дана, и ондје јеђаху и пијаху и ноћиваху.5. А четврти дан кад усташе рано, уста и он да иде; али отац младичин рече зету својему: поткријепи срце своје залогајем хљеба, па онда идите.6. И тако сједоше и сједоше обојица заједно и напише се; па рече отац младичин мужу: хајде остани још ноћас, и буди весео.7. Али човјек уста да иде; али таст његов навали на њ, те опет ноћи ондје.8. Потом урани петога дана да иде; и рече му отац младичин: поткријепи срце своје. И једући заједно забавише се докле и дан наже.9. Тада уста човјек да иде, он и иноча му и момак; а таст његов, отац младичин, рече му: ето, дан је већ нагао, вече је, преноћите овдје; ето доцкан је, преноћи овдје, и буди весео, па сјутра ураните на пут, и иди к својему шатору.10. Али човјек не хтје ноћити; него уста и пође; и дође до Јевуса, а то је Јерусалим, и с њим два магарца натоварена и иноча његова.11. А кад бијаху близу Јевуса, дан бијаше нагао врло, па рече слуга господару својему: хајде брже да се свратимо у тај град Јевус, и ту да ноћимо.12. А господар му рече: нећемо свртати у туђ град, који није синова Израиљевијех, него ћемо ићи до Гаваје.13. Још рече момку својему: хајде брже да стигнемо у које од тијех мјеста и да ноћимо у Гаваји или у Рами.14. И минуше онуда и отидоше; и сунце их зађе близу Гаваје Венијаминове.15. И окретоше онамо да отиду и преноће у Гаваји, и кад уђе, сједе на улици градској; и не би никога да их прими у кућу да преноће.16. И гле, један старац враћаше се с посла својега из поља увече, а бијаше из горе Јефремове и живљаше као дошљак у Гаваји; а људи онога мјеста бјеху синови Венијаминови.17. И он подигав очи своје угледа онога човјека путника на улици градској; и рече му старац: куда идеш? и откуда идеш?18. А он му одговори: идемо до Витлејема Јудина до на крај горе Јефремове; оданде сам, па сам ишао до Витлејема Јудина, а сада идем к дому Господњему и нема никога да ме прими у кућу.19. А имамо и сламе и пиће за магарце своје, и хљеба и вина за се и за слушкињу твоју и за момка који је са слугом твојим имамо свега доста.20. А старац му рече: буди миран; што ти год недостаје, ја ћу се старати за то; само немој ноћити на улици.21. И уведе га у своју кућу, и положи магарцима; потом опраше ноге, и једоше и пише.22. А кад се развеселише, гле, људи онога града, безаконици, опколише кућу, и стадоше лупати у врата, и рекоше старцу, господару од куће, говорећи: изведи тога човјека што је ушао у твоју кућу, да га познамо.23. И изашав к њима онај човјек, господар од куће, рече им: не, браћо, не чините зла; кад је човјек ушао у моју кућу, не чините тога безумља.24. Ево кћи моја дјевојка и иноча његова, њих ћу вам извести, па њих осрамотите и чините с њима што вам је воља, само човјеку овому не чините тога безумља.25. Али га не хтјеше послушати они људи; тада онај човјек узе иночу своју и изведе је напоље к њима, и они је познаше, и злоставише је цијелу ноћ до зоре, и пустише је кад зора забијеље.26. И дошавши жена у зору паде код врата од куће онога човјека гдје бјеше господар њезин, и лежа докле се не расвану.27. А господар њезин уста ујутру, и кад отвори врата и изађе да иде својим путем, а то жена иноча његова лежаше на вратима кућнијем, и руке јој на прагу.28. И рече јој: устани да идемо. Али не би одговора; тада је метну на магарца, и уставши човјек пође у мјесто своје,29. И дошав кући својој узе мач, и узе иночу своју и исијече је с костима на дванаест комада и разасла у све крајеве Израиљеве.30. И ко год видје говораше: није се учинило нити се видјело тако што откад изидоше синови Израиљеви из Мисира до данас. Промислите о том и вијећајте и говорите.
Vaši utisci, gospodo? Bizarno? Morbidno? Apsurdno? Em lepotm em poučnotm!
Link to comment
...što religija uopšte ne propagira, jakako.
Ima i bilo je religija u kojima se ne insistira na dogmama u onoj meri u kojoj je to slučaj u, na primer, hrišćanstvu.Pa i u okviru jedne dogmatske religije, stvari su podložne menjanju.Recimo, nesrećniku iz Venecije po imenu Djovani Furlano je 1481 odrubljena glava a potom je spaljen jer je sa svojom ženom imao analni sex.S druge strane "mnogi konzervativni hrišćani danas smatraju da je oralni (i analni) sex fina i praktična alternativa za parove koji ne žele da imaju odnose pre braka."Iz knjižice po imenu Seks i religija, autora imenom Dag Ejstejn Endše.Gomila zanimljivih informacja na jednom mestu, bez neke značajne idejne niti vodilje, no, ipak se vidi koliko odredjena religijska pravila zavise od kulturoloških regionalnih obrazaca i koliko se religijska praksa može razlikovati od dogme.Seks je dobra tema za proučavanje religija jer su one po pravilu vrlo zainteresovane za uredjivanje seksualnog života vernika.Naročito religije koje imaju negativno odredjenje prema seksu, kao što je hrišćanstvo.I ne samo religije:"Vrhovni američki sud je tek 2003. godine ukinuo poslednje zakone pojedinih saveznih država koji su zabranjivali analni i oralni sex izmedju muškarca i žene."
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...