Jump to content
IGNORED

Kvalitetno visoko obrazovanje na poklon


Al-Khwarizmi

Recommended Posts

Znate li ko je Salman Kan? Internet selebriti, iako nije beskućnik sa glasom radio voditelja, plačljivi borac za prava Britni Spirs, bloger holivudskih tračeva, zajebant, podjebant, dulibudibudaćer... pa čak ni izvanredni talenat koji je zadivio žiri nekog Idola. Čime je onda zaslužio to časno zvanje?Ovaj je do svoje Internet slave došao pomalo na prevaru - napravio je nešto korisno! Ni manje ni više nego Akademiju i omogućio pristup visokoškolskim kursevima iz matematike, informatike, fizike, astronomije, biologije, hemije, medicine, ekonomije, istorije, političkih nauka, ... - bilo kome, u bilo kom trenutku. I besplatno.Ali Kanova Akademija nije ni jedina ni najstarija takva inicijativa. Magična reč je OpenCourseWare. Konceptu je verovatno najveću slavu doneo MIT OCW, a značajno joj doprineli webcast.berkeley, meni posebno zanimljiv Stenfordov SEE i slični programi drugih vrhunskih univerziteta. Glavne platforme za sve ovo su iTunes U ("U" od University), i, naravno, YouTube. Ovaj vid obrazovanja postaje sve bitniji na tržištu. Koliko, možda najbolje svedoči nedavna odluka Sebastijana Truna, danas verovatno najpoznatijeg stručnjaka iz oblasti robotike i veštačke inteligencije, da napusti udobno mesto profesora na Stenfordu i pokrene sopstveni onlajn univerzitet, Udacity. Na taj korak se odlučio nakon što je sa Piterom Norvigom, drugim velikim Gugl/Stenford imenom, krajem prošle godine organizovao besplatan online kurs Uvod u veštačku inteligenciju. Kurs je bio skoro identičan onom koji se uživo predaje na samom Stenfordu (koliko je to Internet kao medijum dozvoljavao), a mogao se pratiti u dva režima - osnovnom (za one koji su hteli da prate lekcije, ali nisu imali vremena da rade domaće i ispite) i naprednom (gde su studenti ocenjivani). Trun je bio oduševljen time što je od 160,000 prijavljenih studenata iz svih krajeva sveta, njih čak njih 23,000 istrajalo do kraja ne baš lakog kursa. Toliko oduševljen, da je 23. januara ove godine na "Digital - Life - Design" konferenciji u Minhenu izjavio:

Ovo je vrlo snažno uticalo na mene. Nikad nisam pomislio da će se ovo desiti. Uvek sam mislio kako sam na Stenfordu, najboljem svetskom univerzitetu, i da sam odličan nastavnik. Nakon što sam ovo uradio, ne mogu da predajem na Stenfordu ponovo (...) koliko god da volim Stenford. Nemoguće je.Osećam se kao da postoje crvena i plava pilula. Možete uzeti plavu pilulu, vratiti se u svoju učionicu i podučavati svojih 20 studenata. Ali ja sam uzeo crvenu pilulu. I video sam Zemlju Čuda. Mislim da zaista možemo da promenimo Svet uz pomoć obrazovanja. Ako možemo da obrazovanje učinimo besplatnim za Svet, dostupnim svuda, mislim da možemo da pomognemo ljudima u zemljama u razvoju, u Africi, u Indiji, u Kini... da postanu mnogo bolji i jači. I mislim da će to biti jezgro novog društva. Jako sam uzbuđen zbog toga.
Preporučujem celu
, vredi odgledati.Da li je ovo revolucija u obrazovanju? Bilo da ste inženjer koji mora da brzo savlada novu oblast ili tehnologiju, želite da se prijavite na konkurs za posao gde se traži znanje koje nemate, student koji mnogo bolje savladava gradivo na predavanjima nego iz literature, ali ima tu nesreću da mu predaju nemotivisani, nezainteresovani, belomedveđe zaštićeni, vremenom davno pregaženi, užabokrečeni, konfuzni, od ranog jutra pijani... jednom rečju loši profesori (mislim da sam, na žalost, ovim pokrio bar 60% BU), ili vas jednostavno zanima neka oblast - sada znanje možete da dobijete onda kada vama to odgovara, od najpriznatijih eksperata i profesora sa vrhunskih svetskih univerziteta. I to besplatno, da čujete isto ono za šta neki plaćaju po 30,000 dolara! Ako to nije revolucija, onda ne znam šta je. Pioniri Interneta čijim se naivnim vizijama smeju svi oni koji Mrežu vide kao samo još jedan dokaz da čovečanstvo nije u stanju da tako moćan alat upotrebi za išta vrednije od pornografije i fejsbuka, mogu mirne duše da čekiraju još jednu stavku sa svoje "čemu će to da služi" liste.edit 1: ispravio linkove - hvala Oxymoronu!edit 2: Voleo bih da ova tema bude i mesto gde će se kačiti linkovi ka oprobanim besplatnim kursevima, kao i najave za buduće kurseve koji vam se učine zanimljivim. Molim da preporučujete samo cele kurseve, a ne tizere od po jednog-dva predavanja. Takođe, molim da već snimljene kurseve linkujete samo ako iz ličnog iskustva znate da su dobri, ili na osnovu preporuke iz prve ruke. Edited by Al-Khwarizmi
Link to comment
  • Replies 251
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Indy

    49

  • Al-Khwarizmi

    22

  • rajka

    17

  • fonTelefon

    15

Bilo je to i u Economistu pre 2-3 godine.Da bilo ko moze da prati predavanja najboljih nastavnika najboljih univerziteta preko neta. I ime tog coveka je bilo ne samo pomenuto nego je njegov poduhvat bio predstavljen kao vizija. Sto da ne?Niko se nije bunio, ni ja nemam da kazem nista lose.Bilo je po Forumima da nema nista bez "Campus life", "be there", opet sekundarno prema najvaznijoj stvari - kvalitetna predavanja.Usrkivali su se oni koji su zivotnu ustedjevinu ulozili u slanje dece u Ameriku, kao da im je bilo krivo da moze da ispadne to nije bilo neophodno.

Link to comment

Kroz donacije. Npr. Google i Bill Gates su upumpali dosta novca Kan Akademiji. Baci pogled na članak o Kan Akademiji na Vikipediji, odeljak History.edit:

The project relies on donations for funding. Khan Academy is a not-for-profit organization, now with significant backing from the Bill & Melinda Gates Foundation and Google. Several people have made US$10,000 contributions; Ann and John Doerr gave $100,000; total revenue is about $150,000 in donations. Additionally, it also earned $2,000 a month from ads on the Web site in 2010, until Khan Academy ceased to accept advertising. As of September 2010, Google announced they would be providing the Khan Academy with $2 million to support the creation of more courses and to enable the Khan Academy to translate their core library into the world’s most widely spoken languages, as part of their Project 10100.
Edited by Al-Khwarizmi
Link to comment
Ali Kanova Akademija nije ni jedina ni najstarija takva inicijativa. Magična reč je OpenCourseWare. Konceptu je verovatno najveću slavu doneo MIT OCW, a značajno joj doprineli webcast.berkeley, meni posebno zanimljiv Stenfordov SEE i slični programi drugih vrhunskih univerziteta. Glavne platforme za sve ovo su iTunes U ("U" od University), i, naravno, YouTube.
Veoma lepa stvar.Na početku studija sam neke fundamentalne predmete razjašnjavao slušajući MIT predavanja via academicearth.org, mđtm to je bilo upravo samo to - snimci sa predavanja, dopuna predavanju, ništa interaktivno, ništa zvanično, pa sam prerastao potrebu za tim... Novi koncept podrazumeva dobijanje sertifikata po položenom kursu, a to mi deluje dosta korisno za ljude koji nemaju uslove da studiraju in a traditional manner ili žele da dopune vrednost svog obrazovanja dodajući u curriculum predmete koje nisu mogli da slušaju tamo gde su se školovali.@Indy: ... o finansiranju, primer: http://ocw.mit.edu/donate/why-donate/
Link to comment

Voleo bih da ova tema bude i mesto gde će se kačiti linkovi ka oprobanim besplatnim kursevima, kao i najave za buduće takve kurseve koji vam se učine zanimljivim. Molim da preporučujete samo cele kurseve, a ne tizere od po jednog-dva predavanja. Takođe, molim da već snimljene kurseve linkujete samo ako iz ličnog iskustva znate da su dobri, ili na osnovu preporuke iz prve ruke.Dodajem ovo kao edit na prvi post. Svoje preporuke kačim sutra ili prekosutra.

Edited by Al-Khwarizmi
Link to comment

nije to revolucija, al nosi potencijal... donekle.verujem da ovo moze zameniti neek komponente studiranja, u domenu usvajanja znanja, vestina, ali ne znam u kojoj meri moze da nadomesti faktor koji studiranje igra u razvoju drustvenog kapitala pojednica, a to je jedan bitan distinctive feature elitnih univerziteta. Ime da ne pominjem.S druge strane, kako je visoko obrazovanje sve vise pocelo da lici na produzetak redovnog obrazovanja (usled pomeranja na trzistima radne snage, pre svega), a sve je manje akademsko iskustvo, visoke skole sve vise poprimaju funkciju socijalizacije u smislu sirem nego akademskom, a opet drugacijem i od onoga "in loco parentis".

Link to comment

takodje imaju i ova dva (for-profit firme)udemy.com (mesavina besplatnih i kurseva koji se placaju)codeacademy.com (za sada su besplatni kursevi, a svako moze da iskoristi njihovu platformu da napravi svoj kurs privatno [ali se ne objavljuje automatski na sajtu, nego ti mozes da hostujes sam, kako sam shvatila]

Link to comment

stanford npr ima fantasticna besplatna predavanja iz raznih oblasti. iz programiranja su izuzetno dobra.da su moji profani tako predavali imo bih ne sve desetke no sve deset plus.sad sam mator konj, pa ovaj vid skole i nije preterano koristan za mene, ali mi je bilo jako zanimljivo u smislu poredjenja pristupa na beograckom univerzitetu i nekom fensi.

Edited by ToniAdams
Link to comment
stanford npr ima fantasticna besplatna predavanja iz raznih oblasti. iz programiranja su izuzetno dobra.da su moji profani tako predavali imo bih ne sve desetke no sve deset plus.sad sam mator konj, pa ovaj vid skole i nije preterano koristan za mene, ali mi je bilo jako zanimljivo u smislu poredjenja pristupa na beograckom univerzitetu i nekom fensi.
Imaš na iTunes U najbolje predavanje iz Verovatnoće, koje sam ikad video. Jbg, samo da se sjebeš kad vidiš kako smo gubili vreme kopirajući sveske od štreberki, jer se nije imalo odakle učiti. Ovo je najdepresivniji topik ikad.
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...