Jump to content
IGNORED

Jeftina vina


Willow

Recommended Posts

Nije da se nešto razumem u vina, ali moram reći da mi poslednjih meseci prija crno "Car Lazar". On i "Carica Milica" su mi ranije bili sinonim za nekvalitet, a onda se nešto dogodilo. Kaže mi drugar da je stvar u tome što je kruševački "Rubin", otkad se privatizovao, popravio tehnologiju i uveo u proizvodnju pozitivne novine (zaboravio sam koje, jbg). Bilo kako bilo, "novi" "Car Lazar" ima neki fin borovničasti miris, vrlo je pitak i blag na nepcima, nema notu mračne otužnosti, super se slaže sa tamnom čokoladom, a ujutru ne boli glava čak i ako preterate. Cena mu je oko 200 rsd. Sve u svemu, topla preporuka.Vina_car_lazar.jpgedit: tenks, Indy :)

Edited by Willow
Link to comment
  • Replies 123
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • ivy

    22

  • yolo

    14

  • vookela

    13

  • banatjanin

    7

Top Posters In This Topic

Posted Images

Bravo, Willowe, odlicna tema. Nau pijingMcwilliams_Hanwood_Estate_Merlot_Web1.jpgOvo je lokalno (blizu mene) proizvedeno, a u sebi ima grozdje iz mnogo regiona... videlo je i nesto barika (tacnije cepanica americkog i francuskog hrasta). Ima u sebi tamnu (americku) sljivu i zacin od barika, ribizlasta nepca, mekane tanine i fali mu mozda malo kiseline. Ide za 9 dolara ovdasnjih, znaci dosta je jeftino, i dosta je dobro za te pare, mada mislim da je Shiraz na istoj etiketi jos bolji.

Link to comment
1_1_1_1_1_ipad-art-wide-541554311-420x0.jpgBTW, narode balkanski, jel' su se pojavili tamo cask wines? (Valjda bi se to kod nas zvalo u tetrapaku, mada to uopste nije tetrapak - u pitanju je kesa, videti sliku gore). Za one na budzetu, moze da bude dobra solucija za relativno kvalitetno vino. Obicno nije barikirano, sto u stvari mnogima i prija.Mi ovde imamo lepu selekciju, medjutim drzava uporno dize cenu (posto je to po jedinici mere alkohola najisplatljivije pice i alkosi se dave u tome). Pakovanja od 5L mogu da se nadju za petnaestak dolara, a i manje na snizenju. r147919_3375494.jpgCleanskins su bolji kvalitet kad su dobra vina u pitanju, no problem sa njima je sto ne znas sta ces dobiti. Neka su grozna, premda su samo $4 za flasu, dzaba ga bilo, nisu ni za kuvanje. (Sad ce drzava da ogranici minimalnu cenu valjda na 8 dolara, ponovo zbog alkosa).20132.jpgYalumba etiketa u pakovanjima od 2L je stvarno OK.
Link to comment
1_1_1_1_1_ipad-art-wide-541554311-420x0.jpgBTW, narode balkanski, jel' su se pojavili tamo cask wines? (Valjda bi se to kod nas zvalo u tetrapaku, mada to uopste nije tetrapak - u pitanju je kesa, videti sliku gore).
Ne znam da li ima ovo sto navodis, ali u Srbiji postoje vina u tetrapaku odavno, npr. ima neki cini mi se banatski rizling koji se prodaje (ili se prodavao - nisam ga dugo potrazio) u tetrapaku. Pila jedna moja drugarica, mislim da je bio zeleni tetrapak, ja sve u tripu da je to neki sok od jabuke ili tako nesto, kad vidim posle - vino.
Link to comment

meni taj banatski rizling u tetrapaku stalno stoji u frižideru i koristim ga za ubacivanje u hranu jer svako malo bolje vino popijem pre nego bilo šta skuvam sa njim :lol: može da stoji i 8 meseci bez da prokisne :blink:

Link to comment

Ovo sto je Indy pitao za Bag in Box vina, koliko me secanje sluzi Mija je krenuo sa tim pakovanjima za Metro.Ne mogu da se setim cene. Ne znam da li ga jos ima u prodaji.Vinomond uvozi 2 vina u Bag in Box varijanti iz Portugala, belo i crveno. 3 litra je bilo oko 900 kinti.Dok sam ja bio dole, dobra vina za postenu cenu su nudili VV, posebno bela (Muskat Otonel im je bio odlican, Pinot Blanc ok), crveno im je Frankovka sa onim jelenom na etiketi bila dobra, pominjao je gazza to vino vise puta.Odlicna su bila FONKO :Hail: vina, Chardonnay im je bio najbolji na trzistu a kostao je oko 325 dingera, od crvenih njihov Caberne i Merlo takodje dobri za slicnu cenu. Ne znam sta se sa njima desilo, znam uvoznika ali mu to nije primaran biznis i ne znam da li je nastavio da radi vina.

Link to comment

U mom vinskom vremenu koga više nema (12 god kako ne pijem) uživao sam u tadašnjim jeftinim vinima... Nadam se da se današnji vinoljupci snalaze nekako u ovim vremenima. ("Car Lazar" je i onda bio solidan i jeftin)Voleo sam tada jeftina Kosovska Vina (Game, Burgundac, Kabernet) u ovijem 0,7 pakovanju... Na etiketi Gamea koga sam najvoleo je pisalo: "Pijte me pijte dobri junaci, pijte me jer vas biti neće, ali će biti ko će me piti."post-283-13258613459056.jpgAli...Najviše sam uživao Pelješačkom Plavcu u litarskoj flaši koja je okupljala jeftine ostatke kojekavih i tada skupih Dingača i Postupa... Ne znam koliko je to sada dostupno 1 prosečnom hrvatskom vinoljupcu-lokatoru u ova surova europska vremena... Ali to se nekada jeftino pazarilo u samoposluzi... Imao sam običaj da na dno police sa vinima sakrijem nekoliko flaša i zamaskiram drugim vinima, da imam i za sledeće pazare... Bilo je dobro, a previše jeftino, pa da ne nestane...351345757_322cc32f4d.jpgI...Dukat - sa flajkom od 0,7 i klasičnim pivskim poklopcem bio je do zla boba jeftin, a ubedljivo najbolje i najmirišljavije belo vino koje se moglo naći na našem tržištu, čak i od skupih vina... Boje starog zlata i specifičnog ukusa. Pokojni Čika Naum iz "Franša" se uvek smejao govoreći da boljeg vina nema, a da ga dobar deo njegovih nobl mušterija lokala ne bi ni pio kad bi znao koliko je isto jeftino u maloprodaji...originalslika-4978000.jpgBilo nekad... Sad se pripoveda... :fantom:

Edited by dare...
Link to comment

indi, vidim da se na brojnim topicima žališ kako država down under malo malo pa diže cenu alkohola, el to 1 alkoholizam tamo toliko veliki društveni problem da mora da se pribegava tako radikalnim merama koje ugrožavaju većinu dobronamernih i umerenih alkoholnih hedonista?

Edited by Gonzo
Link to comment

ovo sto kepa pominje da uvozi vinomond, belo 3l za 900 din je bas pristojno vino za razne masovke. proverio sam na sebi, uvostio sam se jednom od njega ozbiljno i nije bilo nikakvih morning after posledica kao sto je obicaj kod konzumiranja raznih antifriza u tom rangu cene. nazalost u srbiji je nemoguce naci vino domace proizvodnje koje je u rangu 2-3e po boci koje prolazi bilo kakav ozbiljniji test, sem pomenute vrsacke frankovke (koju davno nisam probao pa ne mogu da garantujem da je ovo pisanje validno), koja je i tada bila taman u "koliko para toliko muzike" fazonu.inace je stvarno tezak kriminal sta i koliko placamo u srbiji. nista me vise ne obraduje nego da udjem u "hofer" u austriji ("aldi" u nemackoj), sto je za neupucene cheapo masovna samiska sa raznim proizvodima skupljenim po kriterijumu da malo kostaju a daju nesto vise od toga. elem,ovaj spanski penusavac za 2.7e:DSC09781-29e70.jpgi ovaj gruner veltliner (reiden selection) za 3.3e412_gruner-velt-rieden-fles-uitsnede.jpgsu takvi mamojebi za te pare da bi i jedno i drugo poslao na crtu na primer aleksandrovicevim vinima iz iste klase, koja kostaju skoro pa jos jedna nula na gornje cifre.za ovakve kupovine vredi potegnuti do najblize zemlje u okruzenju koja ima "hofer" lanac, madjarska i slovenija za pocetak - ovu spansku cavu znam da prodaju i u sloveniji, ne znam za veltliner.

Link to comment

kakva tema!ja obožavam da kupujem i probam jeftina vina, jer mi ćale piroćanac; samo me bilo sramota da pišem o tom na forumu jer sam delom snob.e sad ovo je moj slatki greh od kako se pojavilo:http://www.youtube.com/watch?v=ZbN4t7m-UEwkad sam ga video na polici, najviše me privukla ova reprodukcija Brojgelovih "Lovaca u snegu" što se promalja iz mece.koliko sam samo hektolitara raznih rinfuz-vina popio iz pet pakovanja (pakovanja od 1l, 2l i 5l)... ko će im sve popamtiti imena.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...