Jump to content
IGNORED

In Memoriam: Radomir Konstantinović


notenoughreasonsforclaire

Recommended Posts

Sa e-novina:

U Beogradu je 27. oktobra u 83. godini preminuo književnik i filozof Radomir Konstantinović, najpoznatiji po kapitalnom delu "Filosofija palanke"Radomir Konstantinović rođen je 27. marta 1928. godine u Subotici. Karijeru je počeo kao pesnik, sa zbirkom stihova „Kuća bez krova“ (1951), da bi se posvetio romanu i objavio čitav niz eksperimentalnih projekata i modernih dela: „Daj nam danas“ (1954), „Mišolovka“ (1956), „Čisti i prljavi“ (1958), „Izlazak“ (NIN-ova nagrada 1960. godine) i „Ahasfer ili traktat o pivskoj flaši“ (1964).Od „Pentagrama“ (1966), okreće se eseju i već u njemu se naziru ključne deonice kultne „Filosofije palanke“ (1969) u kojoj ovaj pesnik i fiolozof, praveći jedinstven esejistički amalgam beskompromisno zasekao po baruštini provincijske svesti, uvrežene malograđanštine i krutog tradicionalizma. Na nizu primera pokazujući kako nam je gotovo sve palanačko, Konstantinović analizira stil kao najviše načelo palanke, ideal čistog siromaštva, sentimentalizam i sarkazam, ateizam, trajni infantilizam, realizam, banalnost, nihilizam tamnog vilajeta, egzistenciju kao besmislen rad, lenjost kao rad zatvorenog sveta palanke, politički vašar, ideal organske kulture, srpski nacizam, itd.Govoreći o Srbiji devedesetih godina u jednom od retkih intervjua koji je da srbijanskim medijima Konstantinović kaže: "Da vam kažem: borba protiv nacionalizma jeste borba protiv samoće. Zašto? Zato što je samoća egzistencijska forma totalitarizma, svakog, pa i ovoga nacionalističkog s početka devedesetih godina. Ovo što vam sad kažem rekao sam pre deset godina, na početku Druge Srbije, na dan 11. aprila 1992. godine. Beogradski krug bio je krug spasonosnog prijateljstva, pa je zato, uistinu, bila privilegija naći se u njemu. Mislim na prijateljstvo, kao na privilegiju (valjda najveću od svih privilegija). Ali, ne manje, mislim i na privilegiju manjine, neodvojivu od privilegije prijateljstva. Ili, ako hoćete, na privilegiju marginalca. Zato što je marginalnost duša istorije. Druga Srbija, dakle Srbija evropska, jeste marginalna Srbija, i dan-danas, i upravo kao takva, kao marginalna, jedina moguća budućnost Srbije."
Link to comment

Ima logike da se baš on dopisivao s Beketom i da je pisao romane u kojima se ništa ne događa. I Hrvati obožavaju Filozofiju palanke. Tu knjigu mu palančani nisu oprostili.

Link to comment

"Filosofija palanke" je knjiga koju su svi pominjali a malo ko je citao. Nema javnog delatnika koji je nije uzeo u usta. Voleo bih da je ta knjiga malo bolje shvacena.

Edited by Marko M. Dabovic
Link to comment

ел је има неко на пдф?сви линкови које сам нашао на мегауплоад, ме на крају доведу на почетну страницу гуглаunsure.gif

Link to comment
"Filosofija palanke" je knjiga koju su svi pominjali a malo ko je citao. Nema javnog delatnika koji je nije uzeo u usta. Voleo bih da je ta knjiga malo bolje shvacena.
Da smo normalna zemlja, ta bi knjiga odavno postala obavezan udžbenik za sve srednje škole.
Link to comment

negde posle petog oktobra, igrom slucaja, zadesila se ja za kafanskim stolom sa doticnim i pet, sest deda, njegovih vrsnjaka. deda pored mene, vrlo teatralno, tako da svi cuju rece: devojcice, da te upoznam. ovo je...znam, znam, cak sam i citala... prekinem ga jaal se moj deda nije dao omesti, nadglasa me i nastavi: ovo ovde, to ti je... ovo ti je najpametniji srbin!devojcica je tad, bas kao i sad imala jezik brzi od pameti. samo sam se cula kako izgovaram: pa dobro, nije mu bas neka konkurencija...sve su dede prasnule u smeh. sve sem jednog.

Link to comment
Da smo normalna zemlja, ta bi knjiga odavno postala obavezan udžbenik za sve srednje škole.
Ponekad smrt pomogne da bar na momenat utihne trivija. Bar neko vreme necemo slusati o njegovoj komunistickoj proslosti i polemikama. Bar neko vreme cemo mirno uzivati u njegovoj borbi protiv 'crne, prezrene, ali prihvacene' banalnosti, sve dok nas bezbrojna citiranja ne odvedu preko svake granice dobrog ukusa.
Link to comment
Ponekad smrt pomogne da bar na momenat utihne trivija. Bar neko vreme necemo slusati o njegovoj komunistickoj proslosti i polemikama. Bar neko vreme cemo mirno uzivati u njegovoj borbi protiv 'crne, prezrene, ali prihvacene' banalnosti, sve dok nas bezbrojna citiranja ne odvedu preko svake granice dobrog ukusa. ga na kraju, konačno, i Dobritza Ćosić ne oplače kao još jednu tragičnu ličnost srpskih deoba, stradanja i vremena zla
Edited by MancMellow
Link to comment
1. Ponekad smrt pomogne da bar na momenat utihne trivija. 2. Bar neko vreme necemo slusati o njegovoj komunistickoj proslosti i polemikama.
Nisam siguran da će 1. da dovede do 2. Onaj Medaković, Dejan u jednom tomu Efemerisa sladostrasno prilaže skenirani isečak iz nivona s titoističkim Konstantinovićevim člankom; a Palavestra ga tupi na jednom drugom mestu. Kriv je Raša jer je titoista bio. Sad mi žao što se na popisu nisam izjasnio kao Titoista.
Link to comment
"Filosofija palanke" je knjiga koju su svi pominjali a malo ko je citao. Nema javnog delatnika koji je nije uzeo u usta. Voleo bih da je ta knjiga malo bolje shvacena.
ne znam da li je ovde, na nekrolog-topiku, mesto da kazem ovo, narocito zato sto o konstantinovicevom politickom delovanju (ili nedostatku istog) mislim dobro, ali filosofija palanke je knjiga ciji je najveci problem bas to sto je palanacka. otuda i taj usud njene apsolutne nekomunikativne lokalnosti. kapiram da je pokojnik to pisao programski, gotovo angazovano, ali sa ove distance mozemo reci i da mu se taj angazman izjalovio te da je svojom ekscentricnoscu i kulturalizujucom prevednickom notom postao bas deo onog miljea s kojim se obracunavao. sto naravno ne znaci da nije makar probao. sto je mnogo vise nego sto se moze reci za medakovica & palavestra koji su paradigmaticni medju njegovim kriticarima.doduse, mozda je dabovic u pravu. mozda ovoj knjizi treba novo, radikalnije, citanje izvan obozavanja ili kriticke negativne dijalektike. Edited by kim_philby
Link to comment

Posle napornog dana i dosta štrapacaringu, pa i mlaćenja na Sajmu, uz kafu ću da nekrologujem malo.Ne slažem se sa Pakovićem i Filbijem. Čemu kvazelitizam?Ne slažem se ni sa time da je Konstantinovićevo delo nepročitano i nečitano.Čitano je od onih koji nisu priznali da su ga čitali. Uznemiruje one koji ga nisu čitali famom koja kola o njemu. A oni koji su ga loše pročitali, opet su samo pojačali tu famu.Filozofija palanke spada u ona dela koja žive od fame. Kao Bitak i vrijeme, kao Kraj istorije, kao Majn kampf, kao Manifest, Program SKJ, 13. i 14. izgubljena Mojsijeva tablica, Protokoli sionskih mudraca, Patin narodni kuvar i još neke. Nisu sva ova pobrojana dela autentična a nisu ni na strani dobra. Ali imaju nešto zajedničko, kao kod Đerđelez Alije, fama ide ispred njih i vrši pos'o.Filozofija palanke se na početku bavi smrću u stilu Hajdegera i time je možda odbila čitaoce kao Eko u jednom svom romanu. Ali, ako je čak i Bećković čitao tu knjigu, šta reći?Ćeraćemo se još, pesnička je verzija onog poglavlja koje analizira ponašanje palanke prema pojedincima koji odbijaju da sudeluju u maltertiranju onih koji se izdvajaju. Oni postaju još teže žrtve palanke. A šta veli Bećković: Ko neće da se ćera njega najviše ćeraju. Kud ćeš veći uticaj?F. P. je potvrdila i savremena antroposociologija: 1.analiza ponašanja u sumnjivim predgrađima i elitnim delovima grada, na primer; automobil koji se ostavi u šugavom predgrađu bila očerupan u roku odmah; autp u eltinom delu grada ostaje netaknut dok ga neko ne načne; onda čerupanje teče jednako brzo kao i u predgrađu.2. analiza tretiranja solidarnosti u netolerantnim sredinama, kada se ispostavi da oni koji pokazuju empatiju za odbačne postaju žrtve na još godi način od i inače obeležnih.Sve je to Konstantinovićevo. F.P. je namerno zamumuljen, i zamerati mu hermetizam sada i danas, isto je kao da danas počnemo da osporavamo Beketa, jer nam nije jasan. Zlatko Paković u "Danasu" tupi, kada - kao da je čitao reči Vinske mušice - ovako veli::

Oni, pak koji adoriraju Konstantinovićevu knjigu i nazivaju je „našim Svetim pismom“, kako je jednom prilikom izjavio Dragan Velikić, dopadaju infantilizma, a, kako tačno uviđa Konstantinović, „infantilizam je korelativan palanačkom duhu“. Takođe, tvrditi da bi trebalo da postoji zakon „po kome niko u ovoj zemlji ne bi mogao postati punoletan pre nego što pročita ‘Filosofiju palanke’ i ponudi jasna svedočanstva o razumevanju prirode palanačkog duha“, kako je rekla Branka Arsić - nije ništa drugo do palanački autoritarizam.
Paković kenja. Izjava o zakonu i punolestvu a i post Vinske mušice na ovoj strani, samo je hiperbola, kao kada se, na primer, kaže da nema pravog odrastanja ako ne pročitate Sarajana ili Selindžera. Kakav bre palanači autoritarizam.Misim, ono, o čemu piše Konstantinović - realistički nihilizam, aristokratski nihilizam, smrt po sebi, senzacionalizam kao negativan izraz banalnosti, ne-govor, razočaranje u životinju - pa zašto očekivati da ovo razumeju baš svi? Medaković a ni tetka Palavestra nisu teorijski oboružani da bi se s time ufatili u koštac. Zato se o delu sudi na osnovu podele titoista-globalista-autošovinista VS "nismo samo mi krivi Hrvati i Slovenci razbijači Jugoslavije, rekli mi Milojku Druloviću a on se pravi blesav"---F.P. je mit. F.P. je kao hazarski ćup, beskrajno dubok, a razbiven. Tako da, kao u pasusu iz Hazarskog rečnika, tako razbiven, znači beskrajno mnogo uvek više od onoga što bi značio da postoji - ili u prevodu, da neko "stvarno razume" tu knjigu, ona bi značila manje nego sada kada mitski uznemiruje "neshvaćena" je l' te. Kime Filbi, zameram ti kvazielitizam, pa nemoj majkumu u ovom momentu, misim, čekaj da prođe 40 dana :P A Paković kenjator nije me iznenadio, i levo i desno deli packe, a on niti sere niti piša.A Vinska mušica - :thumbsup: i ne sekiraj se zbog gorespomenutog tipa. psda, da, znam da naslov glasi sa "s" - Filosofija, ali ne volem tu reč sa s već sa z.
Link to comment
Posle napornog dana i dosta štrapacaringu, pa i mlaćenja na Sajmu, uz kafu ću da nekrologujem malo.Ne slažem se sa Pakovićem i Filbijem. Čemu kvazelitizam?Ne slažem se ni sa time da je Konstantinovićevo delo nepročitano i nečitano.Čitano je od onih koji nisu priznali da su ga čitali. Uznemiruje one koji ga nisu čitali famom koja kola o njemu. A oni koji su ga loše pročitali, opet su samo pojačali tu famu.Filozofija palanke spada u ona dela koja žive od fame. Kao Bitak i vrijeme, kao Kraj istorije, kao Majn kampf, kao Manifest, Program SKJ, 13. i 14. izgubljena Mojsijeva tablica, Protokoli sionskih mudraca, Patin narodni kuvar i još neke. Nisu sva ova pobrojana dela autentična a nisu ni na strani dobra. Ali imaju nešto zajedničko, kao kod Đerđelez Alije, fama ide ispred njih i vrši pos'o.Filozofija palanke se na početku bavi smrću u stilu Hajdegera i time je možda odbila čitaoce kao Eko u jednom svom romanu. Ali, ako je čak i Bećković čitao tu knjigu, šta reći?Ćeraćemo se još, pesnička je verzija onog poglavlja koje analizira ponašanje palanke prema pojedincima koji odbijaju da sudeluju u maltertiranju onih koji se izdvajaju. Oni postaju još teže žrtve palanke. A šta veli Bećković: Ko neće da se ćera njega najviše ćeraju. Kud ćeš veći uticaj?F. P. je potvrdila i savremena antroposociologija: 1.analiza ponašanja u sumnjivim predgrađima i elitnim delovima grada, na primer; automobil koji se ostavi u šugavom predgrađu bila očerupan u roku odmah; autp u eltinom delu grada ostaje netaknut dok ga neko ne načne; onda čerupanje teče jednako brzo kao i u predgrađu.2. analiza tretiranja solidarnosti u netolerantnim sredinama, kada se ispostavi da oni koji pokazuju empatiju za odbačne postaju žrtve na još godi način od i inače obeležnih.Sve je to Konstantinovićevo. F.P. je namerno zamumuljen, i zamerati mu hermetizam sada i danas, isto je kao da danas počnemo da osporavamo Beketa, jer nam nije jasan. Zlatko Paković u "Danasu" tupi, kada - kao da je čitao reči Vinske mušice - ovako veli::Paković kenja. Izjava o zakonu i punolestvu a i post Vinske mušice na ovoj strani, samo je hiperbola, kao kada se, na primer, kaže da nema pravog odrastanja ako ne pročitate Sarajana ili Selindžera. Kakav bre palanači autoritarizam.Misim, ono, o čemu piše Konstantinović - realistički nihilizam, aristokratski nihilizam, smrt po sebi, senzacionalizam kao negativan izraz banalnosti, ne-govor, razočaranje u životinju - pa zašto očekivati da ovo razumeju baš svi? Medaković a ni tetka Palavestra nisu teorijski oboružani da bi se s time ufatili u koštac. Zato se o delu sudi na osnovu podele titoista-globalista-autošovinista VS "nismo samo mi krivi Hrvati i Slovenci razbijači Jugoslavije, rekli mi Milojku Druloviću a on se pravi blesav"---F.P. je mit. F.P. je kao hazarski ćup, beskrajno dubok, a razbiven. Tako da, kao u pasusu iz Hazarskog rečnika, tako razbiven, znači beskrajno mnogo uvek više od onoga što bi značio da postoji - ili u prevodu, da neko "stvarno razume" tu knjigu, ona bi značila manje nego sada kada mitski uznemiruje "neshvaćena" je l' te. Kime Filbi, zameram ti kvazielitizam, pa nemoj majkumu u ovom momentu, misim, čekaj da prođe 40 dana :P A Paković kenjator nije me iznenadio, i levo i desno deli packe, a on niti sere niti piša.A Vinska mušica - :thumbsup: i ne sekiraj se zbog gorespomenutog tipa. psda, da, znam da naslov glasi sa "s" - Filosofija, ali ne volem tu reč sa s već sa z.
pa odmah ih prepoznas po tom s. evo dobro cekacu 40 dana. nisam toliki kvazielitista da ne sacekam da se konstantinovic upokoji u gospodu.
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...