Jump to content
IGNORED

Biciklom do posla i nazad


noskich

Recommended Posts

Vidim ovde trend u Australiji da ljudi voze biciklu do posla i nazad kuci cak iako cesto to znaci i do sat vremena voznje, pa cak i vise.Naizgled deluje kao spoj lepog i korisnog: fizicka aktivnost plus usteda u prevozu i clanarini u teretani (prevoz moze biti i do 9 dolara povratna karta, a teretana od 600 godisnje pa nadalje).Medjutim, licno ne bih ovo radio posto mi izgleda da nije zdravo voziti uporedo sa vozilima i duboko udisati izduvne gasove. Takodje mi izgleda da je donekle riskantno biti biciklista u saobracaju, povecava se znatno verovatnoca nezgode.

Edited by noskich
Link to comment

Vidi, ja dvadesetak godina vozim bajs po beogradskim ulicama i još sam u jednom komadu. Vozio sam i po Vojvodini ture od po 140km (do rodbine i nazad) i samo sam dva puta imao problem da je nešto moglo da me pokupi, jednom u selu i jednom na semaforu pored moje zgrade. Nema pravila. Čak i ovde, gde vozači i dalje nisu naviknuti na bicikliste autobus me uvek prolazi sa bar metar odstojanja. Ume da bude neprijatno prvi put, ali posle se navikneš. Kada automobili krenu da te pretiču u uskoj ulici, uvek uspore toliko da gotovo da mile. Uvek pomaže ako se okreneš kada ih čuješ da bi ih umirio, da znaju da shvataš da se nalaze iza tebe. Ako imaš gde da ostaviš bajs na poslu, samo napred, iskreno ti zavidim. Ovde je glavni problem što nema dovoljno mesta gde mogu da se ostave bicikli. Smog možeš da osetiš ako te pretekne matori autobus (ili kamion sa prikolicom) ili ako ti pretekneš traktor sa prikolicom (lica vozača u takvim situacijama su :lol: ). Pošto verujem da su tamo dole propisi o kontroli izduvnih gasova mnogo strožiji nego kod nas, ne verujem da ćeš imati problema. Nećeš se nagutati smoga više nego što bi progutao da šetaš ulicom (na autoput ionako ne smeš da ideš zbog niske prosečne brzine).

Link to comment
Vidi, ja dvadesetak godina vozim bajs po beogradskim ulicama i još sam u jednom komadu...
Sta da ti kazem, moze biti dobra stvar slazem se.Nisam otvorio temu da bih odlucio da li da se i ja pridruzim trendu vec vise diskusije radi.Jednostavno nije to moj stil, ja sam vise tip za teretanu i bazen. Udjem tamo, odradim, tusiranje, izlazim. A i volim da na miru odradim nakon posla natenane i da na to vreme napolju nema nikakvog uticaja.
Link to comment

ja sam za. jedino presvlačenje ume da bude problem, jednom sam imala šeficu koja se jaaako mrštila ako uđemo u radnju u nereprezentativnom izdanju, pa sam morala da tražim javnu klonju da se presvučem.nadam se da će mi sledeći šefovi biti malo razumniji.ne vidim ni jedan razlog protiv, pogotovo ako neko ne živi preterano daleko od mesta gde radi. mada i za to postoje vlažne maramice..

Link to comment

prošlog leta sam bio na nekoj letnjoj školi u Utrechtu, i totalno sam uživao u vožnji bajsom do faxa i nazad do dorma. milina jedna, naročito u tako sređenom sistemu za bicikliste kao što je holandija. Otključam bajs, pustim muziku, i uživam. I za 20ak minuta sam tamo. Em se razbudim skroz, em ne zavisim od javnog prevoza. A jako volim da vozim bicikl.Za razliku od beograda, tamo ima nekoliko velikih prednosti :1) nedostatak uzbrdica. U odnosu na mesto gde živim u BGu, ne mogu da zamislim mnogo mesta na koja bih mogao da odem biciklom a da se pritom ne oznojim kao prase. U nekom trenutku prosto moram da naletim na uzbrdicu koja celu priču čini besmislenom.2) niže temperature. povezane sa ovih prethodnim. Ovde leti, jelte, ume već u 8 ujutru da bude potpuno nepodnošljivo. 3) sređenost ulica i, mnogo bitnije, opšta vozačka kultura. Posle ko zna koliko godina vozikanja po BGu znam šta je bezbedno a šta nije, šta mogu i smem da radim a šta ne. Ipak, ne mogu da utičem na masu vozača kojima je migavac samo dodatna oprema i koji misle da su sami na svetu pa nema potrebe da me obaveste da će skrenuti desno. Ne moraju biciklisti u BGu da budu beli medvedi ko u holandiji (gde imaju pravo prvenstva u odnosu na pešake, kola, majke sa decom i ljude u invalidskim kolicima), nego osnovni nivo vozačke svesti i kulture koji traži da znaš ko je sve u tvojoj blizini i da se ponašaš u skladu sa time.

Link to comment

ja sam za, odnedavno to praktikujem.Ono sto je najbitnije je ovo sto Alphons navodi pod 3). Ako zivis u gradu u kome su bajsovi na ulicama normalna pojava, u kojima postoji infrastruktura za iste (trake za bicikle u svim vecim ulicama) i gde su vozaci navikli na bickliste i daju im prednost, onda nema nikakve opste prepreke za koriscenje bajsa kao pravog pravcatog sredstva prevoza (a ne samo za rekreaciju).

Link to comment

Dok sam živeo u Ljubljani, odlazak na posao bajsom mi je bio odlična prilika i da se razbudim i da se malo rekreiram. Povratak je bio još bolji jer je usput bila jedna pivnica sa odličnim crnim pivom. Naravno, u Ljubljani je lako voziti bajs jer je sve ravno i nacrtano za bicikle, dok je sve suprotno u BG-u :(.

Link to comment
+1Najznačajnije za odlazak bajsom na posao u BG-u je sigurno mesto za ostavljanje bajsa. Ja sam svojevremeno ostao bez dva bajsa (jedan bio vezan ispred ETF-a i ukraden usred bela dana).Sledeći veliki problem za početnike predstavlja saobraćaj. Ali, posle nekog vremena se čovek navikne i više nije problem voziti prometnim ulicama.Naravno i mnoštvo uzbrdica može predstavljati problem.Ali onome ko ima mogućnost i odvažnost ja toplo preporučujem ovakav vid prevoza. Ne zavisiš od prevoza, mnogo si fleksibilniji, možeš da svratiš na gomilu mesta i završiš gomilu stvari, besplatno vežbaš i to 5 dana u nedelji, ne plaćaš prevoz...Čim krene lepo vreme ja se trudim da koristim ove pogodnosti i već nekih 4-5 godina s proleća, preko leta i jeseni (koliko vreme dozvoli) koristim bajs za odlazak do posla.
Link to comment
Za razliku od beograda, tamo ima nekoliko velikih prednosti :1) nedostatak uzbrdica. U odnosu na mesto gde živim u BGu, ne mogu da zamislim mnogo mesta na koja bih mogao da odem biciklom a da se pritom ne oznojim kao prase. U nekom trenutku prosto moram da naletim na uzbrdicu koja celu priču čini besmislenom.2) niže temperature. povezane sa ovih prethodnim. Ovde leti, jelte, ume već u 8 ujutru da bude potpuno nepodnošljivo. 3) sređenost ulica i, mnogo bitnije, opšta vozačka kultura. Posle ko zna koliko godina vozikanja po BGu znam šta je bezbedno a šta nije, šta mogu i smem da radim a šta ne. Ipak, ne mogu da utičem na masu vozača kojima je migavac samo dodatna oprema i koji misle da su sami na svetu pa nema potrebe da me obaveste da će skrenuti desno. Ne moraju biciklisti u BGu da budu beli medvedi ko u holandiji (gde imaju pravo prvenstva u odnosu na pešake, kola, majke sa decom i ljude u invalidskim kolicima), nego osnovni nivo vozačke svesti i kulture koji traži da znaš ko je sve u tvojoj blizini i da se ponašaš u skladu sa time.
ah, ah. pa utrecht je bre najlepsi grad za bicikliste u najlepsoj zemlji za bicikliste. :)u poslednjih puno godina prosle zime sam prvi put imao tri meseca idenja na posao busom. stegla zima, a imunitet mi bio u kurcu. kad je vreme ok ili makar suvo, meni tih 20ak minuta do kampusa uvek dobro dodje da sredim misli i resetujem se na radni mod. ili da presusam album koji dugo ne stizem da cujem. a zaista mnogo znaci i kao fizicka aktivnost. plus se ne cimas po autobusima, ne placas preskupe karte, ne trazis mesto za parkiranje... posebno mi je zadovoljstvo da idem na posao trkackim bajsom - put je odlican, 20ak minuta padne na 7-8, a uhvati me pomalo i need for speed. sredio mezimca pre par dana, pa sad uzivam. inace relativno umerena temperatura omogucava pedalanje manje vise tokom cele godine. desava se da se smrznem ili pokisnem, ponekad se i preznojim, ali sve to je deo iskustva i svima je isto. u krajnjoj liniji, postoji tush u labu jedino se treba settit pa poneti presvlaku.sto se tice smoga, ovde je saobracaj u sirem centru grada relativno redak, tako da to zaista ne osecam kao problem. alphonso, prilicno gresis kad govoris o holandskoj vozackoj kulturi. zasticen polozaj biciklista je posledica iskljucivo njihove brojnosti, pa su vozaci oprezniji. ima idiota kkoji ne signaliziraju kad skrecu ili prolete pored tebe kao i svuda. posebno su iritantni pizza delivery skuteri koji idu iskljucivo biciklistickim stazama. voze potpuno nenormalno i nepredvidljivo. naravno, ono sto cini glavnu prednost ovde su biciklisticke staze koje postoje bukvalno svuda, pa cak i izmedju bilo koja dva mesta u holandiji. one su drugacije boje (crvene) i cesto nekim malim ivicnjakom odvojene od ceste. anyway, da, da, da! ici na posao bajkom je genijalno iskustvo ako postoji minimum uslova za to.
Link to comment

Jedan moj kolega u bivsoj firmi je stalno dolazio bajsom na posao. Zivi na Dusanovcu, a firma nam je bila u Kralja Milana. I sve je OK to sto kazete, fizicka aktivnost, zdrav zivot i ostale stvari...ali ako nemas gde da se istusiras dzabe sve to. Ovaj kolega se toliko osecao na znoj da je to bilo nepodnosljivo. Jednostavno se nije moglo sedeti sa njim u istoj prostoriji bez disanja na usta. Sto je najgore, on to nije osecao (ili se pravio bleasv) sve dok nismo intervenisali i lepo porazgovarali sa njim o tome.Moze da bude jako neprijatno za okolinu i to narocito preko leta, ako nemate tus kabinu na poslu.

Link to comment
Jedan moj kolega u bivsoj firmi je stalno dolazio bajsom na posao. Zivi na Dusanovcu, a firma nam je bila u Kralja Milana. I sve je OK to sto kazete, fizicka aktivnost, zdrav zivot i ostale stvari...ali ako nemas gde da se istusiras dzabe sve to. Ovaj kolega se toliko osecao na znoj da je to bilo nepodnosljivo. Jednostavno se nije moglo sedeti sa njim u istoj prostoriji bez disanja na usta. Sto je najgore, on to nije osecao (ili se pravio bleasv) sve dok nismo intervenisali i lepo porazgovarali sa njim o tome.Moze da bude jako neprijatno za okolinu i to narocito preko leta, ako nemate tus kabinu na poslu.
zato holandjani smrde ko zveri.
Link to comment
alphonso, prilicno gresis kad govoris o holandskoj vozackoj kulturi. zasticen polozaj biciklista je posledica iskljucivo njihove brojnosti, pa su vozaci oprezniji. ima idiota kkoji ne signaliziraju kad skrecu ili prolete pored tebe kao i svuda. posebno su iritantni pizza delivery skuteri koji idu iskljucivo biciklistickim stazama. voze potpuno nenormalno i nepredvidljivo.
da trolnem malo :D :moje iskustvo se zasniva na zanemarljivih mesec dana u Holandiji (sveukupno) u proteklih nekoliko godina. I više sam pucao na to da se biciklisti uglavnom ponašaju kao da su sami na svetu kada su na biciklističkoj stazi, ali jebiga, bolje da te pokupi bajs nego kola :) mene je prošle godine zamalo pokupila devojka koja je krenula da me obilazi (ne zato što sam u krš formi nego je ona imala bolji bajs ^_^ ), a pritom je kuckala SMS sa obe ruke, i poslala me u 3 pičke materine jer sam valjda trebalo da uzletim da prođe ispod mene, a i da joj javim da sam tu. Odgovorio sam, kao i svaki gospodin, na engleskom pa na srpskom, nekulturno je pričati na jeziku koji drugi ne razumeju, a srpski me poneo. Trebalo je i nicque ta mere da ubacim, sad kad se prisetim :DNo, ova tvoja opservacija ima smisla. u BGu su vozači i dalje iznenađeni bilo čime što nije auto, uključujući i skutere, sigurno bi bilo drugačije kada bi bilo više biciklista.
Link to comment
zato holandjani smrde ko zveri.
hahahaaaaa... da, kako da ne, i imaju repove, kozje papke i male rogove na celu. za sad vec puno godina u holandiji, jedino dvoje ljudi koji sam sreo da su se osecali u ofisu su jedna spanjolka i jedan nemac. on iz medicinskih razloga, a ona onako.broj toplih dana u kojima ovde mozes da se oznojis vozeci bajs je manji od dvadeset. srednja zimska T je izmedju -1 i 4, srednja letnja izmedju 12 i 22. sto bi se reklo, idealni uslovi za igru, tj. voznju.
Link to comment
hahahaaaaa... da, kako da ne, i imaju repove, kozje papke i male rogove na celu. za sad vec puno godina u holandiji, jedino dvoje ljudi koji sam sreo da su se osecali u ofisu su jedna spanjolka i jedan nemac. on iz medicinskih razloga, a ona onako.broj toplih dana u kojima ovde mozes da se oznojis vozeci bajs je manji od dvadeset. srednja zimska T je izmedju -1 i 4, srednja letnja izmedju 12 i 22. sto bi se reklo, idealni uslovi za igru, tj. voznju.
hesuse, zajebavam se.duvaj ga milfoguze, zato imam vazduh ko u vazdusnoj banji
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...