Jump to content
IGNORED

3D Printing


Yoyogi

Recommended Posts

Ovo je novost koja se zadnjih 2 meseca pojavljuje po stampi. 3D printing stvari koje su do sada mogle da se naprave samo u fabrikama.Radi tako sto "printer" sadrzi umesto papira, plasticne listove i stampa jedan po jedan u lejerima, polazeci od 3D modela u racunaru.Ocigledan je potencijal da transformise svet: sa ovime moze svasta da se napravi i proizvede cak i u malim serijama ili pojedinacno, bez potrebe da se otvara fabrika. Za slozenije proizvode, firme koje su lideri u ovoj oblasti jednostavno (za naknadu) mogu da dozvole stampanje na svojim skupim printerima sa korisnikovog CD-a ili SSD drajva ili da odstampaju emailovani fajl. Primeri stvari odstampanih, ne napravljenih u fabrici:Bicikl iz naslova topika:3D-01.jpgQuite a pair of shoes:3D-02.jpgThe Economist trvdi da odstampana stradivari violina svira isto kao prava:3D-06.jpgOvo zubari vec rade godinama, mozda i 15 godina sa CT Scan kao alatom odakle pocinje:3D-04.jpgJim Kor, pokusava da odstampa karoseriju svog prototipa elektricnog vozila (koje, odstampano, drzi u ruci dok sedi u do sada odstampanim delovima karoserije).3D-07.jpgEvo su i sam printer i "toner":3D-03.jpg3D-05.gif

Link to comment

Ovo se razvija već dosta godina, glavni problem je bila cena. Ne verujem da će moći da se koristi baš za sve što nam padne na pamet ali imaće veoma širok spektar primene. Evo ti jedan spin-off tehnologije, na MIT-u su razvili koncept štampača hrane. Imaš hmm, tube sa ink jet mastilom određenog ukusa i onda ovaj toster to kombinuje i odštampa u obrok. Još uvek to nije kao u zvezdanim stazama ali me ne bi čudilo da to na kraju i naprave. Cornucopia_food_3D_printer_printing_head.jpgcornucopia.jpgcornucopia2-thumb-600x453-41484.jpghttp://www.shapeways.com/blog/archives/321-Cornucopia,-a-3D-printer-for-food.html

Link to comment
Ovo se razvija već dosta godina, glavni problem je bila cena.
Ja sam pisao na osnovu nekoliko tekstova iz razlicitih novina i sajtova cisto da stavim ovde ovaj zanimljivi i potencijalno game-changing izum (koji opet zavisi od vec poznatih stampanja i CAD/CAM dizajna). Ovaj kaze da je printer da se kupi 1,100EUR. Za te pare sigurno ima male mogucnosti ali ipak.Evo ja i Ekonomistov clanak.
Link to comment

u maks plank institutu u tibingenu odavno imaju 3d stampac i tako prave svakojake stimuluse za hapticke eksperimente, naprave ih u 3d studio maksu pa ih onda odstampaju u glatkoj, beloj plastici. verovatno je to ista ta tehnologija, samo sto je sada jeftinija i pristupacnija.

Link to comment

ma da, kada se pojavila tehnologija bilo je dobar dan, dobar dan par stotina hiljada dolara. Utešno je što su početkom devedesetih kolor laseri u USA stajali preko 100.000 dolara a danas možeš da nađeš daleko kvalitetnije modele, u Beogradu, za par stotina evra. Mogao bih da štampam sopstvene makete aviona. :lol: Još da dodaju i boju, ihaa. :lala: hmm kada malo bolje razmislim, još bi bolje bilo štampati delove maketa raketa, poput energije i saturna 5. :D

Link to comment

Samo da kazem da u prodavnici slikarskog materijala na pocetku Bulevara Despota Stefana (29. novembra) primaju porudzbine za 3d stampu (AutoCAD modele). Provericu kod poznanika koji je modelar da li je vec probao da da nesto, pa ako jeste napisacu kakva su mu iskustva.

Link to comment
Samo da kazem da u prodavnici slikarskog materijala na pocetku Bulevara Despota Stefana (29. novembra) primaju porudzbine za 3d stampu (AutoCAD modele). Provericu kod poznanika koji je modelar da li je vec probao da da nesto, pa ako jeste napisacu kakva su mu iskustva.
Cudi me da Google nije izasao sa necim takvim. Bice da je neka logisticka zvrzlama, kako isporuciti 3D odstampanu stvar onome ko je stampu inicirao. Negde mozda mogu, na mnogo vise mesta ne mogu.Znam da za stampanje fotografija imaju mrezu (bar je bilo)gde zahtevas print, daju ti adrese radnji u tvojoj okolini gde to moze, platis Googlu a tamo samo uzmes odstampano.
Link to comment

evo jedan internet 3d printing servis, zapocele moje kolege sa posla koji su radili na jeftinim i brzim* printerima:http://www.shapeways.com/ide im biznis prilicno dobro zato sto nije samo ponuda da se posalje CAD crtez i dobije print, vec ima dosta servisa za e-commerce koji prave najveci deo profita jer ljudi mogu da prodaju svoje dizajne a objekat ne mora da prolazi kroz njihove ruke. sve ide preko sajta.meni je u ovoj prici interesantno kako je ime procesa (dobro, malo i cena) bilo prelomno za popularizaciju. nekad davno sam ja slala stvari na rapid prototyping i nisam to smatrala nekom spektakularnom tehnologijom. sad su promenili ime u 3d printing i smanjili cenu i ispade hit nova tehnologija. * brzina je ovde neverovatno bitna jer je do sad cena 3d printinga / rapid prototypinga bila visoka ne zbog materijala, i cak ne toliko ni zbog opreme, nego zato sto je stampanje trajalo toliko dugo da su masine bile zauzete jednim objektom po ceo dan i time se tesko vracala inicijalna investicija.sto se tice bioloskog printinga, jedan korak izmedju koji je vec poceo da se radi, ali i dalje u malom broju, je pravljenje individualizovanih implanta, npr za kuk i koleno koji su napravljeni po meri i obliku pacijenta (trenutno doktor bira izmedju samo par velicina i to je to) i koji se prave ovim 3d printingom, tj rapid prototypingom.

Link to comment
  • 4 months later...

mašinski fakultet u beogradu je pre nekoliko godina investirao u 1 takav, i sećam se da je koštalo boga oca, al pošto je to bilo od EU para, to je bilo ok :Dsećam se da su tada nešto spominjali da to u srbiji niko nema i da bi bilo baš do yaya da oni to imaju.a sad, eto, svako si ga može priuštit, šta ti je tehnološki napredak.

Link to comment
  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...