Jump to content
IGNORED

Razvojna banka Srbije


pacey defender

Recommended Posts

Vlada Srbije, kako stoje stvari, osnovaće Razvojnu banku Srbije. O tome se dosta priča u poslednje vreme, tema je interesantna, pa sam odlučio da pokrenem topik s tim u vezi. Za početak, stav premijera:

Cvetković: Osnivanje Razvojne banke u septembru ili oktobruPremijer Mirko Cvetković izjavio je danas da bi osnivanje Razvojne banke trebalo očekviati u septembru ili oktobru ove godneOn je, na konferenciji o izvoznim potencijalima Srbije, rekao da se ne žuri sa osnivanjem ove institucije jer se želi tačno utvrditi način njenong funkcionisanja i efikasnosti.On je rekao da za druge finansijske institucije koje već postoje u Srbiji, poput Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) i Fonda za razvoj postoje dva scenarija - ili da budu integrisani u Razvojnu banku ili da se izvrši redukcija njihovih sadašnjih aktivnosti.Premijer je naglasio da iako u svom nazivu ima reč banka ova razvojna institucija se u velikoj meri razlikuje do drugih komercijalnih banaka, predstavlja instrument države za sprovođenje razvojne politike i nije profitna institucija niti podleže pravilima bankarskog sistema.
Premijerov savetnik i ekonomista Jurij Bajec, smatra da bi:
Razvojna banka Srbije trebalo da funkcioniše na osnovu sopstvenog zakona i da svojim delovanjem podržava razvojne prioritete Srbije, pre svega velike izvozne i razvojne projekte
Dušan Bajatović ima sledeći pogled na ulogu Razvojne banke:
Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović smatra da država treba da uradi dve stvari - da nađe izvore jeftinog kapitala za Razvojnu banku, da bi maloj i srednjoj privredi obezbedila dugoročne i relativno jeftine kredite, a pošto je država najveći poslodavac, da obezbedi dodatnih oko 500 miliona evra da poplaća svoje obaveze prema izvođačima radova.
Dinkić ima drugačije ideje:
Dinkić je kazao da bi u narednoj godini bila potrebna veća pordška izvoznicima i označio kao dobru ideju predlog privrednika da se osnuje garantni fond za podršku srpskih izvoznika. On je ocenio da pitanje izdavanja garancija za izvoz veće vrednosti od dva miliona evra iz Srbije ( Agencija za osiguranje izvoza - AOFI finansira do dva miliona) nije adekvatno rešeno i naglasio da bi država zajedno sa bankama mogla da osnuje ovaj fond. Na pitanje novinara o osnivanju Razvojne banke Srbije, Dinkić je rekao da bi za jednu takvu banku trebalo obezbediti kapital od milijardu evra ,da ga Srbija trenutno nema, i podsetio na postojanje Fonda za razvoj koji bi uz sistem garancije postojeći potencijal mogao da usmeri ka privredi.
Još pre tri godine je slično govorio:
Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić tvrdi za Biznis da nije učestvovao u bilo kakvim razgovorima o osnivanju Srpske razvojne banke i kaže da je ovo pitanje ingerencija Ministarstva finansija i da resorni ministar o tome odlučuje, tako da on nikako nije mogao da stopira ideju o osnivanju.- Nikada nije bilo reči o tome da se Fond za razvoj i Srpska banka udruže i da se osnuje Srpska razvojna banka. Takva institucija, i da se napravi, ne bi mogla da obezbedi kredite za velike infrastrukturne projekte ili restrukturiranje velikih preduzeća - kaže Dinkić i dodaje da i banke sa mnogo većim kapitalom imaju problema da obezbede sredstva za finansiranje ovako velikih projekata, tako da je besmisleno pričati o tome da bi srpska banka mogla da kreditira projekte kao što je Horgoš-Požega ili "Fiatovu" investiciju u Srbiji.
Eto, ovo je uvod u topik. Zanima me, šta očekujete od ovoga? Kako izgledaju slični modeli u drugim državama? Čini se iz prenetih nastupa da u vladajućoj koaliciji nemaju jasnu ideju šta tačno žele da finansiraju - da li su to mala i srednja preduzeća orijentisana na domaću proizvodnju usmerenu ka domaćem tržištu, ili pak da stimulišu izvoznu proizvodnju. Dalje, da li žele da se bave velikim infrastrukturnim objektima?Izvori finansiranja su još nepoznatiji. Pretpostavljam da će uzimati kredite poput ovog skorašnjeg od Societe General banke. Kakve to posledice može da ima po budžet, po inflaciju?
Link to comment

Ocekujem jos jednu bespotrebnu drzavnu instituciju za udomljavanje partijskih kadrova koja ce proizvoditi po obicaju vise stete nego koristi.Joj majko, oni rade sve naopako. Ta banka ce na kraju da finansira izvozne projekte Miskovica i Beka (kada ulete u agrar kao sto najavljuju) i naravno niko drugi od toga nece videti koristi.Srbija bi trebalo da uradi nesto da otkloni razloge (za koje je vecim delom sama direktno odgovorna) za visoke kamate u bankarskom sektoru, koji guse ekonomiju i onemogucavaju investiranje u mnoge branse. A ne ovako. No dobro, kod nas drzava uvek napravi sranje, pa umesto da da otkloni gledajuci uzroke tog sranja, pokusava da ga popravi nekako drugacije, pristupom problemu "spolja", i onda naravno napravi jos vece sranje.

Link to comment

Poenta ideje je da DS stavi sapu na deo finansijskih institucija, odnosno da ga otme od G17 pljus. Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza i Fond za razvoj su u nadleznosti Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, dok bi Razvojna banka bila pod Ministarstvom finansija. Licno, ne verujem da ce ista od ovoga biti za mandata ove vlade, narocito ako izbori budu u decembru.

Link to comment

:isuse:jos jedan argument da je Srbija totalno nezrela za ovakav parlamentarni sistem. Treba promeniti sistem izbora, tako da uvek jedna stranka osvoji vecinu, pa nek budu lepo svi kadrovi iz jedne stranke svugde, pa nek se menjaju svake 4 godine. Ovako kad ih ima 24 u jednoj vladi stvarno je retardirano dok svako dobije svoj deo kolaca.

Link to comment
Ocekujem jos jednu bespotrebnu drzavnu instituciju za udomljavanje partijskih kadrova koja ce proizvoditi po obicaju vise stete nego koristi.Joj majko, oni rade sve naopako. Ta banka ce na kraju da finansira izvozne projekte Miskovica i Beka (kada ulete u agrar kao sto najavljuju) i naravno niko drugi od toga nece videti koristi.
to je optimisticki scenario.
Link to comment
Poenta ideje je da DS stavi sapu na deo finansijskih institucija, odnosno da ga otme od G17 pljus. Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza i Fond za razvoj su u nadleznosti Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, dok bi Razvojna banka bila pod Ministarstvom finansija. Licno, ne verujem da ce ista od ovoga biti za mandata ove vlade, narocito ako izbori budu u decembru.
correct.
Link to comment
  • 2 weeks later...
http://trzisnoresenje.blogspot.com/2011/04/razvojna-banka.htmlRazvojna "banka"? posted by Slaviša Tasić at Wednesday, April 13, 2011 Premijer Srbije Mirko Cvetković najavio je da će razvojna banka biti osnovana u septembru ili oktobru. Ona, prema njegovim rečima, neće biti deo bankarskog sistema jer neće biti profitabilna institucija i neće prikupljati depozite.Ali ako finansijska institucija ne prikuplja depozite onda ona i nije banka. Banke postoje da bi prikupljale depozite i iz njih davale kredite. Sav smisao njihovog postojanja je povezivanje depozitora i štediša na jednoj strani i ulagača na drugoj. Ako ova razvojna banka to ne radi već samo troši budžetski novac, bilo da je on prikupljen porezima, stranim kreditima ili donacijama, onda ona nije banka nego agencija za odlučivanje o ulaganju budžetskog novca.Razlika nije samo semantička, jer u tom slučaju ne samo da se ne treba zvati bankom, nego ne bi trebalo da postoji kao nezavisna agencija odvojena od vlade i parlamenta. Takvu instituciju uopšte ne bi smeli da vode neizabrani stručnjaci, što se u javnosti priželjkuje i predstavlja kao idealan primer razvojne banke. Naprotiv, kao najobičnija stavka budžeta, ona bi morala da bude stavljena pod političku kontrolu. O budžetskoj potrošnji ne mogu odlučivati neizabrani stručnjaci, nego je predlaže vlada i usvaja parlament.
Link to comment
Btw, sta trenutno radi RBV, tj. rahmetli Metals banka, otkako je pokrajinizovana (nekako 'nacionalizovana' ne lezi)? Je li razvila nesto?
Jeste, par hohšataplera... Eno ih u pritvoru zbog nameštanja beskamatnih kredita rodbini i poslovnim prijateljima...I naravno dosta radnih mesta... :) Edited by radisa
Link to comment
Btw, sta trenutno radi RBV, tj. rahmetli Metals banka, otkako je pokrajinizovana (nekako 'nacionalizovana' ne lezi)? Je li razvila nesto?
Direktor i sinovi u apsani, pokrali 30 miliona €.Koliko znam, Moskovska banka bi trebalo da kupi Metals banku, tj. neke njene delove. Ne znam za detalje, ovo sam čuo.
Link to comment

Cekajte, ti sto su otisli u aps, to su ovi sto su Metals banku, dakle pre nego sto je ista postala RBV, zar ne? Dakle, sta RBV radi otkako je RBV?A cudno mi je to za Moskovsku, zar se oni nisu spakovali i otisli iz Srbije pre par meseci?

Link to comment
Cekajte, ti sto su otisli u aps, to su ovi sto su Metals banku, dakle pre nego sto je ista postala RBV, zar ne? Dakle, sta RBV radi otkako je RBV?A cudno mi je to za Moskovsku, zar se oni nisu spakovali i otisli iz Srbije pre par meseci?
Ja ću sad malo poluinformisano da nabadam, pa me slobodno ispravite kad pogrešim, pošto znam samo komadić priče.Moskovska nikada nije radila sa fizičkim licima, i sada bi da se bace u tu priču. Ovo za sada što znam nije zvanično, ali čini se da kreću u organizovanje tog dela posla (rad sa građanstvom). U tom cilju imaju nameru da kupe Metals banku, tj. jedan njen deo. Kako će to biti organizovano, pojma nemam. Btw, priču znam od nekoga ko ima ponudu da pređe u novoformirani deo Moskovske banke, ali to je sve, kao što rekoh, nezvanično i (cenim) neizvesno.
Link to comment
  • 4 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...