Jump to content
kgmr

8. mart soundtrack

Recommended Posts

kgmr

evo slusam ove poslanike koji razumeju osmi mart kao dan kada treba biti pazljiv prema zenama. "...svaki dan pazljiv prema zenama...svakog dana iskazujem ljubav prema zenama...kao pravoslavni hriscanin slavim materice..." itede.cenim da je ovo posledica visedecenijskih karanfila.u svakom slucaju, moj stav je da je osmi mart civilizacijski pomak i da, ako ga obelezavamo, treba to da radimo kao podsecanje kako je bilo pre sto godina. a ova tema sluzi da vidim kakvi su pogledi na zensku emancipaciju kao drustveni fenomen. ako nema zainteresovanih, smatrajte ovo cestitkom za sve :Dedit:karanfil1.jpg

Edited by kingmaker

Share this post


Link to post
Mp40

Oh...Znas da te volim.8. mart - Dan borbe. Ubijte dzibera po vasem izboru!8marta.jpg371px-Woman-power_emblem.svg.png

Share this post


Link to post
srdjann

Moj traktat od pre par godina... ;)Zašto 8. mart treba čestitati i muškarcima?Iliti zbog čega ovaj praznik nema smisla ako ga ne slave i muškarci? 8. mart je praznik koji se slavi na inicijativu onih koji su prvi ustali protiv muškog društva i koji su započeli borbu za društveno izjednačavanje žena i muškaraca. Tog dana 1875. tekstilne radnice Njujorka su protestovale tražeči kraću radnu nedelju (pa je policija otvorila vatru na njih) a 1908. radnice Njujorka su demonstrirale tražeći pravo glasa za žene, kao i zabranu dečijeg rada i bolje radne uslove. Taj dan se od 1911. godine slavi na inicijativu Klare Cetkin, nemačke revolucionarke i članice međunarodnog radničkog pokreta i danas je prihvaćen kao Međunarodni dan žena, kao dan SVIH onih koji smatraju da položaj čoveka u društvu NE sme da zavisi od toga ima li pišu ili ne. Taj dan se u praksi kod nas sasvim izvitoperio i postao upravo svoja antiteza jer poklanjanje pažnje ženama (samo) ovog dana je ništa drugo do diskriminacija i znak ženama da one ipak nisu isto što i muškarci. Jer ? cvet, pažnja i nežnost danas znači i "ne možeš ti da voziš kola jer to nije za žene" sutra... Kada vam 8. marta Vaš momak, muž, brat, otac, sin, unuk, prijatelj, drug, poznanik, kolega, komšija... čestita 8. mart Vi mu uzvratite sa čestitkama. Ako sa radošću primi uzvraćene čestitke znajte da je njegova čestitka Vama ona prava, a ako se zbuni i postane mu neprijatno ("što meni, pa nisam ja žensko?") onda mu slobodno recite da je najobičniji LICEMER čim ga je sramota od same pomisli da ga neko tretira kao ženu. žene NISU niža rasa i ni najmanje nije sramota biti žena. Čak naprotiv! Srećan 8. mart! Svima!

Share this post


Link to post
pacey defender

skroz si u pravu, odličan traktat, sećam ga se odande. 8.3. je dan ljudskih prava, koja su bila uskraćena polovini populacije, i mnogo je važnije da se obrati pažnja na tu dimenziju priče. Dalje, u javnom prostoru dominira takav odnos prema "prazniku" koji ističe "privatnu" dimenziju značaja današnjeg dana. Borba za ljudska prava koja se ticala položaja žena odnosila se i na privatnu i na javnu sferu života. Uopšte gledano, to potenciranje pažnje prema ženama na današnji dan, osim što je licemerno jer se radi jednom godišnje, je suštinski štetno za žene jer se odnosi samo na odnose u okviru porodice i žene nastavlja ukalupljivati u igranje rodnih uloga.

Share this post


Link to post
Schmeling

8. mart bi trebalo upadljivo bojkotovati kod nas ovde; jebesh slavljenje tog praznika u drzavi gde su Ceca i Karleusha paradigme "ostvarenih zhena".

Share this post


Link to post
kgmr
evo slusam ove poslanike koji razumeju osmi mart kao dan kada treba biti pazljiv prema zenama. "...svaki dan pazljiv prema zenama...svakog dana iskazujem ljubav prema zenama...kao pravoslavni hriscanin slavim materice..." itede.
a ja se mislim 'alo, kake veze ima to sa vama...'
...osim što je licemerno jer se radi jednom godišnje, je suštinski štetno za žene jer se odnosi samo na odnose u okviru porodice i žene nastavlja ukalupljivati u igranje rodnih uloga.
pa to sto je jednom godisnje, meni licno manje smeta, posto ako i dobijem nesto, osecam da dobijem bez razloga, kao kad se ogrebes za poklon kad tvoj sibling nesto slavi :Dnisam ni ovo sa ulogama tako posmatrala, vec mi je malo smesno da mi neko cestita... sta tacno? pa nisam ja marsirala 1875. pa da mi se cestita i zahvaljuje...
8. mart bi trebalo upadljivo bojkotovati kod nas ovde; jebesh slavljenje tog praznika u drzavi gde su Ceca i Karleusha paradigme "ostvarenih zhena".
dobar pokusaj, ali osmi mart nema veze sa 'ostvarenoscu' zena, vec sa mogucnoscu za 'ostvarivanje', sta god to bilo, ali ako vec uvodis pojam u pricu, da se nadovezem.

Share this post


Link to post
Schmeling
a ja se mislim 'alo, kake veze ima to sa vama...'pa to sto je jednom godisnje, meni licno manje smeta, posto ako i dobijem nesto, osecam da dobijem bez razloga, kao kad se ogrebes za poklon kad tvoj sibling nesto slavi :Dnisam ni ovo sa ulogama tako posmatrala, vec mi je malo smesno da mi neko cestita... sta tacno? pa nisam ja marsirala 1875. pa da mi se cestita i zahvaljuje... dobar pokusaj, ali osmi mart nema veze sa 'ostvarenoscu' zena, vec sa mogucnoscu za 'ostvarivanje', sta god to bilo, ali ako vec uvodis pojam u pricu, da se nadovezem.
Pa ne znam, meni isto nema nikakav smisao da se ovako slavi, sto kaze defender, ajd' evo ti ruzha/karanfil, a onda nazad u kuhinju.Ovakvo obelezavanje 8. marta je sasvim suprotno duhu 8. marta. Ne znam, mozda ti to drugacije dozivljavas, ali 8. mart je za mene uvek bio praznik akcije, pobune, nepristajanja na kompromis.

Share this post


Link to post
Host

Nesto razmisljam krosreferisuci ovu temu sa smilingovanjem na homofobiji - jesu li zene genetski predeterminisane da budu zene ili to postaju pod pritiskom okoline?

Share this post


Link to post
le petit nicolas

"...dan SVIH onih koji smatraju da položaj čoveka u društvu NE sme da zavisi od toga ima li pišu ili ne..."pitanje no 1: a polozaj covjecice?pitanje no 2: misli li se na kastrate ili amebe?majtusents: civilizacijski pomak je vracanje odmaku, zvanom "era of hera" -_- poz

Edited by le petit nicolas

Share this post


Link to post
Venom

Upravo dobih sms:

Danas je 8. mart. Trenutak je da nekome ulepsate dan. Posaljite pesmu ili..."
Telekom protiv emancipacije.

Share this post


Link to post
kgmr
majtusents: civilizacijski pomak je vracanje odmaku, zvanom "era of hera" -_-
ne budi stekara, daj malo vise od dva centa :P
Telekom protiv emancipacije
ehehe...

Share this post


Link to post
Miralem
u svakom slucaju, moj stav je da je osmi mart civilizacijski pomak i da, ako ga obelezavamo, treba to da radimo kao podsecanje kako je bilo pre sto godina.
kad ga vec obelezavate, mogle bi da napravite neku zurku i iznesete posluzenje. a ne samo da nesto drvite, ko ce to da slusa.

Share this post


Link to post
kgmr

eee, ja posluzila sa 4 palacinke sa nutelom i plazmom svaka, kafom i cedjenom pomorandzom. kako se snalazim u kuhinji, i to je mnogo.

Share this post


Link to post
pacey defender
Nesto razmisljam krosreferisuci ovu temu sa smilingovanjem na homofobiji - jesu li zene genetski predeterminisane da budu zene ili to postaju pod pritiskom okoline?
žene su genetski predeterminisane da budu žene, ali što bi neke feministkinje rekle, ne i da budu žene. Edited by pacey defender

Share this post


Link to post
le petit nicolas
daj malo vise od dva centa :P
vidim , povela si se za miralemom. nista drvljenje na temu era-hera, ili neku srodnu.nego: cent, po cent = euro ^_^ ps. lep poziv, ali nemam dovoljno (vremenskih) centi. mozda ce se neko drugi nadovezati ;) poz

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...