Jump to content
IGNORED

Mali privatni biznis


henrik larsson

Recommended Posts

Elem,provalio sam da već imam suviše godina, i da sve manje tolerišem neke uobičajene glupe pojave kojima smo neminovno izloženi saradnjom sa živim ljudima raznih profila. Kraće i jasnije, skurčila mi se profesija u kojoj sam već previše dugo, a koja uključuje prodavanje magle u kombinaciji sa obavezom non stop timskog rada sa neukima, bezmudima, zlobnima, glupima, šlihtarama i karijeristima. Plus stalni mač nad vratom i osećaj da nemaš elementarna ljudska prava kao zaposleni. Naravno, tako je u 90% privatnog sektora u ovoj zemlji, što ne znači da se sa time treba miriti......dakle, definitivno sam počeo da razmišljam o pokretanju nekog malog, relativno jeftinog i ne previše time/živci consuming biznisa. Naravno, suludo je očekivati da tako nešto dovede do neke ultra značajnije zarade, ali nije to primarni cilj, već mirna glava, svođenje broja ljudi sa kojima se mora sarađivati u cilju obavljanja posla na minimum, i, last but not least, osećaj da se radi nešto što će nekom doneti nešto lepo i dobro, makar ljudski pruženom uslugom. Dakle, sve suprotno od uvaljivanja jednog od milijardu Majkrosoftovih glomaznih i nepotrebnih šatro poslovnih softverskih paketa (bez potrebe za uvaljivanjem, pošto je isti već uvaljen kroz monopolističke ugovore sa državom i njenim preduzećima). I tako to, da ne davim. Plus nešto što može dopustiti eventualno i potencijalni minimalni frilens sa strane, nastavak bavljenja hobijima, obavezama oko klinaca, kuće, i slično.Poenta topika je da eventualno zainteresovani iznesu zanimljive, kreativne i dosad neisprobane varijante ^_^ Meni će (kao prvoj zvanično zainteresovanoj strani) svakako mnogo šta biti od koristi, a pretpostavljam i drugima :) Napominjem da bi bilo lepo izbeći varijante koje uključuju sve one loše nuspojave kojima smo zatrpani u ovom usranom čmaru od države, dakle - političke i bilo kakve zaleđine, monopoli na nešto, reketi, znate već na šta mislim.Da krenem sa nekim primerom. Prvi pik, za sad najbolji omjer uloženog i dobivenog koji imam: frizerski salon. 150 evra lokal (u Vojvode Stepe, u mom slučaju), malo pristojnog nameštaja, oprema nije preskupa, jedno dete iz stručne škole za početak, mogućnost gubitka pri eventualnom krahu nije velika, posao ne zahteva celodnevno angažovanje oko nabavke i koordinacije punog kurca artikala i sl.

Link to comment
  • Replies 666
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • henrik larsson

    34

  • Caligula

    24

  • Aće

    24

  • rajka

    24

Vodoinstalaterska radnja, Internet kafe, Salon za masazu, manikir, pedikir i ostalo...Da'l ces nesto da zaradis, pojma nemam, ali vredi pokusati, hahaha

Edited by Diabolic
Link to comment
Vodoinstalaterska radnja, Internet kafe, Salon za masazu, manikir, pedikir i ostalo...
Prvo će teško bez zanata u rukama, drugo nemam predstavu kako trenutno funkcioniše kao potražnja i koliko je pokriveno, treće je razmatrano već, ali tu već uleće prilično skupa i ozbiljna oprema (da pomenem samo solarijum kao jednu stavku), plus je prilično nezgodno da se muški gazda vrzma povremeno među golim ženama kojima rade brazilku, rendaju pete i šta već ne. Uglavnom, fala na predlozima.Samo da napomenem da je ovo potencijalna mini biznis varijanta za nas nebiznismene™. Oni kojima je to u krvi nisu čekali da stignu blizu četrdesete pa da počnu da razmišljaju o tome, oni su sa tim krenuli od pre dvadesete, rukama, nogama i čime već ne.
Link to comment

Hostel? Doduše, to jeste rad sa ljudima i traži ulaganje, ali to je bar meni prvi pik sa privatnim poslom. To i podagentura neke (strane) turističke agencije (ipak, treba reći da imam i iskustva u turizmu i iskustvo privatnog posla, pa baš i nije ista situacija kao tvoja...)

Link to comment
Tezgarenje po svadbama
Da li mi veruješ da mi je relativno skoro čak i to palo na pamet u očaju :P Srećom, kasno je, nemam ni vremena ni živaca ni tezgaroške rutine da userem ono za šta sam uvek bio ubeđen da neću usrati.
Hostel? Doduše, to jeste rad sa ljudima i traži ulaganje, ali to je bar meni prvi pik sa privatnim poslom. To i podagentura neke (strane) turističke agencije (ipak, treba reći da imam i iskustva u turizmu i iskustvo privatnog posla, pa baš i nije ista situacija kao tvoja...)
E to mi je do skoro figuriralo kao prvi pik, maltene do detaljne razrade i skoro kretanja u sve to. Međutim, to je vrlo ozbiljno ulaganje (makar samo dugoročni zakup ozbiljnije nekretnine u centru grada, da ne pričam o opremanju), rezultati stižu sporo, a glavni razlog odustajanja je zapravo to što sam u međuvremenu shvatio da bukvalno nemam predstavu šta sutra od sranja može da se desi u ovoj državi :( Edited by henrik larsson
Link to comment

Radnjica sa kuvanim jelima. Trebaju ti dve radnice, dobavljač (to jest ti) i knjigovodilica , uz elementarno opremanje kuhinje i radnog prostora. Prodaješ mućkalicu za 800din/kg, a prebranac za 400din/kg. Samo osmisli dobru lokaciju; ne znam šta je na Voždovcu najbolje. Verovatno tamo blizu fakulteta jer tu živi dosta studenata u iznajmljenim gajbama, a mame su zabrinute da deca ne jedu dovoljno kuvane hrane.A imaš i šta da poneseš kući svojima :)

Edited by pacey defender
Link to comment
Da li mi veruješ da mi je relativno skoro čak i to palo na pamet u očaju :P Srećom, kasno je, nemam ni vremena ni živaca ni tezgaroške rutine da userem ono za šta sam uvek bio ubeđen da neću usrati.
Sto, meni je san da zivim od muzike (iako nemam instrument i prestao sam da sviram pre 10 godina)
Link to comment

frizeri zaradju odlicnu kintu, ali zbog cega bi neko radio za tebe kad moze sam da iznajmi lokal u vojvode stepe za 150 evra i uzima ceo profit?

Link to comment
e da. možeš u ovoj kuhinjici da razgranaš i distribuciju lokalnih prehrambenih specijaliteta. homoljski sir, novopazarske govedarije, seljački kajmak odsvud.
ja sam prije par godina nesto razmisljala kako je to dobar posao. ali, mislim da zahtijeva gastronomski nou hau, itekako, i da tu ni organizacija ni distribucija nisu bas lako izvodjlive, osim ako govorimo o svega par proizvoda a ne bas ozbiljnoj ponudi.
Link to comment

otvori frizersku radnju koja će da radi samo šišanje mašinicom, naplati to malo jeftinije od konkurencije, i napravi bazu korisnika koji hoće da dolaze na održavanje svake dve-tri nedelje i to im naplati malo jeftinije.A uloži u mašinicu da bude wireless, da ne drma glavu i da ne čupa. I da mogu da se menjaju nastavci, pošto se menjaju i glave... do sada sam video samo jednu frizersku radnju koja iole ispunjava higijenski standard.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...