Jump to content
Sign in to follow this  
Gandalf

Peti oktobar na bliskom istoku i arapskom svetu

Recommended Posts

Gandalf

Realistically, a soft coup followed rapidly by elections the best hope for avoiding significantly more bloodshed in Tunisia. - Marc Lynchhttp://lynch.foreignpolicy.com/posts/2011/01/11/arab_regimes_on_edgeIt's very clear that most Arab regimes are on edge over the possibility of the spread of the protests in Tunisia and Algeria. Arab columnists and TV shows have been excitedly debating the real causes of the protests and what they might mean, while in country after country warnings are being sounded of a repeat of the "Tunisia scenario." It's not at all clear whether these protests actually will spread yet, as regimes on high alert will not be taken by surprise and local conditions vary dramatically.

Edited by Gandalf

Share this post


Link to post
Аврам Гојић
People power! Hail.gif
Neverovatan preokret. Pre bih verovao da bi Mubarak predao vlast nego Ben Ali. Arapi koji sruse sopstvenog vodju na ulici: presedan, istorija, ludilo.

Share this post


Link to post
teacher
People power! Hail.gif
Agencija Kontiki vraća turiste nazad u Beograd. Izgleda da još nije gotovo, iako je novi premijer preuzeo vlast.edit: tj ne premijer, već vd predsednika... Edited by teacher

Share this post


Link to post
Аврам Гојић
Agencija Kontiki vraća turiste nazad u Beograd. Izgleda da još nije gotovo, iako je novi premijer položio zakletvu.
Naravno da je gotovo, zivi bili pa videli. Ako je Ben Ali zapalio iz zemlje, to znaci da nije imao nijednu polugu vlasti na raspolaganju i / ili da se iscenkao da ode i spase se robije. Ovo je petooktobarski scenario, sada ce uslediti euforija i formiranje sledece, ko zna kakve vlasti.Ipak, treba se zadrzati na organizacionom aspektu analogije petog oktobra i danasnjeg dana i ni za sekundu ne pomisljati da se Ben Ali moze porediti sa Milosevicem. Ben Ali je svoju zemlju, uopste uzev, vodio izuzetno efikasno, a na medjunarodnom planu bio je maher bez premca. Valjda naslednici nece sve to razbucati.

Share this post


Link to post
Muwan
Agencija Kontiki vraća turiste nazad u Beograd. Izgleda da još nije gotovo, iako je novi premijer preuzeo vlast.
Ne vraća ih nego će ih vratiti kada vazdušni prostor (koji je vojska zatvorila i preuzela Monastir) ponovo bude otvoren. Thomas Cook i drugi operateri su čitavog dana bez prestanka izvlačili Britance i Nemce, našima to naravno nije bilo dovoljno - iako je sinoć ponovo bilo mrtvih. Drugar se sinoć vratio redovnim letom (istekao mu odmor) i izgleda da je imao sreće.Inače, gotovo je čim je ovaj napustio zemlju, i to je najverovatnije uspeo da sklopi pogodbu da mu bude dozvoljeno da ode. Sad još da vidimo ko kanališe ovaj prevrat, linkujemo ga sa sličnim dešavanjima u Alžiru i čekamo ishod.

Share this post


Link to post
Аврам Гојић

Epidemija se nastavlja.Pocinjem da razumem gnev koji obicni, na primer, Egipcani, ispoljavaju kada sa njima porazgovaras o politici. Uglavnom pocnu da se tresu i pola sata ne mozes da ih zaustavis, a price su neverovatne. Tipa, "ne zelim da pravim restoran u ovoj cetvrti zato sto je sada vlast primecuje. Ako vidi da pocinjem da gradim restoran, objavice prenamenu zgrade da bi mogli da me nateraju da platim mito i taksu za specijalnu dozvolu za adaptaciju. Sacekacu dve godine da vlast zaboravi ovu ulicu". I to je prica imucnog coveka. Siromasni ne pricaju, nego rade 2-3 posla dnevno i trpe izivljavanja 6 vrsta policije. Izgleda da im je svima zajedno dosta svega.............Čovek pokušao da se spali u prestonici MauritanijeJedan čovek se zapalio danas ispred predsedništva u glavnom gradu Mauritanije Nuakšotu zbog nezadovoljstva sa vlastima, u gestu nalik na onaj koji je pokrenuo proteste u Tunisu u decembru i doveo do rušenja vlasti u toj zemlji, prenose agencije.Cetrdesetrogodišnji Jakub Ould Dahud zaustavio je svoje vozilo ispred Senata, koji se nalazi na nekoliko metara od predsedništva i zapalio se u vozilu, naveli su svedoci.Zahvaljujući brzoj intervenciji policije on je odveden u bolnicu gde se leči od opekotina lica i stopala, rekao je jedan bolnički izvor.Novinari koje je on pozvao nekoliko minuta pre svog čina rekli su da im je naglasio da se odlučio to da uradi zato što je "nezadovoljan političkom situacijom u zemlji i besan na sadašnji režim".U Tunisu se 17. decembra 26-godišnji ulični prodavac Mohamed Buazizi zapalio iz protesta zbog zaplene njegove robe, što je pokrenulo mesec dana protesta koji su se završili bekstvom iz zemlje predsednika Zin El Abidin Ben Alija u petak.Poslednjih dana jos nekoliko ljudi u Tunisu, Alžiru i Egiptu izvršilo je samospaljivanje, kao očajnički gest protesta protiv vlasti i političkih prilika u svojim zemljama.Poslednjih trideset godina u Mauritaniji, koja se nalazi na severozapadu afričkog kontinenta, na vlasti smenjuju se lideri vojne hunte.Bivši lider vojne hunte u Mauritaniji Mohamed Uld Abdel Aziz pobedio je na predsedničkim izborima u toj zemlji u julu 2009. godine. On je došao na vlast u avgustu 2008 vojnim udarom, ali je kasnije podneo ostavku na dužnost u vojsci i na mesto šefa vojne hunte kako bi se kandidovao na predsedničkim izborima.

Share this post


Link to post
Roger Sanchez

Mislim da Ameri s velikom pozornošću gledaju rezultate tuniškog eksperimenta ***, Ben Ali je bio dobar klijent.I susjed.Btw. Muammarov govor treba ostaviti za anale.

Libyan leader Moamar Kadhafi Saturday on the other hand said he regretted the fall of Tunisia's authoritarian leader Zine El Abidine Ben Ali which had left the country in "chaos with no end in sight.""You have suffered a great loss... There is none better than Zine (Ben Ali) to govern Tunisia," he said in a speech broadcast on state radio and television."I do not only hope that he stays until 2014, but for life," he said, stressing that he considered Ben Ali, who fled to Saudi Arabia on Friday, still to be the "legal president of Tunisia under the constitution.""He did good things for Tunisia," he said, hailing his handling of the country's economy."Tunisia, a developed country that is a tourist destination, is becoming prey to hooded gangs, to thefts and fire," he said, adding that Tunisia was "in chaos with no end in sight."And he said the Tunisian people were the "victims of lies" broadcast on the Internet which had played a large part in Ben Ali's ouster.

Share this post


Link to post
Аврам Гојић

Na srpskom delu interwebsa je u toku poplava komentara sa istim mongoloidnim refrenom: "ja sam tamo bijo na letovanju, bilo sunce, kupo se, ljubazni bili prema meni, svi se smiju, nemoguce da su bili tako nezadovoljni, to je Amerikanac sve napakovo"

Share this post


Link to post
hazard

Pa mozda su ovi u tur. industriji i zadovoljni. Kao na Kubi - lik koji nam bio turisticki vodic je otvoreno rekao da je imao par sansi da emigrira, ali da ga to ne zanima. Samo sto je on medju retkima, jer ne radi vecina Kubanaca u tur. sektoru. Slicno je i predpostavljam u Tunisu.

Share this post


Link to post
Аврам Гојић
Pa mozda su ovi u tur. industriji i zadovoljni. Kao na Kubi - lik koji nam bio turisticki vodic je otvoreno rekao da je imao par sansi da emigrira, ali da ga to ne zanima. Samo sto je on medju retkima, jer ne radi vecina Kubanaca u tur. sektoru. Slicno je i predpostavljam u Tunisu.
Pa naravno da su zadovoljni. U tim zemljama turisticke poslove grabe najokretniji i oni prodju super.

Share this post


Link to post
Hella
turisticke poslove grabe najokretniji i oni prodju super
bolidi sebični. a mogli su da gladuju, nakon 20 godina izađu na ulicu i časno poginu za bolji i lepši koštunis... Edited by Hella

Share this post


Link to post
Аврам Гојић
bolidi sebični. a mogli su da gladuju, nakon 20 godina izađu na ulicu i časno poginu za bolji i lepši koštunis...
khm, ne znam sa kim se svađaš. imaš milion nezaposlenih i 5.000 radnih mesta u turizmu. samo ističem činjenicu, ništa drugo.

Share this post


Link to post
hazard

Bilo je protesta ovih dana u Egiptu, a evo sad i Jemen:http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-12295864

Yemen protests: Thousands call on president to leaveTawakul Karman, centre, chants slogans along with other protesters in Sanaa, 26 January Rights activist Tawakul Karman (centre) heads the group calling on President Saleh to step downThousands of Yemenis are demonstrating in the capital Sanaa, calling on Ali Abdullah Saleh, president for more than 30 years, to step down.'Tunisia-inspired'There have been a series of smaller protests in the lead up to Thursday's mass demonstrations.On Saturday, hundreds of Sanaa University students held competing protests on campus, with some calling for President Saleh to step down and others for him to remain in office.Over the weekend, Yemeni authorities arrested prominent rights activist, Tawakul Karman, accusing her of organising the anti-government protests. Her arrest sparked further protests in Sanaa.After her release from prison on Monday, she told CNN that there was a revolution taking place in her country inspired by Tunisia's so-called Jasmine Revolution.Protests in Tunisia have ended 23 years of President Zine al-Abidine Ben Ali's rule and ignited unrest elsewhere in the region, including Algeria and Egypt.
Dakle, ako dodje do nekakve demokratizacije bliskog istoka, bice zbog gradjanske revolucije u 1 stabilnom i prozapadnom Tunisu, a ne zbog americkih bombi i vojnika...

Share this post


Link to post
hazard

I Egiptu se nastavlja:http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-12294804

Authorities in Egypt are bracing for the possibility of further protests, following two days of unrest that have left at least four people dead.On Wednesday night, activists remained on the streets of the capital, Cairo, and of Suez, defying official warnings.The government says the protests are illegal and has launched a crackdown, arresting up to 1,000, reports say.US Secretary of State Hillary Clinton has called on Egypt to "respond to the legitimate needs" of the people.The BBC's Jon Leyne in Cairo says that while the protesters are still only a minority of Egyptians, they show no sign of fading away and there is a chance that many more people will join once the working week finishes on Thursday.The government appears to have no answer to the anger and disappointment being expressed on the streets, our correspondent adds - its only response so far has been to crack down on demonstrators and increase security.The opposition figure, Mohamed El Baradei - the Nobel Peace Prize-winning former head of the UN's nuclear watchdog - says he is returning to Egypt later on Thursday to take part in the protests."I am going back to Cairo and back onto the streets, because, really, there is no choice. You go out there with this massive number of people and you hope things will not turn ugly, but so far, the regime does not seem to have got that message," he said in remarks on US website The Daily Beast.Many Egyptians would no longer tolerate Mr Mubarak's government even for a transitional period, he said, adding that the suggestion that authoritarian Arab leaders like him were the only bulwark against Islamic extremism was "obviously bogus"."If we are talking about Egypt, there is a whole rainbow variety of people who are secular, liberal, market-oriented, and if you give them a chance, they will organise to elect a government that is modern and moderate."

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...