Jump to content

Ribolov


kapetanm

  

51 members have voted

 1. 1. treba li zabraniti sportski ribolov

  • da
   14
  • ne
   26
  • svejedno mi je, ne interesuje me
   11


Recommended Posts

od sportskog imam da se pohvalim samo za zlatkastog grgeca kojeg sam vratila jer je bio malimaleni i prva ribica ikad.ustvari, ja se samo trudim da radim sve kako treba /drzim/motam/dizem/spustam/tempo/ i one grizu tako lagano da mi treba vremena ili kolegijskih povika da shvatim :Dove ostale sve vece sam sa zadovoljstvom spremila i pojela. smudjeve.

Link to comment
od sportskog imam da se pohvalim samo za zlatkastog grgeca kojeg sam vratila jer je bio malimaleni i prva ribica ikad.ustvari, ja se samo trudim da radim sve kako treba /drzim/motam/dizem/spustam/tempo/ i one grizu tako lagano da mi treba vremena ili kolegijskih povika da shvatim :Dove ostale sve vece sam sa zadovoljstvom spremila i pojela. smudjeve.
A koliko dugo pecaš , i gde ?
Link to comment

vrlo kratko sa pauzom jer nemam opremu ni ekipu. samo tu pocetnicku srecu i ljubav neizmernu.lokacije su standardno(? u okolini bga) grocka, vinca, veliko selo, makis, galovica, bela stena... i vrbovsko kao najsjajniji muljcic.

Link to comment

kod mene u gradu postoji izreka "sto se smaras ko kojotov plovak". bez zajebavanja. to vam govori kakav sam ja pecaros. trudim se, pokusavam, volim, idem rano... ali ne ide :(

Edited by kojot
Link to comment

Kod mene je to dolazilo ciklično. Nisam bio od onih fanatika koji ustaju u dva i kreću ka vodi, voleo sam da idem sa društvom. Počeo sam sa gimnazijskom ekipom, koja je bila prilično vatrena, mahom na Tamiš i kanale. Da li zato što je bilo davno ili smo bili vešti, nije bilo pecanja a da nismo navarali solidne ribe. Posebno mi je bio drag ritual koji se odvijao veče uoči - okupimo se uz piće , vezujemo udice i olova, pravimo taktiku, kuvamo valjaktm u više varijanti, onda uzdrhtali na kratko spavanje. Ujutru - akcija.Posle, tokom fakulteta sasvim sam prestao. Nakon nekoliko godina , bedni pokušaji iz čamca, ali bile su dobre godine, bar sam se nakupovao štapova i mašinica, tad se to ljudski pravilo. I onda, ništa jako dugo. Renesansa mog fanatizma počela je sasvim slučajno. Pođem s prijateljima koji su imali malog klinca, kmekavca na more. To su oni koji upere prst u nešto i zaurlaju dok ne dobiju. I tako, kupimo mu namotan najlon na plastičnom kalemu, pampur i udicu, i on je kao zabacivao. Sledećeg jutra, vidim i drugar kupio isto i pokušava. Šta ću, primim se i ja, i svakodnevno smo bacali sa hercegnovskog keja.Vratimo se u Beograd, i krenemo ozbiljno.Prošle su godine - sad imam opremu za sve vode i sve ribe, kad god imam vremena zaronim u neku radnju kao dete u poslastičarnicu i kupujem. Obično idem brodićem na Dunav, na Vojne Bašte, ili nizvodno, na Male Vode. Na Savi je dobro kod Govnaretm,kao i kod mostova. Naravno, najbolje je kad imaš čamac, onda je solidno i kod Pančevca.Imamo i tradicionalno uskršnje krstarenje brodićem malo dalje, na pet-šest dana, kombinacija pecanja, provoda i opijanja.Povremeno, sad malo ređe idem i na šaranske terene, Barandu, Debeljaču, i slične, ali tu baš i nema izazova, nalik je gađanju glinenih golubova.Izveštaj :Ovog vikenda, na Dunavu naspram Bataje, radili su somovi i kečige, i u principu sad je dobar period, voda se povukla a tokom velikih izlivanja i visokog vodostaja riba se odlično izmrestila.Nastaviće se ...

Edited by kapetanm
Link to comment

a da li svu ribu vracas?brodicem najbolje slazem se :lol: a volim i ranojutarnje akcije, ima neceg ludackog u tome, neka skrivena energija se javlja u cinjenici da se inace ne bi probudio u 3,4 zbog ne znam cega drugog, a ovako si sav nasmejan i raspolozen za avanturu i izlazak sunca u maglovitoj rosi & divljini :wub:

Link to comment

Vode na kojima se peca :Srbija nema izlaz na more pa se tu ne bih nešto zadržavao, ko je iz Montenegra , a zna nešto o tamošnjim tehnikama i ulovima nek dopiše.Generalno, vode možemo podeliti na one brze, planinske, čiste i bistre, bogate kiseonikom, i , s druge strane, ravničarske, sporotekuće u šta spadaju i bare, kanali, jezerca. Postoje i kombinacije, npr. Drinatako i stanovnike tih voda možemo u nekoj gruboj podeli nazvati salmonidnim i ciprinidnim ribama ( losos=salmon ). Možda najsportskiji i najlepši ugođaj pri pecanju je upravo mušičarenje na brzim vodama , nažalost zbog mog vremena i prebivališta meni je nedostupno, opet, ko je blizu takvih reka i terena, nek napiše o svojim iskustvima.Ribe :Veliki je broj riba koje se mogu loviti na brzim vodama, najpoznatije su recimo pastrmka ( potočara, kalifornijska ), mrena, klen, mladica, itd. Opet, još je veći broj onih ciprinidnih. Njih možemo razvrstati u dve grupe - grabljivice i belu, šaransku ribu. Neke su ogromnih dimenzija, a neke par stotina grama .Nemam ovde ambicija da smaram nabrajanjem svih, to su stotine i stotine. Kroz prizmu našeg stomaka, više uživamo samo u pojedinim vrstama - smuđ ( staklenookitm) je izuzetno ukusan, som, šaran i kečiga takođe,dok je štuka očajna, bar sa mog stanovišta. Prema načinu svoje ishrane, koji moramo dobro poznavati, riba uzima i mamac. U suštini, kad odbacimo sve kvazinaučne tupljavine, tehnološka dostignuća i slično, poenta je samo pogoditi pravi mamac i ponuditi ga ribi kad je gladna. Neke ga uzimaju eksplozivno, proletevši pored njega, neke sporije, neke uzmu, upecaju se, i stanu, pa kad vučete imate utisak kao da je zapelo nešto. Neke, kao šaran, pipaju, pipaju, pa se vraćaju, i izuzetno su oprezneMamciPostoje dve vrste mamaca, veštački i prirodni, nekad se i kombinuju, ali retko. Na mnogim vodama, posebno brzim, upotreba prirodnih mamaca je zabranjena.Veštački su : mušice ( suve i mokre )u širem smislu, mada i tu ima nekih podvrsta, varalice ( vobleri, leptiri i kašike )šedovi, gumene ribice, itd.Prirodnih ima bezbroj, zavisi od riba koje se pecaju, razne vrste glista, crva, malih ribica-kedera koji se koriste celi ili filetirani, rovci, pijavice, žabe, i štošta od živuljki. TAkođe, koriste se razne kukuruzne smeše, primame , testa, valjci nalik knedlama, kukuruz , žito, grašak, boile, nešto se pravi od mešavine konoplje i ribljeg brašna, šećera, jaja, aroma i još mnogo toganastaviće se..

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...