Jump to content
IGNORED

Urban warfare - borba za kućni red


darling

Recommended Posts

da l se neko od vas borio za pravo na miran san? buka iz kafane "sinema" od koje sam vazdusnom linijom udaljena nekoliko stotina metara je u ovoj ugostiteljsko letnjoj sezoni nepodnosljiva. sta sam do sad uradila?1. svaki put obavestim policiju po nekoliko puta u toku noci. policija ne reaguje, uz razlicita obrazlozenja: da nisu nadlezni, da tamo ima puno ljudi, da ne mogu da iskljuce, do da imaju pametnija posla i spustanja slusalice.2. svake noci kad ne spavam, uredno obavestim predsednicu opstine. ona mi uvek uredno odgovori. ako joj pisem petkom, u ponedeljak cu dobiti odgovor. predsednica brine o gradjanima: njoj je uvek zao zbog mojih neprospavanih noci i uvek moje pismo prosledi nacelniku policije, koji njoj uvek kaze da je policija nadlezna da utisa muziku, odnosno da stiti javni red i mir. predsednica u svakom mejlu ukaze da je ona licno predlozila zakon koji ce u septembru uci u proceduru kojim se nece dozvoliti muzika u bastama (al sta s ovim sto se oglasava iz sume), te da ce komunalna policija kojia ima vise ovlascenja od komunalne inspekcije zavoditi red. mozes misliti. dakle, bila sam poptuno jalova. jer da sam nesto time postigla, sad bih spavala, a ne spavam.3. moja nada je bila gradska ekoloska inspekcija, poslala sam prijavu, ali me je nekoliko novinskih clanaka (na primer, ovaj http://www.danas.rs/danasrs/srbija/beograd/zbog_buke_stanari_se_sele_u_hotele.39.html?news_id=169059&action=print)u kojima oni kazu da nisu nadlezni "da mere nivo zive svirke, vec samo stacionarnih uredjaja" obeshrabrilo, jer ovo u "sinemi" je uvek i samo ziva muzika. odvratna. :( Kako li je onim jadnim zivotinjama u zoo-vrtu? Da l bi se neko zainteresovao za njihovu sudbinu, ako vec sve boli dupe kako je ljudima?! 2.05 je. slusamo dodirni mi kolena, briljantin, lutka za bal i tako dalje, vec iz tog uobicajenog repertoara. letnja je noc. svi prozori u kuci su mi zatvoreni. i dalje cujemo svaki ton, prepoznajemo svaku pesmu. niko u kuci ne spava. svi smo ludi i nervozni. tako je svakog vikenda, koji pocne u cetvrtak, a zavrsi se u nedelju. ako smo srecni, veselo vece traje do 4 ujutru. a ponekad i nismo toliko srecni. sta da radim, da l neko ima ideju? evenutalno da prizivam kisu, posto ne rade kad nema kise. neverovatno je na sta moram da trosim svoj zivot.

Edited by darling
Link to comment
  • Replies 72
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Аврам Гојић

    5

  • darling

    5

  • Hella

    5

  • belch

    4

Idi na pijacu, kupi svezu ribu - sto vise to bolje - pa ostavi negde na na strateskim polozajima sakriveno po basti Sinema (u sredu ujutro, kad nikog nema), pa da vidis kako ce do petka da "zamirise'.

Link to comment

Uf, jebemti, kakvo lovely jutro!Još da imam kola i devojku i vikendicu... Gde bi mi bio kraj :naughty:edit: Ah, da..., ni koji dinar mi ne bi škodio!

Edited by Odd_Job
Link to comment
da l se neko od vas borio za pravo na miran san?
Bore se moji roditelji zajedno sa čitavim ulazom, zgrada je u na opštini Centar, a ispod kafić. Sve počinje pre 5 godina, kada se od poslovnog prostora pravi kafić, naravno bez zvučne izolacije, sama prenamena prostora iz poslovnog objekta u kafić je diskutabilna, odn. nemaju projektnu dokumentaciju. Kreću prijave, prvo ekološkoj pa svim drugim inspekcijama, moj ćale bi znao više da ti kaže o tome, jer ima punu fasciklu. Buka, kršenje radnog vremena, vređanje stanara od strane vlasnika i konobarica.Letnje bašte bez dozvole. Rođendani sa vriskom i ispovraćanim trotoarima oko 2 - 3 ujutro. Glasna muzika iz kola. Skoro svaku noć policija i inspekcija.Jedan vlasnik propada i kafić daje u podzakup drugom, opet pokušaj da se dogovori lepim i opet isto i sa drugim gazdom.Vređanje stanara koji zovu kafić, da bi se utišala muzika, u vreme kada je u Poljskoj proglašen Dan žalosti, komšinica zove i upozorava, da bi joj konobarica rekla : boli me p. za Poljsku.Šta više reći :isuse: . Sad je i taj vlasnik propao, ali se prostor opet izdaje, kako je napravljan kafić, izgleda da će opet biti to što jeste, pa opet isto.Nisam ti mnogo pomogla, ali eto, ako hoćete da se borite spremite se na ovakvu borbu, svake noći zvati policiju, inspektore, ići u opštinu, razne inspekcije i opet rezultati su jako mali, s obzirom na ogroman trud koji stanari ulažu :( . Pre zatvaranja kafića malo su doveli u red konobarice, da ne prave buku, poštuju radno vreme i sl., da se nisu borili ko zna šta bi bilo, sećam se prve godine klinke ( konobarice se često menjaju, obično devojčice iz predgrađa ) u vreme kada kućni red nalaže tišinu ( kafić je u zgradi, pa pravila važe i za njega ) odvrnule muziku do daske i još širom otvorile prozore/izloge :isuse: .I sama stanujem u kraju u kome ima dosta kafića, u mojoj zgradi srećom nema, jer su u prizemlju stanovi, i kada uporedim njih sa ovim vidim koliko je postignuto ( ali uz ogroman, konstantan trud i istanjene živce ), kad prođem pored nekog od kafića iz kraja strava sa užasom od buke, ne verujem ni da im je radno vreme svetinja, pitanje je da li imaju dozvole za bašte i sl.
Link to comment

ja mislim da se tu manje-vishe ne moze nista "legalnim" putem. znam, jer su moji bili lose srece, izasli smo iz jednog stana zbog takvih problema, a u sledecoj, nekada mirnoj ulici, otkad smo presli, otvorila su se 3 kafica izmedju 2 ulaza nase zgrade. ne moze se nista, jer moze im se. u nekom su dilu sa ovim, sa onim, na ovom, na onom nivou... mozda ce policija i doci jedan-dva puta i reci im da se stisaju.. ali ce oni svejedno nastaviti sa svojim.nismo pokusali da zovemo medije, npr. studio b. ja bih to radila, ali bih mozda bila smesna sama sebi. jedino sto smo ikad uspeli je da sprecimo nisliju (trovaca) da predje u nasu zgradu, gde je hteo ventilacioni sistem da koristi kao dimnjak. mozda je neko bio uspesniji u borbi sa kaficima?

Link to comment
...neverovatno je na sta moram da trosim svoj zivot....
malo sam se prvo raspitao za "vlasnicku strukturu"... ne znam ko ti je rekao da je vlasnik vuk mrvic ali izgleda da nije (mada je u beogradu sve moguce, vecina ugostiteljskih prica ima "tajne" partnere). vlasnik prostora sineme je famozni brija koji je vlasnik kalemegdanske terase, madere, kluba knjizevnika, ranije resave itd. navodno je sinemu dao u zakup liku cije mi je ime trenutno isparilo ali znam da je njegova insomnia u s.bana, pevac, mislim da je bio jedan od vlasnika magacina itd. znaci grozna njuska.briji ledja drzi politicki olos, da ne pominjem imena, neki od njih su direktno utaljeni u raznim dilovima. ja sam 5 godina ziveo pored resave i pokusali smo da resimo problem letnje buke jer je kroz zadnje prozore i ventilaciju tukla ogromna buka u zadnje dvoriste. onda je dosao ekoloski inspektor za buku i onda u toku dana simulirao noc tako sto je kelner pojacavao zvuk a on merio u dvoristu. naravno, zavrsilo se tako sto je napisao da je buka u granicama dozvoljene, a mi nastavili da spavamo sa zatvorenim prozorima odnosno u drugom delu stana.ovom drugom ortaku ledja drzi G17plus tako da je i on pokriven.drugim recima sanse su ti jako male. mozes da probas da napalis neke medije, mada koje - nemam pojma. ono sto mi se cini smislenijim je da probas da napravis neki mali pokret vezan za ovaj problem jer se bojim da ce ti trebati duga i uporna borba. napravi neki mali sajt, blog, grupu na FB i pocni da pises dnevnik o svemu sto radis i sto ti se desava. napravi par stotina flajera, ostavi po sanducucima u kraju, pokusajte da se organizujete. ovaj mafijaski olos ce vam sigurno dodatno zagorcavati zivot, ali prosto mislim da ne smete tek tako da se predate. a i lepo je videti gradonacelnika kako se znoji kada ga pritisne deo javnosti a on bude morao da se odlucuje izmedju gradjana i "simpaticnih" prijatelja svoje stranke.
Link to comment

helou svi.ja, evo mesec dana koliko sam neispavana, razgovaram o tome sa puno ljudi, i jako puno ljudi se zali, evo i vi, danas je do mene doslo da zena u vlajkovicevoj nocas nije mogla da spava od buke u "sinemi" (da je vuk mrvic zakupac do mene je doslo slucajno, ja se cak nisam ni raspitivala, nisam iz te price, nit poznajem te ljude, nit im znam imena, da li je moj izvor u pravu, ne znam, a opet nema razlike da l se zove vuk, brija, luka, trta, mrta...)! kojim je kanalima zvuk dosao do nje, nije mi jasno, ali je zena kukala bez da je iko pitao. nocas je buka zaista bila neverovatna! policajka na 92 je rekla da ne mogu da urade nista, jer je koncert prijavila skupstina grada!?!?! na moje pitanje da l je skupstina grada prijavila teror bukom, ona mi se zahvalila na prijavi i lepo me pozdravila. jesmo mi svi zaista ovce kad pustamo da se ovo desava?! prosle nedelje sam srela poznanika advokata i pitala ga sta da radim, on mi je rekao da ne radim nista, jer je prevelika kolicina zivaca i vremena koja treba da ulozim, a rezultat neizvestan. takodje, nasi interesi i mogucnosti su nesamerljivi: s jedne strane interesna bratija o kojoj pise gazza, koju rukovodi novac, a s druge strane mi gradjani sto samo hocemo mirno da spavamo i mirno da zivimo.bez obzira na sve to, blizu sam odluke da se zbog problema u mojoj maloj lokalnoj sredini, ne samo ove buke, vec i drugih stvari koje se desavaju meni i mojim komsijama, organizujemo i pocnemo da stitimo nasa prava, ili da se borimo za nih, svejedno. (nisi bio daleko gazzo :))uopste ne mislim da sam bespomocna, nit da smo bespomocni. znam za najmanje 2 primera kako je hrabri i uporni gradjanin zaustavio u nameri dvojicu iz te gazzine bratije koja drma gradom. pisacemo se jos...nevazno, odnosno ocekivano, ali i dalje zanimljivo: jeste primetili kako u toj (gazzinoj) ekipi uopste nema zena? niti jedne jedine zene!

Link to comment

Код нас на селу, кад те измлате и избаце из крчме, извидаш ране, сачекаш лето, наваташ осе у флашу, сачекаш до увече да полуде од врућине и глади, прођеш моторином поред и разбијеш флашу о терасу на којој шабанија срче еспресо и грицка кашичице.

Link to comment
to je onda napad na mušterije, a ne na vlasnike i prave krivce...
Духовито. :D Сеље боли ћоше шта ће на тамо неком интернету да мисле о љиховој здравој сељачкој логици која каже да ће, ако касетна бомба пуна оса пар пута блебне у највећу гужву, гости прећи у простор у коме нема стаклено-крилатих падавина а газда ускоро отићи да пазари локот. Закони, комисије, инспекције, власници, гости - све су то сувишни термини у бабарогенијском појмовнику који се не води наказним правно-логичким папазјанијама које су нам центри моћи наметнули да би нас лакше контролисали и зајебавали.
Link to comment

A kako 'vataju ose? Mi smo to radili sa gundeljima, pa u sah klub!A sto se resenja tice, nekako mi prijava bonbe u sred koncerta deluje kao brzo i efikasno resenje. Untraceable cell phone, dzemper preko mikrofona i "ovde al kaida, ima da grune za sat".

Link to comment
A kako 'vataju ose?
Убациш шећера у флашу, направиш папирни левак да мало сузиш грлић, све то залепиш, убациш на таван и сачекаш до сутра. Осе се спужу у флашу, а после не могу да изађу. Важно је само да пазиш на оне које су изашле или нису ни улазиле, као и на скидање левка и стављање чепа. Има и бржи метод истеривања димом, али то је за мале просторе.
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...