Jump to content
IGNORED

Galerija slavnih...


nesha taxista

Recommended Posts

Ovo je tema u kojoj ćemo pomenuti ljude koji su obeležili razvoj avijacije u svetu, a i kod nas. Sve koje smatrate značajnim možete ovde predstaviti i opisati. Pa, da počnemo:redbaron.jpgManfred fon Rihthofen, poznatiji kao Crveni baron nesumnjivo je najpoznatiji pilot svih vremena. Zanimljivo da je postao čuven i slavljen iako je pripadao gubitničkoj strani, odnosno negativcima. Svejedno, tadašnji pobednici su umeli da cene pravog protivnika. U 1. svetski rat uopšte nije ušao kao pilot, odnosno tad nije ni znao da upravlja avionima. Zato je za početak umeo s konjima, te je vojnu karijeru i započeo u konjičkom puku. No, ubrzo je digao ruke od toga i 1916., znači tek na polovini rata naučio da pilotira. Nadimak je dobio pored ostalog i po crvenom ''Fokeru'' trokrilcu kojim je upravljao u svojoj drugoj fazi. Prvo je međutim koristio Albatros D.2, tad glavni lovački avion u naoružanju nemačkog ratnog vazduhoplovstva. Onaj čuveni crveni Fokker D1 preuzeo je već kao čuveni pilot u septembru 1917. i upravljao njim sve do smrti. Ovo je baš ta njegova letelica snimljena malo pre smrti letačaRichthofensFokker.jpgInače po podacima zapravo bedan avion s samo 110 ks koji je mogao razviti 185km/h. Bilo je tad i bržih, ali Baron je više cenio okretnost. U januaru 1917. preuzima komandu nad jedinicom u kojoj su svi posle ofarbali avione u crveno, boravili u šatorima i nazvani su ''Leteći cirkus''. Jedinica je srušila ukupno 300 savezničkih aviona, a sam Baron 80 za manje od 2 godine. Poginuo je 21. aprila 1918.Posle tog događaja komandu nad Letećim cirkusom preuzeo je Vilhelm Rajnhard koga je sam Crveni baron izabrao za svog naslednika. Nakon njegove smrti na komandno mesto je došao Herman Gering (da, da, baš taj ...).Znači, Rihthofen je bio najuspešniji pilot 1. svetskog rata, za života slavljen kao najveći heroj. Ako je nekom slučajno do igranja s Baronom, može skoknuti recimo na brzaka ovde.

Edited by nesha taxista
Link to comment

Nesumnjivo najveći vazdušni as prvog svetskog rata, i jedan od najmlađih vojnika koji su odlikovani prestižnim Pour Le M?rite ordenom (Blue Max). Iako okarakterisan kao rođeni lovac, retko je leteo sam, bio je prirodni vođa i taktičar u vazdušnim borbama. Učenik Oswalda Boelcka, kojeg mnogi smatraju pionirom teorije o vazdušnom ratovanju.Iako je većinom karijere uživao u nadmetanju sa savezničkim avionima, u poslednjih par meseci života postao je sve više povučen i razočaran ratom i smrću koje je i on prouzrokovao, i planirao povlačenje. Iako se dugo smatralo da je poginuo u vazdušnoj borbi sa britanskim pilotima, i da mu je Britanac Brown zadao smrtni rafal, najnovija istraživanja pokazuju da je u ovoj, poslednjoj borbi, u dosta niskom letu, smrtonosni metak došao sa zemlje, jedan usamljeni hitac mitraljeza pešadije. Njegov crveni trokrilac, sa smrtno pogođenim Rihthofenom na izdisaju srušio se iza protivničkih linija. Saveznički oficiri sahranili su ga blizu Amiensa uz najveće vojne počasti, dok je čak i britanska štampa sledećeg dana pisala o smrti jednog od najvećeg pilota i džentlmena Velikog Rata. Richthofen_funeral.jpg

Link to comment

Najveći as posle Rihtofena je bio Ernst Udet sa 62 vazdušne pobede. On je i pilot sa najviše pobeda koji je preživeo WW1. Za Rihtofena koji mu je bio komandant u Jasti 1 je imao samo reči hvale i poštovanja, dok je sa njegovim naslednikom Geringom dolazio u sukobe smatrajući da je nezasluženo postao komandant eskadrile.Slavu iz Velikog rata je iskoristio u posleratnom periodu. U vreme ekonomske krize 20tih zarađivao je za život izvodeći vazdušne akrobacije, učestvujući u avio trkama i sl. Snimao je i filmove sa Leni Rifenštal. Znajući njegovu ljubav prema avionima, Gering ga je uvukao u naci partiju obećavši mu da će mu nabaviti dva američka Kertisa. Udet je bio veliki pobornik primene dive bombera čiji je najznačajniji predstavnik Stuka.Privatno, voleo je da se keri mada nije imao neke fizičke predispozicije ali žene vole oficire...Voleo je da cuga, a ni droga mu nije bila strana.U jednoj od svojih ljubavno ovisničkih kriza potpaljenih stalnim sukobima sa Geringom izvršio je suicid 1941.Kuriozitet je da je prilikom dolaska na njegovu sahranu sa Istočnog fronta u avio nesreći poginuo Verner Molders, najveći nemački as tog vremena, prvi koji je zabeležio preko 100 pobeda (1941!).Za kraj linak na klip sa Udetovim međuratnim zajebancijama, hvatanje maramice sa zemlje krilom aviona :Hail:Udet cirkusudeternstej7.jpg

Link to comment

Nije loše dati i kratko objašnjenje. Chuck Yaeger je bio prvi pilot koji je leteo brže od zvuka. To je izveo 1947. upravljajući eksperimentalnim X-1 avionom.Igor Sikorsky je pored ostalog takođe bio i pilot, alo je mnogo poznatiji po tome što je konstruisao prvi helikopter 1939. godine i nazvao ga Vought-Sikorsky VS-300 fig06.jpg

Link to comment

Hajde kad smo već kod tih atlantskih letova da vidimo ko je bio prvi muškarac, odnosno pilot uopšte kojem je to pošlo za rukom.Lindbergh-Charles-001.jpgČarls Lindberg je preleteo Atlantik avionom ?Duh Sent Luisa? 22. maja 1927.

Link to comment

U duhu svijetle revizionističke tradicije treba napomenuti da je Čak Jeger prvi čovek koji je leteo brže od zvuka u horizontalnom letu. Pretpostavlja se da je prvi čovek koji je leteo brže od zvuka Lotar Ziber ali je on leteo vertikalno nadole :evil: kada se skrljao u prvom i poslednjem letu Nattera sa pilotom za komandama.Kada vidim Lindberga uvek se naježim jer za to što je on uradio je stvarno trebalo imati muda :Hail:

Link to comment

Hajdemo malo i na naše prostore.371px-D098D0B2D0B0D0BD_D0A1D0B0D180.jpgIvan Sarić je prvi čovek s ovih prostora koji je leteo avionom. To je učinio 1910 u rodnoj Subotici. Da li nije bio zadovoljan postojećim avionima ili prosto nije imao para, tek avion kojim je leteo napravio je sam, po čemu je ovde takođe prvi. To je bila ova letelica:Saricavion.jpgOvaj izuzetan čovek se osim avionima bavio i biciklima, motociklima i automobilima, a napravio je i model helikoptera.

Link to comment

Koliko se secam, Manfred je dosao do avijacije preko veze, ako se ne varam brat ga je progurao...Nesto razmisljam sada i ne mogu da se setim da li je i Himler bio pilot u Prvom svetskom? Siguran sam da je neko iz Gestapoa bio pilot u Prvom ratu, ali ne mogu tacno da se setim :( . Odma' da razjasnim da ne ciljam na Geringa, vec clana Gestapoa...

Link to comment

Teško da je Himler, taj se nije baš proslavio kao vojnik. wink.gif Verovatno misliš na Hajnriha Milera, koji je služio u izviđačkoj avijaciji pred kraj WWI. Mislim da je čak bio i odlikovan.Inače, i Gering je bio važna figura u priči o Gestapu, 1934 je čak bio predviđen da nasledi Rudolfa Diela.

Edited by Al-Khwarizmi
Link to comment
Teško da je Himler, taj se nije baš proslavio kao vojnik. wink.gif Verovatno misliš na Hajnriha Milera, koji je služio u izviđačkoj avijaciji pred kraj WWI. Mislim da je čak bio i odlikovan.Inače, i Gering je bio važna figura u priči o Gestapu, 1934 je čak bio predviđen da nasledi Rudolfa Diela.
Tako je, Hajnrih Miler wink.gif . Na njega sam mislio...
Link to comment
Ivan Sarić je prvi čovek s ovih prostora koji je leteo avionom. To je učinio 1910 u rodnoj Subotici. Da li nije bio zadovoljan postojećim avionima ili prosto nije imao para, tek avion kojim je leteo napravio je sam, po čemu je ovde takođe prvi. To je bila ova letelica:
Sumnjam da je tržište aviona bilo baš prezasićeno, s obzirom na to da su braća Rajt poleteli tek 6 godina ranije. Nije mu bilo druge nego da pravi svoj avion, ionako je sve još bilo u povoju. To se zove biti u korak sa vremenom.
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...