Jump to content
IGNORED

Priroda u Srbiji


Recommended Posts

Tornado u Somboru:
NEVREME POGODILO GRADINUTornado u Somboru?! VIDEOBlic online, RTV | 14. 05. 2010. - 09:48h | Foto: You Tube | Komentara: 44 U ataru Sombora, u okolini salaškog naselja Gradina u sredu, pola sata posle podneva pojavila se tzv. pijavica, odnosno, kako je poznatija, tornado, javila je Radio televizija Vojvodine.Prema saznanjima portala Soinfo.org na jednoj kući u Gradini pijavica je odnela pola krova i iščupala dvadesetak bandera. Meteorolog Đorđe Kartum iz Radarskog centra (RC) Bajša, nakon što je pogledao snimke, rekao je za somborski portal da se nesumnjivo radi o tornadu, kako ga zovu u Americi, ali nije mogao precizno da proceni njegovu snagu. U Evropi tornada najviše ima u Velikoj Britaniji. Pretpostavlja se da je jedan od razloga i Golfska struja.Tornada i pijavica u Evropi ima zaista mnogo, naročito u toploj polovini godine, od Finske do Malte i od Rusije do Portugala.On je izjavio da se takve pojave u Srbiji događaju vrlo retko i da su kratkotrajne, što praktično sprečava njihovo izučavanje. Kartum je kazao da je njihov radar u to vreme pokazivao nestabilno vreme u Somboru i pojavu kumulunimbusa, odnosno olujnih oblaka. Između svih vrtložnih vetrova nema neke preterane razlike u pogledu izgleda i snage, ali se razlikuju u veličini, tj. prečniku vrtloga. Dele se na morske pijavice, kopnene pijavice (trombe) i tornado. Trombe su manje-više redovna stvar i obično su dosta slabe. Međutim, bilo je slučajeva da su razvile dovoljnu snagu da prevrnu automobil i naprave popriličnu štetu. Tornado nastaje različitim fizičkim procesima u atmosferi, a za nastanak tornada je potrebno nekoliko uslova, kao što su nestabilnost atmosfere, mehanizmi podizanja i vlaga u srednjim i donjim delovima atmosfere. U blizini tla nestabilna vazdušna masa je topla i vlažna, a relativno je hladnija u gornjim delovima atmosfere. Topli i vlažni delovi vazduha dižu se i sastaje sa hladnim i suvljim. Strujanje toplog vazduha se u oblaku sudara sa ostalim strujanjima hladnijeg silaznog vazduha i tada oblak počinje pokazivati vidljive rotacije koje se zbog sile teže pružaju do tla. Najviše tornada ima u SAD, oko 1.200 godišnje, što je četiri puta više nego na tlu Evrope, što se dešava zbog specifične geografije tla severno-američkog kontinenta, na kojem manjkaju visoke planine koje bi sprečile mešanje toplih i hladnih vazdušnih struja.
Hoće li ova pojava postati češća na ovim prostorima?http://www.youtube.com/watch?v=j6xseA8nBps Edited by cika tale
Link to comment
Hoće li ova pojava postati češća na ovim prostorima?http://www.youtube.com/watch?v=j6xseA8nBps
Надајмо се да неће, али ипак је потребна опсежна друштвено-просветна акција како би се коначно стало на крај том ужасном средње-јужнобачком нагласку. :puke:
Link to comment
  • 11 months later...
Photo-0003.jpgPhoto-0006.jpgPhoto-0004.jpgSlikao danas, u kraju, na Vidikovcu.Ovo su deformisani plodovi šljive (Džanarike ili Ringlova - kako se već zovu).Živo me zanima neko objašnjenje za ovo.
Link to comment

Unutar ovakvog "ploda" nema semenke. Zapravo, tu gde bi trebalo da bude semenka nalazi se šupljina.Edit: stiglo objašnjenje sa stručnog foruma:

Dijagnoza glasi: Rogač šljive (Taphrina pruni). Bolest se sprečava preventivnim prskanjem bakarnim preparatom pre kretanja vegetacije. Sada je kasno , ali treba zaražene plodove poskidati i izneti. Ova bolest se više neće javljati ove godine.
Edited by cika tale
Link to comment
  • 9 months later...
  • 9 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...