Jump to content
IGNORED

Пакет из Америке у Србистан


wayward

Recommended Posts

Елем, за нешто мало мање од две недеље враћам се мајци у Босну кући у Србију. У ових пет година у Америци накупио сам се штошта стварчица до којих ми је стало; нешто носим са собом, а нешто ћу морати да пошаљем, било поштом, било неким курирским сервисом. Је ли ико ишта слао или примао из Америке? Знам да наша пошта није претерано поуздана; а и да роба зна да „калира” на царини, тј. стигне ти пакет олакшан за пар ствари које су се царинику много допале. Или цео пакет једноставно испари.Савети итд.?

Link to comment

Postoje kompanije preko kojih kontejnerom (ne moraš da zakupiš celi, naravno!!) možeš da pošalješ stvari. Čuo sam da nije baš jeftino i da se uglavnom više isplati razdeliti. No ne veruj mi. Raspitaj se u lokalu.

Link to comment
Или цео пакет једноставно испари.Савети итд.?
nisam cula za isparavanje do sad. paketici su mi stizali bez problema, ali ti verovatno mislis na nesto vece.ima neka fora da saljes kontejner brodom, koju je iskoristila neka moja poznanica koja voli jeftino da prodje.i sve je stiglo (skoro "odmah" do CG), sa cekanjem od nekoliko meseci zbog spornih odnosa izmedju karika u lancu...
Link to comment

Да, и мој другар овдашњи је ствари послао бродом када се преселио у Немачку. Но ја шаљем две кутије од по 10-15 кила, не више; једна кутија електронских компоненти и једна са друштвеним и играма на табли (јесте, један сам од тих).PointTaken, point taken.

Edited by wayward
Link to comment

ih slatki problemcici;)ja se drugu gocinu opasno mucim za slanjem uzoraka za rusiju. dhl/tnt/ups rade samo dokumenta na toj relaziji, posto je dole haos na carini. par puta sam zbog toga slao ljude na dan-dva samo da bi odneli 20ak kg uzoraka. kakav raspad sistema - garantovana zabava, moras biti bas sa debelim zivcima. anyway, u tvom slucaju kontejner za 15-20 kila mi zvuci suludo. plati overweight na aerodromu, nema da cekas da li ce ti paket proci carinu, olaksati i sl. posle 5 godina mislim da imas pravo da uvezes sve bez carine, tako da te ne bi smeli drndati na aerodromu po tom pitanju.

Link to comment
ih slatki problemcici;)
Па баш тако :)
plati overweight na aerodromu, nema da cekas da li ce ti paket proci carinu, olaksati i sl. posle 5 godina mislim da imas pravo da uvezes sve bez carine, tako da te ne bi smeli drndati na aerodromu po tom pitanju.
Чек', чек', ово су неки нови моменти. Нисам знао за то правило да дужи боравак ослобађа од царинске обавезе. Али ионако морам те морам да шаљем пакете јер већ имам два кофера дупке пуна, а Луфтханса је (као и већина осталих) од 1.1.2010. почела да наплаћује другу торбу, тако да сам већ попунио квоту што се пртљага тиче... <_<
Link to comment
Па баш тако :)Чек', чек', ово су неки нови моменти. Нисам знао за то правило да дужи боравак ослобађа од царинске обавезе. Али ионако морам те морам да шаљем пакете јер већ имам два кофера дупке пуна, а Луфтханса је (као и већина осталих) од 1.1.2010. почела да наплаћује другу торбу, тако да сам већ попунио квоту што се пртљага тиче... <_<
Proveri sa carinom, mislim da to oslobadjanje od carine sleduje svim nasim drzavljanima koji se posle odredjenog vremena zauvek vracaju majci u Bosnu u zagrljaj majke Srbije
Link to comment

upravo pitah ljude koji su selili celokupnu imovinu iz Azije u Srbiju.u kontejner se stavljao, uz stvari, karton viskija. to je omogucavalo da se ostale stvari ne gledaju bas pomno - carina ne vazi kada je duzi boravak u pitanju, ali koriscena tehnicka roba i predmeti kao sto su kupljene umetnicke slike itd. mogu da predstavljaju problem. ne znam da li to jos uvek funkcionise.

Link to comment
Али ионако морам те морам да шаљем пакете јер већ имам два кофера дупке пуна, а Луфтханса је (као и већина осталих) од 1.1.2010. почела да наплаћује другу торбу, тако да сам већ попунио квоту што се пртљага тиче... <_<
imaš pravo i na dodatne torbe, samo što se naplaćuju skuplje od druge torbe. na primer, sa aircanadom je druga torba 50 CAN, a svaka sledeća 225 CAN. jeste skupo, ali pogodnost je što te dodatne torbe mogu da budu veće i teže (do 32 kg) od prve dve (do 23 kg). možda da proveriš sa ostalim avio kompanijama koliko naplaćuju dodatne torbe.
Link to comment
imaš pravo i na dodatne torbe, samo što se naplaćuju skuplje od druge torbe. na primer, sa aircanadom je druga torba 50 CAN, a svaka sledeća 225 CAN. jeste skupo, ali pogodnost je što te dodatne torbe mogu da budu veće i teže (do 32 kg) od prve dve (do 23 kg). možda da proveriš sa ostalim avio kompanijama koliko naplaćuju dodatne torbe.
Da se samo nadovezem na ovo gore, cene koje naplacuje LH za letove iz USA/CDN imas ovde.
Link to comment
Ako doplacujes vise se isplati da doplatis celu torbu nego li overweight.
Od/do USA je piece concept, tako da naplacuju po torbama. Edited by jms_uk
Link to comment
Чек', чек', ово су неки нови моменти. Нисам знао за то правило да дужи боравак ослобађа од царинске обавезе.
То је увек било у овом или оном облику - гастарбајтер повратник је имао олакшице. Тренутно ствари стоје овако:"Царинска потврдаЗаконом о изменама и допунама Царинског закона (“Службени гласник Републике Србије” бр. 61 од 18.07.2005.године) и то чл. 7, тачка 3а, прописано је да “домаћи држављани – чланови посада домаћих бродова и домаћи држављани, који су по ма ком основу били на раду у иностранству непрекидно најмање две године…“, су ослободјени од плаћања увозних дажбина на предмете домаћинства које увозе из иностранства у року од једне године од дана повратка са рада у иностранству до укупне динарске противвредности од 5000 евра (око 6100 УСД). За добијање потврде ради увоза предмета домаћинства потребно је Амбасади (2134 Kalorama Rd. NW, Washington, DC 2008) доставити следеће:1. Захтев за издавање потврде у коме треба, поред осталог, навести у ком периоду сте и где радили у САД2. Важећи пасош Републике Србије3. Доказ о непрекидном раду у иностранству од две године:- (оригинал потврде фирме (на меморандуму), оверену од стране Public Notary-ја, којом се потврдјује да сте и у ком периоду радили у тој фирми, или- Пореска пријава (Wage and Tax Statement W-2) 4. Money order на износ од $188 који гласи на Embassy of the Republic of Serbia, Washington DC, и5. Коверат са Вашом адресом и плаћеном поштарином за препоручену пошиљку ради повраћаја потврде. Напомена: Потврда се односи само на увоз предмета за домаћинство у Републику Србију. У предмете за домаћинство не спадају моторна возила и привредни инвентар. Боравак у иностранству није основ за стицање права на бесцарински увоз. Уколико су вам потребна ближа обавештења молимо да се обратите Конзуларном одељењу на телефон (202) 332 0333 локал 103."
Али ионако морам те морам да шаљем пакете јер већ имам два кофера дупке пуна, а Луфтханса је (као и већина осталих) од 1.1.2010. почела да наплаћује другу торбу, тако да сам већ попунио квоту што се пртљага тиче... dry.gif
Још увек ће више да ти се исплати да платиш авиопревознику него поштарима. Гледао сам тарифе, и до отприлике 4 фунте ајде, вреди послати. Преко тога гаће скидају.Иначе, десило се да је пошта вратила један пакет (ево стигао нам пре неки дан) јер је било "зашто увозите лекове" - само на основу паковања. Ти витамини и остало се пакују у исте пластичне бочице као и прави лекови, али нису исто категоризовани. Претходни пакет, који је имао још више тога, је ладно прошао без да је ико дигао обрву, па ти види.
Link to comment
Postoje kompanije preko kojih kontejnerom (ne moraš da zakupiš celi, naravno!!) možeš da pošalješ stvari. Čuo sam da nije baš jeftino i da se uglavnom više isplati razdeliti. No ne veruj mi. Raspitaj se u lokalu.
Tо се овде зове "freight forwarding", и мени се нешто чини да је највећи проблем последњи, сувоземни крак пута, што је неко овде већ споменуо.Најјефтиније је не робовати стварима <_<.
Link to comment

Nego ajde da iskoristim ovu temu da pitam kako stoje stvari sa unosom lap topova u Srbiju iz inostranstva (USA) ?Ne planiram da ih donosim na buljuke i preprodajem vec samo ovaj jedan koji sam uzeo sebi dok sam ovde i koji je prilicno rabljen sto se po njemu i vidi.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...