Jump to content
Sign in to follow this  
Indy

Foto-aparat izbora

Vaš omiljeni tip foto-aparata  

60 members have voted

 1. 1. Ako možete da izaberete samo jedan, šta biste najradije koristili?

  • Kompaktni (point & shoot) digitalac
  • Kompaktni (point & shoot) 35mm film
  • Rangefinder digitalni
  • Rangefinder 35mm film
  • dSLR
  • SLR 35mm film
  • SLR srednji format film
  • TLR srednji format film
  • Veliki format (film tj. ploča)
   0
  • Neki deseti tip (mob. telefon, pinhole, itd).


Recommended Posts

Indy

Izvinjotina ako nema vašeg omiljenog tipa aparata, trudio sam se da budem sveobuhvatan, ali da ne idem baš u sitna crevca (tipa veličina senzora u digitalcima i tome slično).Izvinjenje br. 2, ne mogu nikako da se setim našeg termina za rangefinder - javlja mi se da je "aparat sa daljinomerom", ili tako nešto. Nisam siguran, googlanje nije pomoglo, a moje stare fotografske knjige na s/h su tamo daleko. Čini mi se da smo ih nekad prosto zvali "fotoaparati". Za one koji nisu sigurni, mislite na klasike kao što su Kiev, 3opku ili Leica (od koje postoje i digi verzije).Znači, pooll™ se odnosi na tipove aparata, a sam topić može da ide u kom pravcu mu drago... znači konkretne firme, modeli, varijacije na temu, itd. itb. Imali smo to na Foto tehnikama, ali ovo je posvećeno samo "camera-p0rnu". Znači, poenta je da nekažnjeno i neograničeno mogu da se kače fotke aparata, objektiva i ostale menažerije...

Share this post


Link to post
jms_uk
Izvinjenje br. 2, ne mogu nikako da se setim našeg termina za rangefinder - javlja mi se da je "aparat sa daljinomerom", ili tako nešto. Nisam siguran, googlanje nije pomoglo, a moje stare fotografske knjige na s/h su tamo daleko. Čini mi se da smo ih nekad prosto zvali "fotoaparati". Za one koji nisu sigurni, mislite na klasike kao što su Kiev, 3opku ili Leica (od koje postoje i digi verzije).
Koliko primetih na dizajnzona forumu, pominju se neki zutomrljasi... Edited by jms_uk

Share this post


Link to post
jms_uk

Ne znam da li mozes da editujes ovaj pooll, ali fali digiMF :)Ja ne znam za sta da se odlucim, jer ima par kojih nisam nikad probao da koristim.

Share this post


Link to post
Indy

Zar nije digitalni srednji format u zoni stratosfere što se tiče cena? Iz kog razloga o tome uopšte ne razmišljam...Možda rangefinder i jeste "žutomrljaš", mada je ružnjikav termin. Da budem blag.PS. Ako ne možete da se odlučite (ne mogu ni ja :D), jednostavno kačite šta vam se sviđa.

Share this post


Link to post
jms_uk

Ja sam upravo prodao ovaj levo, pokusavam da prodam i ovaj desnocamswo6.jpgda bih kupio ovaj :lol:cneos1dsiii.jpg

Share this post


Link to post
jms_uk

a za ovo sam glasao jer bih voleo da probam [a ako mi se ne svidi, znam da mogu da prodam i kupim dSLR :D]leica-m9.jpg

Share this post


Link to post
Indy

Prinova:4212349656_514875de7b.jpgFujifilm instax mini 7s (btw. polaroid mi fali u pooll™-u <_<)4038408449_5f79661e8a.jpgTri SLR drugara (Praktica VLC2, još uvek radi! Nikon FE-2 i relativni novitet Nikon D90)3943546967_aed3a40e35.jpgOlympus mju2, jedan od najboljih 35mm point & shoot. Ovaj mi je drugi primerak, pošto je prvi ukraden. Još u aktivnoj upotrebi, još radi sjajne fotke.Počeo sam od Kiev-a 4A (ispod), imao sam tada i Smenu 8M (sada tako popularan Lomo), od nje nemam fotke.4034109543_a4edf43cec.jpgI, na kraju, često koristim ovo ispod - nije baš fotoaparat... Ili, jeste? Neke od mojih popularnijih fotki (na flickru) su snimljene sa istim (i procesirane kasnije). (Nije moj primerak, al' nema veze... crni je.)iphone_3g-back.jpgŠto se tiče toga "šta najviše volim" - to je nešto što ne postoji: nešto što je zgodno kao iPhone (sa ugrađenim Photoshopom, ofkors - kad već maštam), što ima tehnički kvalitet dSLR-a, kao što je ovaj Nikon iznad, i što ima "dušu" filmskog aparata. A usput može da snima i high def video, da služi kao GPS, sadrži svu muziku i filmove, stalno je online na broadbandu, može da projektuje kvalitetnu sliku preko celog zida... čekaj... smisliću još nešto već.

Share this post


Link to post
Low-Life
a za ovo sam glasao jer bih voleo da probam [a ako mi se ne svidi, znam da mogu da prodam i kupim dSLR :D]leica-m9.jpg
Meni se dopada tvoj izbor jms. I ja bih to voleo da probam.

Share this post


Link to post
Caligula
a za ovo sam glasao jer bih voleo da probam [a ako mi se ne svidi, znam da mogu da prodam i kupim dSLR :D]leica-m9.jpg
Moj vozni park sadrzao bi ovo gore za outdoor&turizam&uzivanjeuzivotu, a ovaj dole za studio:122.jpg... a do tada cu da se zlopatim sa mojim Canon-om 50D i za par meseci nadam se Canon-om MARK II.edit: @Indy: ovaj tvoj Kiev bio mi je velika zelja u studentskim danima, ali nisam imao para ni za njega. Zlo vreme (devedesete).. Edited by CowBoy

Share this post


Link to post
Indy

Kiev je bio ćaletov aparat. Ja sam uspeo da dobacim do polovne Praktice kao student, vladali su Predsednici Predsedništva onda... što je bilo skoro k'o da mi neko sad da tog "tvog" Hasija. Inače, rado bih ponovo koristio tog starog Kieva, posle jednog dobrog servisiranja (makar i u domaćoj radinosti).

Share this post


Link to post
Caligula
... Inače, rado bih ponovo koristio tog starog Kieva, posle jednog dobrog servisiranja (makar i u domaćoj radinosti).
Danas polovan u odlicnom stanju moze da se kupi za stotinak evropskih novcanica.

Share this post


Link to post
jms_uk
Ja sam uspeo da dobacim do polovne Praktice
U fioci sede super TL3, PL nova I, LTL 3 :)

Share this post


Link to post
Zmitjkoe

Da ne bih isao od kulina bana pocecu poslednjom analognom kamerom koju sam imao (dok mi je nisu ukrali):Canon AE-1Canon_AE1_Program.jpgOnda je bila jedna pauza sve do pojave digitalnih aparata. A razvojni put je izgledao ovako:- Kodak (ne secam se koji model) 2 MB- Minolta DiMAGE 7 (5 MB)minolta-dimage-7hi.jpg- Canon G9 (12 MB)Canon-PowerShot-G9-Digital-Camera.jpg- SIGMA DP1 (14 MB) (kao jos jedna dopuna kompakt ergeli)sigma_dp1_fr-001.jpgi najzad kamera snova HDDSLR Canon 5D MKII (21 MB) :) canon-5dmii.jpg(ovde prikazana sa objektivom koji (jos) nemam, ali imam ovaj:Canon EF 70-200mm f/4L USM235041468_8d28ef93a3.jpgi uskoro dolazi Canon EF 17-40mm f/4.0 L USMCanon-17-40mm.jpg

Edited by Zmitjkoe

Share this post


Link to post
Aion

Glasao za "Nesto deseto" mislici pri tome na ove nove (Panasonic, Olympus) sto su tela kao kompaktni, a imaju izmenjive objektive. Kao kompromis izmedju onoga sto sad korisim: kompaktnog i DSLR-a.

Share this post


Link to post
Grunf

a je l se ovde druluje samo na stills kamere i objektive ili moze i video?Panasonic AJ-HPX2000 2/3" 3-CCD 16:9 P2 HD Camcorderl_AJ-HPX200.jpgi Canon HJ14ex4.3B IRSE / IASEhj14ex43btopashx.pngsa sc-rt-1.jpgi jos s1563.jpg

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
 • Create New...