Jump to content
IGNORED

Umro Klod Levi-Stros


Аврам Гојић

Recommended Posts

Pariz -- Jedan od najznačajnijih antropologa XX veka, utemeljivač strukturalizma, Klod Levi-Stros umro je u 101. godini, saopštila je danas Francuska akademija nauka. Ideje Kloda Levi-Strosa koji se smatra utemeljivačem moderne atropologije, inspirisale su generacije autora iz svih oblasti društvenih i humanističkih nauka. Za 60 godina naučne karijere, Levi-Stros je napisao veliki broj književnih i antropoloških klasika, kakvi su "Tužni tropi" (1955), "Divlja misao" (1963) i "Mitologika I-IV" (1964-1967). Levi-Stros je rođen 28. novembra 1908. u Briselu, u umetničkoj porodici jevrejskog porekla. Na Sorboni je studirao pravo i filozofiju, a 1934. je angažovan kao predavač sociologije na Univerzitetu u Sao Paolu. Tokom boravka u Brazilu pročitao je knjigu američkog antropologa Roberta Louvija "Primitivno društvo" koja ga je motivisala da se posveti antropologiji. U Brazilu je obavio i svoj najznačajniji etnografski terenski rad, pre svega u Amazoniji. Na početku Drugog svetskog rata, otišao je u SAD, gde je upoznao lingvistu strukturalistu Romana Jakobsona. Njihova saradnja dovela je do formiranja posebnog teorijsko-metodološkog pravca u antropologiji koji je nazvan strukturalizam. Osnovna ideja Levi-Strosa bila je da se u različitim kulturama, lingvističkim šemama i mitovima i legendama, naziru imenitelji koji su zajednički celoj ljudskoj vrsti. Levi-Stros se u Francusku vratio 1947. i ubrzo je stekao veliku popularnost i poštovanje širom Evrope i SAD. Od 1959. do odlaska u penziju 1982. predavao je na Francuskom koležu, nakon čega je nastavio da se bavi aktivnim naučnim i intelektualnim radom. Bio je član Francuske akademije nauka, Američke akademije za umetnost i nauku, Američkog filozofskog društva i Kraljevskog antropološkog instituta. Uoči Levi-Strosovog 100. rođendana, jedna od najuglednijih francuskih izdavačkih kuća Galimar uvrstila ga je u Panteon najvećih mislilaca, objavivši njegova dela u "Plejadama", što je počast koja se retko ukazuje živim autorima.

Link to comment
Mislio sam da je taj čovjek mrtav bar jedno 30 godina. Svaka čast.
Slavili antropolozi njegov 100. rodjendan prosle godine...Valjda u SKC-u... Mozda sam nesto i pomesala, a mozda sam cak i bila na tom rodjendanu, ne secam se, ali mi je nesto poznato..Pa, nek mu je laka zemlja.
Link to comment

Moja greska! TKH (Teorija koja hoda - brainchild Miska Suvakovica) je u svom inaguracionom editorijalu imao spisak autora koji su uticali na njihov, nazovimo to tako, diskurs i pored imena velikog pokojnika je stajalo (1908 - 2000). Dakle 9 godina prerano.

Link to comment

U najkracem, teorija po kojoj sva ljudske zajednice dele izvesne strukturne specificnosti koje kulturu svode na sistem simbolicke komunikacije. Strukturalizam ne analizira drustvo na osnovu ocekivanja pojedinca od zajednice, vec zajednicu posmatra holisticki i organski. Strukturalizam na veoma zanimljiv nacin analizira mit, kao pricu satkanu od parova suprotnosti u konfliktu, a tvorba mita, po Levi-Strosu, univerzalna je za sva ljudska drustva i sastoji se od permutacija tzv. mitema, ili gradivnih elementa mita koje cemo, bez obzira na geografsku i kulturnu udaljenost, naci i na Trobrijandskim ostrvima i u helenskim mitovima. Stros je jedan od prvih naucnika koji su ukazali da nedostatak pisanih istorijskih izvora ne podrazumeva i nedostatak istorije.Velika je to tema...Levi-Stros je pisao dugo, obimno, ponekad i kontroverzno i neoprezno.

Link to comment

Meni deluje zanimljivo. Pronaciu cu neku od knjiga i procitati. Da li je to, onda, potvrda ideje da mi svi vodimo poreklo od iste ljudske zajednice? Bila je na Nacionalnoj geografiji prica o tome. Pratili su genetski kod i vreme kad su pojedini delovi sveta nastanjivani. Bila je to tema i jednog od casopisa. Ja malo decacki izvodim zakljucak da ako imamo iste elemente u mitovima, verovatno da je koren u nekom velikom, zajednickom, koji su prvi ljudi u Africi stvorili. Volim mitove i to ce mi baciti sasvim drugacije svetlo na celu tu oblast.Hvala ti na pojasnjenju.

Link to comment
  • 3 weeks later...
  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...