Jump to content

Sta je ovo?


woodooinstalater

Recommended Posts

:isuse: Tacno.Priznati da je prepoznat po ukrstenim 'resetkama' koje se vide kroz prozor, onaj veliki na tvojoj fotografiji.Na njoj je doduse verzija Wellington B, prva modifikacija, a ja sam postavio fotografiju prototipa B.9/32Wel_Pro_001.jpgTa 'resetka' je inace glavna karakteristika ovog aviona koji je ostvario zavidnu i postovanja vrednu karijeru.Uostalom, Vickers nije bilo ko: on je u GB bio ono sto je u Nemackoj bio Krupp, Francuskoj Schneider Creusot, Austrougarskoj Skoda...Sama konstrukcija, iako razvijena od strane cuvenog engleskog pronalazaca Barnesa Wallis-a, koji je doprineo i razvoju radara, a najpoznatiji je po onim 'zabica' bombama kojima su rusene nemacke brane, ipak nije nova.Takozvanu geodetsku konstrukciju, inace dosta zahtevnu u proizvodnji, sto i jeste glavni razlog zbog koga nije siroko prihvacena, razvila su dva Nemca: herr proffesor Johann Schütte, osnivac i vlasnik drugog (pored grofa Zeppelina) nemackog proizvodjaca dirizabla, i njegov saradnik inzenjer Carl Huber.JohannSchutte.jpgHerr Proffesor.SL1.jpgKonstrukcija...Dakle, za Wellingtona, ne vojvodu, nego avion:Edit: i tvoj red, naravno. Edited by woodooinstalater
Link to comment
Na njoj je doduse verzija Wellington B, prva modifikacija, a ja sam postavio fotografiju prototipa B.9/32Wel_Pro_001.jpg
Мени ово јако личи на оно чим је летео Јосаријан... стварно, где је човек па да га питамо, да сад не бунарим филм по архиви.
Link to comment
Мени ово јако личи на оно чим је летео Јосаријан... стварно, где је човек па да га питамо, да сад не бунарим филм по архиви.
Nemoj da bunaris ni film ni knjigu: Yoss je leteo na B-25 - lice, avioni mislim, ali samo na prvi pogled:B25.jpg Za pomenutog, ovdasnjeg Josariana, nadamo se da je dobro, sto mu od srca :) zelimo.A za ljubitelje tehnickih pikanterija, Heller-a i Kvake 22, pitanje-kuriozitet:u knjizi se par puta pominje spasavanje pilota oborenih aviona (radnja knjige se odvija na zapadnoj obali Italije, Juznoj Francuskoj, pripadajucim ostrvima i moru izmedju) - helikopterom.Godina je 1944.Da li je Heller pogresio, da li ga je bilo bas briga za inace nevazne tehnicke detalje?Helikoptera tada nije bilo. Osim u naznakama.Ovo je, naravno trol: ceka se sledece pitanje.
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...