Jump to content
IGNORED

Razna pitanja


korindjar

Recommended Posts

5 hours ago, Behemoth said:

U principu ni ja još ne znam šta mi je tačan cilj, nedavno sam dobio pasoš pa ispitujem opcije.

 

Ideja mi je da budem neka vrsta digitalnog nomada sa EU pasošem u EU zemljama. Kapiram da mi treba adresa gde ću biti prijavljen i gde ću otvoriti račun u EU ali da mogu remote da radim za bilo koju EU firmu i živim bilo gde drugde u EU a da mi račun ostane isti i da mogu da mu pristupam.


Kapiram da je to moguće uraditi, bez nomadskih viza i papirologije.

U velikom broju zemalja, osim u Srbiji, je moguce da si stalno zaposlen u firmi iz neke druge drzave i da ti na osnovu toga ta firma uplacuje platu na racun u zemlji u kojoj si prijavljen. 
Ako te dve zemlje imaju potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja (sto u velikom broju i imaju), placas porez u jednoj od njih. 
Ovo za provjeru broja dana koje si proveo u nekoj zemlji, ne znam kako bi funkcionisalo. Zaposlen si u firmi iz Portugala, prijavljen u Njemackoj, imas ceski pasos i zivis u  Srbiji ili na Maldivima. Kako poreska uprava u Njemackoj, ili bilo gdje, zna koliko si ti dana proveo u nekoj zemlji?

Ako otvoris firmu u Njemackoj i radis remote za razne klijente iz bilo koje drzave, tu te tek niko nista ne pita ako platis porez i doprinose.

Edited by Paul Gompitz
  • +1 1
  • Hvala 1
Link to comment

Mozda nisam ispratio pazljivo, ali u BiH si u krajnjem slucaju obavezan da placas 10% svih priliva iz inostranstva, jednostavan postupak, ne treba k agencija, pa provjeri nesto sl. Opcija ti je i da otvoris Payoneer nalog, tamo da ti uplacuju (ili da prebacujes ti novac tamo) a dobijes njihovu visa karticu koju mozes koristiti po bijelom svijetu i ne placas nikakav porez. 

Edited by kipo
Link to comment
On 15. 9. 2023. at 21:20, Behemoth said:

Zanima me sledeća stvar, možda neko ko živi u EU može da pomogne.

Može se svašta, ali moraš i da dobro znaš šta radiš zbog poreza. Napisaću malo više za par dana.

 

Bankomati nisu problem uopšte, najgore što može da se desi je neka provizija.

  • Hvala 1
Link to comment

evo malo više detalja:

 

1) ako radiš za poslodavca u zemlji A i više od pola godine boraviš u zemlji A, bićeš poreski rezident u A + sve je jednostavno

 

2) ako radiš za poslodavca u zemlji B svo vreme na daljinu iz zemlje A, opet ćeš biti poreski rezident u A i sav porez ćeš plaćati tu

tu valja proveriti da li je poslodavac iz zemljie B voljan/u mogućnosti da tebi uplati sve bruto pa da ti sam sve regulišeš (obično firme nemaju problem s tim, ali treba proveriti)

 

3) ako radiš za poslodavca u zemlji B, više od pola godine boraviš u zemlji A ali neko vreme radiš i u samoj zemlji B, opet ćeš biti rezident u A ali ćeš morati da plaćaš porez i u A i u B, proporcionalno (npr ako si 2/3 vremena u A a 1/3 u B, tako će ti ići i porez)

 

 

+ treba proveriti i da li je poslodavac voljan da uplaćuje na bankovni račun u drugoj zemlji ili moraš imati i račun u toj zemlji

+ treba proveriti i kako stoje stvari sa zdravstvenim osiguranjem

 

 

ovo sve važi za EU zemlje, između njih (barem većine) postoji sporazum o izbegavanju duplog oporezivanja

ako je i Srbija (ili neka druga ne-EU zemlja) u igri, treba proveriti da li postoji takav sporazum

 

 

a što se tiče "interesantnosti", može naravno da se desi da u zemlji A par godina niko ne skonta da ti tu ne plaćaš porez iako si rezident, ali da se odjednom tokom provera svih prijavljenih u toj zemlji vidi da se nije plaćao porez, pa se podigne obrva, pa stigne poziv za obračun, pa onda mora odjednom da se plati sve što se nagomilalo za par godina, tako da ja se s tim stvarima ne bih zezala

 

 

inače ovo je ukratko u najopštijim crtama, ako imaš još pitanja pitaj :) pa ako znam rado ću odgovoriti

imaj u vidu i da ja nisam nikakav poreski stručnjak, samo imam ličnih iskustava na temu

  • +1 1
  • Hvala 1
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...