Jump to content
IGNORED

Babylon Berlin


hazard

Recommended Posts

Zašto ovaj mega-hit od serije nema svoj topik? Die beste! :fantom: 

 

Dakle tema od najskupljoj seriji ikada snimljenoj koja nije na engleskom jeziku. Ko je gledao, kako mu se sviđa, a ko nije i zašto ne? :fantom: 

 

I bez fensi produkcije (40 mil. evra za 16 epizoda) serija bi bila odlična, jer scenario kida, i glumci su top. Ali sa fensi produkcijom stvarno je ceo paket impresivan. Meni su ostale još 2 epizode da odgledam, pa ću onda željno da iščekujem treću sezonu. Inače nikada ranije nisam gledao nemačku seriju, a mislim da sam odgledao u životu tipa 2 nemačka filma. Ovim sam debelo impresioniran.

 

Btw, da li je neko čitao knjige? Čuo sam da je Laguna izdala srpski prevod.

 

 

Link to comment

ja sam odgledala 12 epizoda na nekoj televizij, po dve epizode nedeljno. onda sam izubila ritam. kad odgledam razne repove koji su mi ostali, nabaviću na nekom kiosku ostatak serije i gledati sa guštom.

inače, serija mi se izuzetno dopala.

 

Link to comment

Za klasu ispod Bjelinih Senki. Sto bi rekli, dzaba im novci.  :fantom: 

 

Moze da se gleda, ali nista posebno. Svasta je natrpano, gomila besmislica (to ce vec Vini da se naostri da objasni kada vidi koliko je hvaljena serija), glumci onako.

 

I da, nase ribe su mnogo bolje narafski, i kod Bjele ima vise sisa..

 

 

Link to comment

I stvari koje se čine bez smisla (neki detalji, paralelne priče, itd.) dobiju svoj smisao kad-tad. Samo treba biti strpljiv i pažljivo pratiti. Posle prve sezone, uđe se u štos, pa već čovek kreće da nagađa zašto ovo ili ono što se u nekom trenutku učini kao da pada s neba. Moja zamerka je jedino da su ponekad (ali ne suviše često, kada se pogleda svih 16 epizoda) neki likovi na momente suviše tupavi. No da se to istrpeti.

 

A i pored toga što kao kreneš da nagađaš (ponekad i pogađaš) šta će da bude, poslednje dve epizode druge sezone su wtf :ohmy:

Link to comment

Prva sezona je (kao sto je to skoro uvek) bolja, originalnija, sa vise energije. I druga nije losa, ali je predvidivija i sa nekako ociglednijim i nerealnijim pojedinacnim zapletima. U svakom slucaju kod mene 5-, ponajbolja serija koju sam gledao ove godine, uz Mindhunter. Glavni glumac i glumica sto bi rekao jedan moj dobar drugar - perfektni.

Link to comment

super je !

 

problem su prevodi. ima neki budjavi engleski koji je nakalemovan preko spanskog cini mi se. samo za nekoliko epizoda nadjoh dosta bolji srpski !

 

 



nadam se da ce u trecoj naci zlato. ebalo ih zlato.

 

Link to comment

ja stigla do pola druge i vise ne znam sta gledam, sve sam niti pogubila, zakomplikovala se prica, odnosno vodi se najmanje pet prica odjednom, neubedljivo mi je da se sve to desi za mesec dana, iseckano, nema kontinuitet, nemam nikakav emotivni odnos s junacima, ni za kog ne navijam. ali ima carobnih scena, na primer severija i cu ase, cu staub, a i prvi let avionom mi je fenomenalan.  tako da cu gledati do kraja, al moram priznati da bih se kolebala da epizoda traje sat vremena. ovako po 45 minuta je podnosljivo. 

 

 

Edited by darling
Link to comment
  • 4 weeks later...

 Odgledao preko HBO GO, pa nisam imao problema sa prevodom. Zanimljivo je da se ovde pominje da serija ima 2 sezone, dok  na HBO GO  može da se odabere samo jedna , sa 16 epizoda. 

 

Na stranu nebitna, administrativna nepodudaranja, serija je, po mom sudu, besprekorna (osim nerealnih scena šaketanja na i u vozu u poslednjoj epizodi). Ono što me je najviše impresioniralo jeste način na koji je preneta  dekadencija, glamur, ali i teskoba i snažni antagonizmi  pozne Vajmarske republike, sa svim onim boljkama koje su joj ubrzo došle glave (korupcija pre svih, kao  i nesposobnost prepoznavanja nadolazećeg velikog zla).  Fascinatan je i način na koji nas reditelj i scenarista upoznaju sa tim zlom, tj. sa aktivnostima i modus operandijem™  ozloglašene  NSDAP - ove ukoljice  se pojavljuju tek u jednom od meandara glavnog toka radnje, ali su prikazani tačno onakvima kakvi su zaista bili - podmukli, zli do srži, krvožedni i spremni na najgore gadosti. 

 

  Pre desetak godina, ako se dobro sećam, pojavio se odličan nemački film, "The Lives of Others", posle kojeg je bilo jasno da u savremenoj švapskoj kinematografskoj produkciji ima dosta potencijala. Ta vrsta  potencijala je, ponajpre kroz "Babylon Berlin", a zatim i preko dosta solidne serije "Dark", prethodne godine realizovana u punoj meri. Švabo je to, ipak :14_relaxed:

 

 Na kraju, sasvim subjektivna asocijacija kojoj nisam mogao da se otmem sve vreme   -  glavni junak serije "Babylon Berlin" me je neodoljivo podsećao na policijsko-detektivsku varijantu Marinkovićevog Melkiora Tresića, glavnog junaka maestralnog romana "Kiklop". 

  

 

 

 

 

Link to comment

Gledam upravo seriju i mozda ce mi postati treca omiljena uopste, posle Forbrydelsen i Happy Valley, a bas sam

pre neki dan pogledala po ne znam koji put The Lives Of Others, kakav savrsen film. 

Link to comment
5 minutes ago, Katikon said:

Gledam upravo seriju i mozda ce mi postati treca omiljena uopste, posle Forbrydelsen i Happy Valley, a bas sam

pre neki dan pogledala po ne znam koji put The Lives Of Others, kakav savrsen film. 

ja kad hocu da nateram suze, pustim klip kada slusa dok svira klavir...masterpiece. 

 

ulrich muhe (stasi) je tu glumacki Bog. 

 

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...