Jump to content
IGNORED

Premier League 2017-18


ArleKino

Recommended Posts

:nobles:

 

Drago PPPučanstvo™,

 

nakon superuzbudljive sezone u kojoj se do pretposljednjeg kola nije znalo ko je treći putnik u Championship, do posljednjeg kola ko će biti četvrti putnik u Ligu prvaka na glavni ulaz, a čak...hm...do januara ko će biti prvak, čeka nas još jedna superuzbudljiva sezona gdje će razmak između sedmoplasiranog i osmoplasiranog možda biti manji od 15 bodova.

 

Nakon ovakvog adrenalinskog uvoda, prelazimo na stvar.

 

 

Chelsea je aktuelni prvak. Sve što je Antonio Conte uradio sa timom poslije Mourinhovog kolapsa je za :Hail::pera: - 30 pobjeda (najviše ikad) uključujući 13 zaredom (izjednačen rekord u jednoj sezoni), 93 boda (drugi najbolji učinak ikad), 23 pobjede u 26 utakmica protiv timova od 8. do 20.mjesta i, kao poseban momenat, okretanje kompletne lige naglavačke obzirom da su manje-više svi slijedili Conteov primjer i u neka doba počeli igrati sa trojicom u zadnjoj liniji. N'Golo Kante je osvojio drugu titulu zaredom sa dva različita kluba (tzv. "duplo N'Golo" :Jova: ), a Eden Hazard je još jednom pokazao da je najbolji igrač lige i igrač sa najjačim kvačilom™ u ligi. David Luiz je bio iznenađujuće dobar u novoj formaciji, baš kao i Cesar Azpilicueta koji je od beka postao stoper. Da Tottenham nije dao 13 golova u zadnjoj sedmici, Chelsea bi imao najbolji napad lige.

Međutim...

Treba reći da je Chelsea titulu uzeo u sezoni u kojoj su od obaveza imali samo ligu + domaće kupove. Za Ligu prvaka (u kojoj se Conte ni sa Juventusom nije proslavio) + sezonu koja će biti zgusnuta zbog WC 2018 će im trebati dublji roster što samo po sebi ne bi bio problem da nije sljedećih faktora: 1) očekuje se odlazak Diega Coste, Cesca Fabregasa, a možda i Nemanje Matića i 2) odlazak Johna Terryja i Asmira Begovića kao HG-igrača (i Fabregas je HG-igrač) što će ograničiti opcije Conteu kod dovođenja novih igrača. Spominju se Tiemoue Bakayoko iz Monaca i Romelu Lukaku iz Evertona (HG-igrač) kao vjerovatna pojačanja, ali ako odu svi nabrojani, Chelsea će imati dosta ograničen manevarski prostor kod dovođenja igrača. On the bright side, igrači tipa Nathan Ake, Anders Christensen i Bertrand Traore bi mogli dobiti šansu, s tim da se ovaj zadnji spominje kao možebitni dio odštete za Lukakua. Chelsea će dogodine morati ugraditi bar jednu brzinu više u svoj tim kad su u pitanju derbiji jer su tu znali biti potučeni igrom (Liverpool, Arsenal, Tottenham, Man United). Conte zna kako se osvajaju uzastopne titule, ali Engleska nije Italija. Imam dojam da će Chelsea doživjeti pad, možda čak do 3.mjesta.

 

Tottenham je imao najbolju sezonu ikad - najbolji napadač lige, najbolji napad lige, najbolja odbrana lige, Dele Alli kao reinkarnacija Lamparda, najubjedljiviji domaćin lige (17-2-0, samo Liverpool i Leicester uzeli po bod), izjednačen drugi najbolji učinak drugoplasiranog tima lige (86 bodova), finiš iznad Arsenala nakon 21 godine - no opet nisu mogli do trofeja. Ekipa je mlada, fizički i taktički izuzetno spremna, sa vrlo solidnom širinom rostera, polako stiču kontinuitet igranja u Ligi prvaka, ali pred njima je prilično nezgodan period. Prije svega, Tottenham pravi novi stadion što će biti finansijski teret za klub kroz koji se teško prolazi bez rezultatskog pada. Iduće sezone će igrati na Wembleyu gdje su prošle sezone igrali pet utakmica i imali omjer 1-1-3. U gostima nisu dobili nijednu utakmicu kod ostatka Top 7. Najavljeno je da Levy neće dopustiti da se naruši platna struktura u klubu što je u vrijeme napuhanih cijena potencijalni izvor problema. Kyle Walker je već nanio nogu da napusti klub, a Toby Alderweireld još nije potpisao novi ugovor sa klubom. S druge strane, Harry Kane je mašina za golove, najbolji engleski napadač od Alana Shearera, igrač koji bez problema može i do 35 golova u ligi. Što je najbitnije, ima dugogodišnji ugovor sa klubom tako da bi njegovo partnerstvo sa Allijem moglo i dogodine biti glavna uzdanica Pochettinovog tima. Treba reći i da je Heung-min Son imao odličnu sezonu i da bi dogodine mogao biti još bolji te da je Victor Wanyama bio jedna od najboljih kupovina u ligi prošle sezone. Kao i kod Chelsea, i kod Tottenhama očekujem pad, u prvom redu zbog prelaska na Wembley, posebno ako ne uspiju zadržati tim na okupu.

 

Manchester City je već krenuo sa istovarom kamiona para da bi se realizovala Guardiolina vizija. Nažalost Ruxina i ostalih šest navijača Cityja na području bivše Jugoslavije, Guardiola ne čita redovno PPP pa je tako u potpunosti zanemario moje upozorenje prije početka prošle sezone da su mu bekovi prešli zenit i da mu je odbrana nedovoljno dobra. To je uvažio tek ovog ljeta i na biro rada poslao Sagnu, Clichyja i Zabaletu. Prošle sezone je City krenuo odlično, a onda su suparnici počeli ozbiljno da igraju. City je bio užasan u derbijima, posebno u gostima.

Nakon kraha sa Bravom na golu, poslovično škrti Pep je napokon odriješio kesu i kupio Edersona iz Benfice. Doveden je i Bernardo Silva (za kojeg očekujem da ga engleski mediji počnu zvati Moriarty) iz Monaca, a tanku napadačku liniju Guardiola želi da pojača i sa Alexisom Sanchezom. Za bočne pozicije se spominju brojni igrači, u prvom redu Walker iz Tottenhama i Benjamin Mendy iz Monaca, ali još ništa nije realizovano. Na sredini terena još uvijek nisu našli ništa bolje od Yaye Tourea. Ako uspije dovesti ono što je zamislio (dva kvalitetna beka), City bi trebao imati najjači tim lige obzirom da je napadačka linija uvjerljivo najpotentnija u ligi te samim tim biti i prvi favorit za naslov.

 

Liverpool. Heh. U sezoni u kojoj se Premiership podijelio na prvu klasu (1-7.mjesto) i boraniju (8-20.mjesto), Liverpool je uspio ostati neporažen protiv prve klase (7-5-0) i opet biti tek četvrti. U prvom redu, Liverpool je letio i jedno vrijeme vodio na tabeli dok je napadački kvartet Mane-Lallana-Coutinho-Firmino radio posao. Ova četvorka je bila nezaustavljiva u prvoj polovini sezone i svi kiksevi Liverpoola u tom periodu su se desili kad bi neki od njih otpao. U januaru se desio CAN i odlazak fenomenalnog Manea sa Senegalom tako da je sezona Liverpoola efektivno završila u periodu januar-početak februara (ispadanje iz FA Kupa, Liga-kupa i iz utrke za titulu) da bi na kraju završili četvrti. Takoreć', Liverpool je novi Arsenal. Jedan od osnovnih sastojaka Arsenalivosti™ je tvrdoglav menadžer koji tjera po svom. Klopp je insistirao na svojoj viziji nedovođenja vrhunskog golmana nego solidnog golmana kojeg će istrenirati za velike stvari, odbrane koja će biti vrhunska i bez vrhunskih igrača, Lucasu Leivi koji mora odigrati 10 utakmica svake sezone da bi dobiju svoju medalju za neosvajanje titule prvaka, Sakho koji može i do Zlatne lopte na posudbi, ali u Liverpoolovu odbranu neće i slično.

Da bi bar zadržao Top 4 u idućoj sezoni, Liverpool mora pojačati i prvih 11 i roster, i to pod hitno. Iduće sezone će igrati i kvalifikacije za Ligu prvaka i (vjerovatno) Ligu prvaka što znači sigurnih 8 evropskih utakmica do zime. Za fudbal koji Kloppovi timovi upražnjavaju Evropa je suvišna distrakcija (as seen: Borussia 2011-15), pogotovo jer Englezi nemaju zimske pauze, a zbog Svjetskog prvenstva, kao što već rekoh, raspored će biti još gušći. Van Dijk je bio prava meta no zasad se čini da od toga nema ništa. Pomalo me čudi da će Liverpool puknuti lovu na Salaha (krilo) koji je odličan igrač, ali na krilima Liverpool već ima prvotimce tako da kupovina od 40 miliona funti za back-up igrača mi se ne čini logičnom (osim ako to nije dio priče sa vraćanjem Coutinha u sredinu). Liverpoolu fali prava devetka (Firmino je odlična lažna devetka), lijevi bek i vrhunski stoper obzirom da Klopp neće Sakhoa. Ne znam koliko će uspjeha Klopp imati u toj potrazi no u svakom slučaju će Klopp trebati bar jedan trofej u narednoj sezoni (bilo koji domaći kup) da opravda očekivanja. Ako ne uspiju ojačati roster, Liverpoolovo mjesto u Top 4 bi moglo biti upitno iduće sezone. Krah sa Van Dijkom i čitavo odugovlačenje oko Salaha ne ukazuju na dobro.

 

Arsenal. Aj, majko moja. Alexis Sanchez je ključ svake priče o narednoj sezoni. Ako on ostane (a to će značiti i da smo™ doveli neko ekstra-pojačanje da bismo™ mu udovoljili), sezona bi trebala biti bolja od prethodne. Mnogima idemo™ na kurac sa stavom da je katastrofalna sezona u kojoj smo bili peti nakon 20 godina u Top 4 i osvojili FA Kup čime su i Arsenal i Wenger postali rekorderi u tom takmičenju (13, odnosno 7.naslov), ali ono što je Arsenal prolazio od januara do, recimo, aprila bio živi užas. Navijači koji unajmljuju avione sa porukama menadžeru da ode, menadžer koji ima predebeo obraz da bi otišao sam, vlasnik kluba kojeg boli kurac za klubom, ali ga ne želi prodati nekom ko bi nas digao na nivo Chelsea ili Cityja, idiotizam zvani Arsenal Fan TV, najbolji igrač na izlaznim vratima kluba, a drugi najbolji sa ugovorom koji mu također ističe u junu 2018, poniženja kod Pulisa i Big Sama, gledanje u leđa Tottenhamu preko leđa Cityja i Liverpoola... Haos. Sezona je do oktobra izgledala dobro, a onda se ozlijedio Cazorla i sve je otišlo u kurac. Dva vezana poraza kod Evertona i Cityja u decembru nakon što smo™ u obje utakmice vodili 1:0 su prelomila ligašku sezonu. Porazi od Bayerna u Ligi prvaka i nisu bili tako neočekivani mada 2:10 u dvije utakmice izgleda puno gore nego što je to izgledalo na terenu. Ipak, zahvaljujući taktičkoj preinaci koja je počela već u 31.kolu, Arsenal je došao do stabilizacije i, na kraju, do trofeja u vidu FA Kupa. 

Arsenalova naredna sezona je doslovno u nebesima. S jedne strane Arsenal juri Mbappea, Lacazettea, Lemara i ostatak francuske reprezentacije, a s druge strane su još uvijek neriješena pitanja Alexisa i Özila. Wenger se namjerava kockati sa Alexisom i držati ga do isteka ugovora pa makar ga onda izgubio bez odštete dok Özila niko i ne traži. Pitanje je koliko će uprava Arsenala dopustiti Wengeru da drži Alexisa, odnosno, kako oni to vide, 40-50 miliona funti žive love koja će im iscuriti iz ruku ako ga ne prodaju do kraja prelaznog roka. Što se sezone tiče, Arsenal igra Ligu Evrope koja je manje zahtjevna od Lige prvaka u smislu kvalitete suparnika tako da računam da bi i sa drugim timom Arsenal morao osvojiti grupu, a u nokaut-fazi ne bi trebalo biti Bayerna (osim ako namjerno ne osvoje 3.mjesto u grupi Lige prvaka). Raspored u ligi smrdi na tipični raspad u februaru sa tri derbija zaredom u tom mjesecu. Davanje prognoza za ovakav Arsenal je nezahvalno. Pozitivno je to što je doveden fizikalac Kolašinac, što su konture tima u finišu sezone postale jasnije, što je Xhaka našao svoje mjesto u timu i što se Ramsey na radost Ive Petovića vratio u formu. Pozitivno je i to što Alexis actually hoće da pregovara oko ostanka iako ne igramo™ Ligu prvaka. S druge strane, znajući Wengera, opet će čekati do 31.08. sa ključnim kupovinama, tim će nespreman ući u sezonu, a već u augustu imamo™ vezana gostovanja kod Stokea i Liverpoola. Osvojena EL (gdje bi nam od postojećih timova Villarreal, Milan i Everton trebali biti najjači suparnici) i Top 4 u ligi bi bili uspješna sezona.

 

Manchester United je prošle sezone završio šesti u ligi, ali je ušao u Ligu prvaka. Mourinho, koliko god smiješan bio sa svojom paranojom i šibicarlukom, je napravio solidan posao u vidu vraćanja Uniteda u Ligu prvaka i osvajanja trofeja (Community Shield, Liga-kup i Liga Evrope). Ono što će morati popraviti naredne sezone je finiširanje jer završiti šesti u ligi sa samo 5 poraza znači da nisi normalan šta promašuješ. Po statistici, United je kreirao 447 šansi, 16 više od Arsenala, ali je zato dao 23 gola manje. Koliko je Alvaro Morata rješenje za to probleme, vidjećemo. Napadačka linija Uniteda na papiru i sad, čak i bez Ibrahimovića, djeluje jako raznovrsno i dobro, sve sa kreativcima tipa Mata i Mkhitaryan kao podrškom, ali Martial (privatni problemi), Rooney (izraubanost i enormna plata) i Rashford (još uvijek se razvija) prošle godine nisu pokazali da bi mogli dobaciti do 20 ligaških golova u sezoni.

Ono što je bilo odlično sad bi trebalo biti i bolje sa Lindelofom. Odbrana Uniteda je dopustila samo 29 golova prošle sezone, a u drugoj Mourinhovoj sezoni bi trebali biti i još bolji. Imaće Ligu prvaka kao opterećenje što neće biti dobro za njih, posebno sa nivoom ozljeda koje im se javljaju, ali imaju dubok roster koji bi to mogao iznijeti, posebno sa novim pojačanjima koja se najavljuju. Ganjaju Matića ili Diera za sredinu terena kako bi Pogba mogao raditi ono što zna (a činjenica je da itekako zna). Ostaje pitanje lijevog boka gdje Mourinho tjera neki svoj inat. Jedina opasnost za roster im je mogući odlazak De Gee u Real Madrid mada ne znam zašto bi Real žurio da zamijeni Navasa De Geom jer i sa njim osvajaju trofeje. Sve u svemu, računam da Mourinho diže United na viši nivo iduće sezone tako što će riješiti pitanje realizacije. Ako City ne riješi pitanje odbrane, a Chelsea ne produbi roster, United je prvi favorit za titulu. Raspored im je prilično nagodan.

 

Everton je najavio ambicije sa velikim transferom Pickforda kako bi napokon riješili pitanje golmana. Ako uspiju dovesti koga u zadnju liniju umjesto debelog Williamsa i/ili Jagielke te uzmu Sigurdssona iz Swansea, mogli bi rutinski ostati oko 7.mjesta, eventualno napasti šesto mjesto i onog od šestorke koji će imati usranu sezonu, a u EL bi mogli doći daleko. Očito je da nije upitno šta će biti sa Lukakuom nego šta će dobiti za njega. Moraće tražiti alternativu za njega, nekog napadača za 20 golova u sezoni, a takvih baš i nema previše u ligi, a da su dostupni Evertonu. Lookman će biti zanimljiv igrač, očito je da Koeman nema problema sa guranjem mladih igrača.

 

OSTALI (klubovi sa osvojenih ispod 50% bodova prošle sezone)

 

Leicester bi trebao imati stabilnu sezonu bez obzira na odlazak Mahreza, Southampton će sa novim trenerom pokušati ponovo napraviti kojeg igrača od 30 miliona za Liverpool, ali će morati ili zadržati postojeću odbranu ili pojačati napad da ne bi imali turbulentnu sezonu, Bournemouth se iznenađujuće probio u gornji dio tabele, ali ih ja uvijek vidim kao kandidata za ispadanje. Watford ponovo ima novog trenera, ovog puta Marca Silvu koji je umalo sa svojih 10 noktiju zadržao Hull u ligi. West Ham bi trebao imati stabilnu sezonu, bez prevelikih oscilacija. Swansea će tek ovisiti o Llorenteu ako ne zadrže Sigurdssona, Burnleyu je svaka sezona u Premiershipu premija i dokaz kvalitete Seana Dychea, West Brom ne ispada jer je Pulis na klupi dok Palace mora računati sa prokletstvom odlaska Big Sama iz kluba. Od ovih što su ušli u Premiership, Newcastle se čini kao siguran za opstanak, i zbog Rafe i zbog kvalitete tima, dok Huddersfield (više) i Brighton Hove & Albion (manje) djeluju kao jednosezonski prolaznici u Premiershipu. Stoke je preko Shaqirija najavio da bi i oni mogli reprizirati Leicester no meni se čini da od njih i naredne sezone možemo očekivati maksimalno deveto mjesto.

Link to comment
  • Replies 15.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Pokojni Ruxin

    1570

  • Weenie Pooh

    1317

  • copkillah

    874

  • Прслин

    827

odlcan uvod kao i uvek.

 

samo da kazem da ce fabregas skoro sigurno ostati.

 

 

sto se tice nove sezone, bice nam itekako zajebano na pocetku sezonu gde imamo uzasno tezak raspored, sve najverovatnije bez hazarad, plus ako se nastavi po starom dobrom obicaju da igrace dovodimo u zadnji trenutak, bice veselo. jos sada igramo i ls. a raspored je:

 

Leicester City away - CL - Arsenal at home
Stoke City away - CL - Manchester City at home
Crystal Palace away - CL - Watford at home
Bournemouth away - CL - Manchester United at home
West Brom away - CL - Liverpool at home
Newcastle United At home - CL - West Ham United away

 

horor.

 

po bukijima smo treci favoriti iza ruxina i josea.

 

srecno svima.

Edited by 189-
Link to comment

Veruje ostalima na rec, nemam vremena za citanje.

 

Osvajamo™ sve. Kako bi ono Middlovo- prva sezona setva, druga sezona zetva trofeja.

Link to comment

Bravo Arle :) 

 

Elem, solidan raspored, ne idealan, ali solidan. Ovo mi se ne svidja oko poslednjeg kola u CL grupi pocetkom decembra  (Arsenal i City), ali finis je pristojan, sto je najvaynije naravno. 

Link to comment

Зна бре Арле знање. Ово је прилог који би могао и у најбољим фудбалским новинама да стоји нез да постиди аутора.

Свака част.  :ziga:

У другим вестима египатски Мане изгледа скоро готов, а смрди и српски Кутињо, мада колико видим нису навијачи одушевљени.  Тај озбиљан центархалф и озбиљан везњак у залутали у повленским маглама..

Link to comment
  • radisa locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...