Jump to content
IGNORED

Permanentna kriza domaće ekonomije


Lord Protector

Recommended Posts

10 hours ago, Filozof manijak said:

 

Pokušavam da shvatim ovo tvoje pitanje, ali mi ne ide (bez ironije).

Naravno da je bolje da Srbiji da dobija od EU toliki novac po povoljnijm uslovima, ali Srbija nije u EU, niti će skoro ući u EU, i to ne samo svojom zaslugom. Oni nas prosto ne žele ovakve u svom društvu. Tako da mi je besmisleno tvoje pitanje, osim u svrhu hipotetičke rasprave.  

Ja prvobitno nisam ništa pitao,

Quote

Cena života van EU – Hrvatskoj sedam, a Srbiji 0,26 milijardi evra

E ali mi zato imamo "zamrznuti konflikt" koji oni nemaju a i nećemo da "prodajemo veru za večeru". I nećemo da primamo milostinju i pomoć nego ćemo hrabro da se zadužujemo po 3-4 puta većoj ceni.

samo sam konstatovao kolika je cena biti van EU i šta mislim da je glavni uzrok. Posle je pasha nešto replicirao pa sam ga u više navrata pitao šta misli da je bolje  za Srbiju, ali on uporno izbegava odgovor i podmeće neke nebitne priče.

 

Legitimno je biti protiv ulaska Srbije u EU, ima dosta takvih od SRS preko Dveri do Radulovih svedoka itd. Legitimno je i zalagati se za "zamrznuti konflikt" (znamo šta to znači). Ja samo povremeno podsećam kolika je cena tavih politika, a ako većina građana Srbije želi da je plaća molim lepo.  

 

Mislim da je isključiva "zasluga" Srbije što nije ni blizu ulaska u EU, niko drugi za to nije kriv. Postoje dva razloga zašto nas , kako ti ispravno kažeš, ne žele u svom društvu. Prvi je nerešeno pitanje Kosova tj. zamrznuti konflik i rešavanje toga je conditio sine qua non. Drugi su nereformisane institucije od kojih su neke kao pravosuđe u katastrofalnom stanju. Mi institucije možemo dovesti na nivo Švedske ili Švajcarske ali sve dok ne rešimo pitanje Kosova, na za EU zadovoljavajući način, ništa od članstva u EU. Obrnuto, ako se to pitanje reši mogli bi očekivati neke "popuste" u ispunjenju  drugih uslova za ulazak (poglavlja). To bi se, verujem, moglo unapred dogovoriti. 

 

Na kraju, ova ogromna finansijska cena koju plaćamo zato što nismo u EU je samo deo ukupne cene za naš sadašnji položaj. 

  

Link to comment
  • Replies 2.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Tribun_Populi

    485

  • Luther

    345

  • Prospero

    230

  • Lord Protector

    215

Top Posters In This Topic

Posted Images

1 hour ago, pasha said:

 

Prikljucila se i 5 clanica EU(posle Austrije, Danske, Svedske i Holandije)  koja se protivi ovakvom predlogu komisije:

Finland rejects proposed EU recovery package in current form

HELSINKI, June 4 (Reuters) - Finland’s government said on Thursday it would reject the European Commission’s proposal for a recovery package in its current form.

The 27 EU member states are due to discuss on June 19 a recovery proposal from the bloc’s executive to raise an unprecedented 750 billion euros ($845 billion) of debt to top up joint spending to 1.1 trillion euros in 2021-27.

 

https://www.reuters.com/article/eu-budget-recovery-finland/finland-rejects-proposed-eu-recovery-package-in-current-form-idUSL8N2DH4KX

Sve je to u redu, demokratija, dogovaranje, svako kaže šta misli i na kraju obično bude kako "keva" kaže. Nego šta misliš jel će da padnu neke lepe parice u obliku milijardi evra za članice EU ili nema ništa od toga i bolje je osloniti se na Evroazijsku uniju?

Link to comment
4 hours ago, Luther said:

Mi institucije možemo dovesti na nivo Švedske ili Švajcarske ali sve dok ne rešimo pitanje Kosova, na za EU zadovoljavajući način, ništa od članstva u EU. 

 

Ovo je velika zabluda. Mi institucije nikada necemo dovesti do tog nivoa, ako je to uopste neki nivo, to nema ko da izvede, zemlja je isparznjena od znanja, a pored toga, upravo ce nitkovi koji su preostali, glat resiti Kosovo

Link to comment
10 hours ago, ultra plasticni said:

 

Ovo je velika zabluda. Mi institucije nikada necemo dovesti do tog nivoa, ako je to uopste neki nivo, to nema ko da izvede, zemlja je isparznjena od znanja, a pored toga, upravo ce nitkovi koji su preostali, glat resiti Kosovo

Mislim da me nisi razumeo, a nisam ni napisao najpreciznije. Mislio sam hipotetički, čak i kada bi institucije doveli do najvišeg nivoa ne bi mogli u EU ako ne rešimo pitanje Kosova. Naravno da u stvarnosti to ne možemo sve i da se zaista  svom snagom trudimo. Ali možemo institucije znatno da poboljšamo, ne sa ovom vlašću naravno.

Link to comment
  • 2 months later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...