Jump to content
IGNORED

Visokoškolsko obrazovanje na budžetu ili ne


maximus

Recommended Posts

http://rs.n1info.com/a102699/Vesti/Pavlovic-Opstruisu-moj-izbor-za-redovnog-profesora-FPN.html

 

U vezi prijave Dušana Pavlovića za izbor u zvanje redovnog profesora. 

 

Dosta se poteže argument da je njegova akademska karijera išla u smeru političke sociologije, da bi tek pre 7 godina napravio zaokret ka političkoj ekonomiji.

 

Meni se čini da mu takav multidisciplinaran pristup može biti od pomoći, ali me zanima formalno utemeljenje suprotnog argumenta.

 

 

И З В Е Ш Т А Ј I. ИСПУЊЕНОСТ КРИТЕРИЈУМА НАВЕДЕНИХ У КОНКУРСУ

http://www.fpn.bg.ac.rs/sites/default/files/wp-content/uploads/Pol_ekonomija_i_finansije_van_red_prof_referat_FPN1.pdf

Link to comment
  • Replies 874
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Tribun_Populi

    255

  • MancMellow

    138

  • Dagmar

    127

  • Prospero

    64

Aca Zivac mu bio u komisiji.  :lol:

 

Iz biografije Ace Zivca na sajtu EF.

 

 

 

Истраживачки интерес се креће у области монетарне економије и банкарства, као и консалтинг активности.

 

Interes?

Se krece?

Konsalting aktivnosti kao istrazivacko interesovanje?

Link to comment

inače, u vezi sa temom - najavljuje se mogućnost povratka sufinansiranja. pod uslovom da ne bude nekih svinjarija, a što je sa ovom garniturom uvek otvorena opcija. bilo bi i poštenije i, s obzirom na katastrofalnu ekonomsku situaciju, i dosta stabilnije iz ugla studenata, da ne kažemo njihovih roditelja.

Link to comment

http://rs.n1info.com/a102699/Vesti/Pavlovic-Opstruisu-moj-izbor-za-redovnog-profesora-FPN.html

 

U vezi prijave Dušana Pavlovića za izbor u zvanje redovnog profesora. 

 

Dosta se poteže argument da je njegova akademska karijera išla u smeru političke sociologije, da bi tek pre 7 godina napravio zaokret ka političkoj ekonomiji.

 

Meni se čini da mu takav multidisciplinaran pristup može biti od pomoći, ali me zanima formalno utemeljenje suprotnog argumenta.

 

 

И З В Е Ш Т А Ј I. ИСПУЊЕНОСТ КРИТЕРИЈУМА НАВЕДЕНИХ У КОНКУРСУ

http://www.fpn.bg.ac.rs/sites/default/files/wp-content/uploads/Pol_ekonomija_i_finansije_van_red_prof_referat_FPN1.pdf[/size]

 

Dekan Fakulteta političkih nauka u Beogradu (FPN) raspisao je konkurs za izbor jednog vanrednog odnosno redovnog profesora za užu naučnu oblast političke ekonomije i finansija. Oglas o ovom konkursu objavljen je 13.05.2015. Na konkurs su se prijavila dva kandidata. Komisija koja se sastojala od četiri člana (dva redovna profesora FPN, od kojih je jedan u penziji, jednog redovnog profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu i jednog redovnog profesora Pravnog fakulteta u Beogradu), napisala je referat u kojem je utvrdila da jedan od prijavljenih kandidata ne ispunjava uslove da bude predložen za izbor, dok drugi, prof. Dušan Pavlović, te uslove ispunjava i predložila je da se on izabere u zvanje redovnog profesora. Povodom ovog referata, dva profesora – prof. dr Dragan Veselinov i prof. dr Dragana Mitrović izjavili su prigovore. O oba prigovora se komisija koja je izradila referat izjasnila, predloživši da se svi prigovori odbiju kao neosnovani ili irelevantni. Time su se ispunili procesni uslovi da se o izboru u zvanje prof. Pavlovića izjasne oni koji su za to jedine sudije – u ovom slučaju redovni profesori FPN. „Slučaj“ prof. Dušana Pavlovića je upravo u tome – na sednice ovog dela nastavno-naučnog veća četiri puta ne dolazi dovoljan broj redovnih profesora.

 

Ostavljajući po strani razloge, potrebno je odgovoriti na pitanja koja se tiču prava i akademskih pravila i običaja. Najpre, na osnovu člana 74. st. 1. Zakona o visokom obrazovanju – na prava, obaveze i odgovornosti profesora univerziteta primenjuje se Zakon o radu. Potom, svaki konkurs, pa i ovaj – jeste jednostrani pravni posao onog ko konkurs raspisuje. Postupak po raspisanom konkursu mora se okončati donošenjem odluke nadležnog organa ili tela. Rokovi koje propisuju statuti univerziteta i/ili fakulteta za okončanje postupka izbora nastavnika i saradnika, nisu prekluzivni rokovi koji rezultiraju gubitkom nekog prava zaposlenog lica ili kandidata za posao, već naprotiv – propisani su radi zaštite njihovih interesa. U konkretnom slučaju, konkurs za izbor jednog vanrednog ili redovnog profesora za užu naučnu oblast političke ekonomije i finansija mora se okončati odlukom nadležnog tela, a ne prostim protekom vremena. Prevedeno na „slučaj“ prof. Pavlovića, sve ovo znači da on ima pravo na odluku izbornog veća (tj. redovnih profesora) Fakulteta. Da li će on na osnovu te odluke biti izabran za redovnog profesora ili pak neće, sa stanovišta pravnog poretka je irelevantno spram obaveze da se nekakva odluka donese. Ali on ima pravo da konkurs na kome je sudelovao i u kome je predložen za izbor u određeno akademsko zvanje, bude okončan odlukom nadležnog tela. Nadležno telo, tj. izborno veće koje se, ponavljam, sastoji od redovnih profesora FPN, međutim, odbija da se prikupi, odnosno, tacite ne sakuplja se u potrebnom broju. Na to dekan FPN, prof. dr Dragan Simić reaguje na sledeći način: za N1 Info izjavio je da je „nepopularno kažnjavati profesore“ zbog nedolazaka na sednicu i da kažnjavanje nije njegov „običaj“. Lepo! Međutim, profesor i dekan Dragan Simić mora da zna da položaj dekana nije stvar stila već, pored ostalog, i pravna obaveza. Svaki od redovnih profesora na FPN ima ugovor o radu. U svim tim ugovorima, sigurna sam, među njihovim obavezama postoji i obaveza da sudeluju u radu stručnih organa Fakulteta. Jedan od njih je Nastavno-naučno veće, u čijem okviru deluju izborna veća, a njihov sastav zavisi od toga u koje zvanje se kandidat bira. Ako bez opravdanog razloga profesori ne sudeluju u radu stručnih organa, sleduje im, po Zakonu o radu, disciplinska sankcija, a ona nije stvar volje dekana, nego jedna (neprijatna) zakonska dužnost. Dekan je dužan da se stara o zakonitosti rada, a u to spada i kontrola vršenja radnih obaveza. Ljudska vrsta se razlikuje od ostalih i time što izbor vrši glavom, a ne nogama, tj. ne bežanjem sa sednica na kojima se o nečemu ili nekome mora izjasniti. Da li će profesori glasati „za“ ili „protiv“ – to je stvar njihove naučne i akademske autonomije. Ali, opstrukcija nije autonomija.

 

Imena većine redovnih profesora FPN poznata su javnosti. Preovlađuju imena onih koji se, tokom turbulentne istorije akademskih sloboda u Srbiji, nisu ustručavali da istupe javno i kažu šta imaju, bez obzira kako to teško bilo. Zašto to u ovoj prilici neki od ovih ne čine – njihova je stvar. Ali je istovremeno njihova stvar da se okupe i jasno kažu šta imaju. Jer – da se ne zaboravi – autonomija je univerzitetu ne tako davno bila uskraćena samovoljom ne samo Slobodana Miloševića, već i nekih koji su danas na vlasti. Opstrukcija je dobar politički izgovor za negiranje i ograničenje autonomije. Ako nam je uskrate (tačnije ako je uskrate vama – jer sada sam autonomna penzionerka), imaće na šta da se pozovu.

Link to comment

Da li Pavlovic zasluzuje da bude redovni prof. ili ne na stranu, ovaj nacin opstrukcije jeste teska svinjarija. Ako neces da Pavlovic bude izabran - dodji i glasaj protiv. Ovako, Pavlovic moze biti objektivno i najgori profesor na FPN, ali je u ovom slucaju zrtva.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...