Jump to content
IGNORED

Privatizacija kulturnog blaga


bigvlada

Recommended Posts

s stanovista jasnoce zakona jeste cudna odluka:)

a  gledam  cak i iz perspektive te producentske kuce koja je kupila avalu. jel im stvarno stalo da ubiraju pare od prikazivanja tih filmova? ne moze to biti neki veliki profit, jel.

 

Verujem da nije, nego je to otislo onako djuture zbog drzavnog nemara.

Link to comment

Radule je, s pravom, na tviteru pisao da preduzece treba rasformirati, zadrzati katalog i ostalo prodavati kao imovinu.

http://blog.b92.net/text/25450/Zakonita-prodaja-Avala-filma/

 

Dakle jos jedna muljacka ili bar tupsonska privatizacija.

 

Ostaje bar da se nadamo da su kupci ti koji kazu da jesu, tj. da ce zaista nastaviti tamo da snimaju filmove.

 

Kao da je u nasoj tranziciji pravilo da otprilike mozemo da biramo izmedju privatizacije koja osteti finansijski i materijalno drzavu i unakazi i na kraju ugasi privatizovanu firmu, i izmedju privatizacije koja osteti finansijski i materijalno drzavu ali koja je dobra za samu firmu (i novog vlasnika, razume se).

Link to comment

To znači da će RTS morati da plaća stranoj firmi svaki put kada hoće da pušta Maratonce. Jer je strana firma dobila domaće filmove za tepsiju ribe.

 

Kriva je svaka vlast od 1990. godine do danas za stanje u Avala filmu. A ovi su ugrobarili firmu. Ne znam ni što se čudim, četnici rasprodaju partizansku kulturnu baštinu. 

 

S obzirom na to kada su Maratonci snimljeni (a i vecina tih filmova koji se smatraju za kulturno blago), to se resi 1 zakonom o trajanju autorskih prava. Hocu reci, to su sve stari filmovi.

 

Meni je problem u tome ako je zaista novi kupac dosao u posed nekih jedinstvenih fizickih kopija tih filmova.

 

Ako su u pitanju samo autorska prava - who cares.

 

Ako postoje druge kopije tih filmova u bibliotekama negde drugde - opet, who cares.

 

Naravno sa stanovista cuvanja kulturnog blaga, a ne sa stanovista da li je drzava dobila najbolju ili fer cenu u privatizaciji (to u svakom slucaju nije who cares, pa makar da se prodaju kutije cackalica).

Link to comment

hu da fak iz andja?

ex, a možda i dalje vlasnik work in progres produkcije. 90% ozbiljnih stranih produkcija u poslednjih desetak godina je ona radila

Link to comment

S obzirom na to kada su Maratonci snimljeni (a i vecina tih filmova koji se smatraju za kulturno blago), to se resi 1 zakonom o trajanju autorskih prava. Hocu reci, to su sve stari filmovi.

 

I onda ti dođe čika Dizni i objasni ti da to ne ide baš tako, da nije u redu da Miki Maus postane PD, podmaže dovoljno gde treba i trajanje autorskih prava se produži ad infinitum.

Link to comment

ako se apstrakuje filmsko blago™ ono što unosi zebnju u ovu privatizaciju je brzina kojom se zemljište preimenovalo tj. njegova funkcija

Link to comment

SUDBINA „AVALA FILMA” DA NIJE TUŽNA, BILA BI SMEŠNA

 

Odakle bivšem taksisti devet miliona evra

 

N. Džodan/T. Nježić/A. Nikolić | 24. 04. 2015. - 20:00h [/size]Foto:[/size] J.Ilić | 

 

Hipoteku nad firmom „Filmway“ koja je juče na aukciji kupila filmski gigant na Košutnjaku ima javnosti nepoznat Saša Ćorović, bivši vlasnik pančevačke firme „Auto-taksi”.

603190_protest-protiv-privatizacije-aval

Protest protiv prodaje: Javnost nije upoznata sa svim detaljima oko prodaje „Avale filma“

 

„Avala film” je kupila firma „Filmway“ (Filmski put), registrovana pre samo mesec dana sa kapitalom manjim od 500 evra, čiji je direktor izvesni Mišel Babić iz Francuske.

 

Njegova firma je međutim, 2. aprila ove godine stavljena pod hipoteku, a vlasnik te hipoteke je Saša Ćorović koji se, kako je navedeno u Agenciji za privredne registre, bavio taksi prevozom u Pančevu od 2005. do 2008. godine, te je, prema ovim podacima, on u stvari kupac 37 hektara zemlje, preko 20.000 kvadratnih metara objekata i poslovnog prostora, preko 200 igranih, 400 dokumentarnih i 120 koprodukcijskih filmova.

  • Taksista do 2008.

U Agenciji ne postoji trag čime se Ćorović bavio posle 2008, kada je prestao da obavlja ovu delatnost, pa se postavlja pitanje kako je zaradio milione i ko stoji iza njega.

 

Zbog toga će biti interesantno videti s kim će se danas u Ministarstvu privrede sastati ministar kulture i informisanja, ministar privrede i v.d. direktora Jugoslovenske kinoteke jer je najavljen sastanak sa novim vlasnicima „Avala filma”. Naš proslavljeni dramski pisac Dušan Kovačević priseća se da je u dva navrata (1989. i 2002) bio pozvan u priču oko rekonstrukcije “Avala filma”.

 

- Prvi put je Rokfelerov unuk, vlasnik velikih enterijernih studija, hteo da investira, a drugi put bila je to jedna ozbiljna firma iz Rima. Išli smo kod nadležnih, u uprave kod ovih, onih, i nije moglo. Oba puta bila je reč samo o studijima, objektima. Zemljište se nije ni pominjalo - navodi Kovačević.

  • Bez uvida javnosti

- Ceo ovaj posao su odradili kao što to Zakon o stečaju i nalaže: stečajni upravnik Agencija za privatizaciju i poverioci preko Odbora poverilaca i „Jugoeksporta” i „Avala filma”. Prvo je država-vlasnik uvukla „Avala film” u stečaj bez ikakve potrebe. Jer kroz stečaj će se unovčiti manje. Zatim je država-upravnik preko Agencije za privatizaciju izvršila procenu vrednosti imovine i predložila državi-poveriocu preko Odbora poverilaca da se „Avala film” proda kao pravno lice za 8,2 miliona evra. Država-poverilac je taj predlog države-upravnika prihvatila. Stečajni sudija samo vodi računa o tome da se poštuje procedura. Čitav ovaj posao su uradili u tišini, bez uvida javnosti, jer ih Zakon o stečaju na to ne obavezuje. Sada su samo finalizovali ceo postupak - navodi u svom blogu Saša Radulović, predsednik pokreta „Dosta je bilo”.

603195_26_ff.jpg?ver=1429815734

 

Juče je Ministarstvo kulture odbacilo odgovornost za ovu prodaju te su kroz saopštenje istakli: „Da je Kinoteka izvršila svoju zakonsku obavezu, kompletan filmski fond ‘Avala filma‘ ne bi ušao u stečajnu masu ovog preduzeća, dok bi Kinoteka imala pravo preče kupovine”.

 

Edited by Prospero
Link to comment

I onda ti dođe čika Dizni i objasni ti da to ne ide baš tako, da nije u redu da Miki Maus postane PD, podmaže dovoljno gde treba i trajanje autorskih prava se produži ad infinitum.

 

Čika Dizni ne mora nužno da odlučuje o filmu snimljenom u SFRJ '60. i neke ili '80. i neke. I verovatno za to i zabole

Link to comment

kakvo nipodastavanje profesije taksiste. mnogi nestalni umovi tu nalaze utociste i po ladicama taksija drze idiota i zarobljeni um, a poneki razradjuju i kvantnu fiziku dok cekaju klijentelu

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...