Jump to content
IGNORED

BIRN


salerokada

Recommended Posts

Digla se velika prašina oko teksta o Kolubari (koji skoro niko nije preneo).

BIRN nastavlja priču oko toga, a sigurno će biti i drugih interesantnih tekstova kod njih pa zato otvaram posebnu temu:

 

 

Otvoreno pismo Vladi Srbije i EPS-u

ponovo se obraćamo ministru energetike Aleksandru Antiću i direktoru EPS-a Aleksandru Obradoviću, da u interesu srpske i međunarodne javnosti, odgovore na sledeća pitanja:

  1. Zbog čega je za posao ispumpavanja angažovan konzorcijum, koji čine novosadska firma „Energotehnika Južna Bačka“ i rumunska firma „Neš“ kada te kompanije nemaju iskustva za obavljanje posla ispumpavanja velikih voda, čime se dovodi u pitanje tenderska procedura, jer je jedan od uslova na tenderu iz jula 2014. godine bio da taj posao mora da radi kompanija koja ima iskustva u takvoj vrsti posla?
  2. Zbog čega se sa ispumpavanjem kopa Tamnava, koji je ključan za održavanje energetskog sektora Srbije, krenulo četiri meseca po okončanju poplava kada se zna, prema podacima Elektropivrede Srbije, da Srbija mesečno gubi 30 miliona evra, jer na tom kopu nema proizvodnje?
  3. Kako je EPS dozvolio da, protivno zakonu, konzorcijum koji je dobio posao ispumpavanja, naknadno angažuje treću kompaniju koja nije bila navedena u prijavi, holandski Van Hek, koji je ne samo savetovao prilikom pripreme tenderske dokumentacije, već i učestvovao u jednom od konzorcijuma na tenderu za dobijanje ovog posla?
  4. Koliko je konzorcijum do sada ispumpao vode i da li je konzorcijum završio svoj deo posla u roku, kako je bilo predviđeno ugovorom koji je istekao 17. decembra 2014. godine?
  5. Ko sada ispumpava vodu i mulj na Tamnavi i na koji način se plaća taj posao?

 

Link to comment
Odgovor BIRN-a Vučiću: EU, Tamnava i potapanje medija

 

Napadom na BIRN na konferenciji za novinare i kasnijom reakcijom na saopštenje iz Evropske komisije premijer Aleksandar Vučić je nastavio sa manirom gušenja medijskih sloboda u Srbiji. Ispada, prema Vučiću, da je on ugrožen u kontekstu slobode izražavanja jer „EU reaguje na njegovu običnu izjavu o tome da EU plaća nekoga ko ruši Vladu Srbije“; ispada da su medijske slobode ugrožene čim se neko usudi da kritikuje najmoćnijeg čoveka u Srbiji; ispada – na bizaran način – da su se novinari i građani koji se bune da je sloboda izražavanja ugrožena našli na istoj strani sa premijerom

Malo se organizacija, medijskih ili nevladinih, može podičiti činjenicom da se njima i njihovim radom lično bavi premijer Srbije Aleksandar Vučić, kao što je to Balkanska istraživača mreža iz Beograda – BIRN. Da se predstavnici vlasti „obračunavaju“ sa medijima i nevladinim sektorom, da se na njih obrušavaju punom snagom, činilo se da je vreme koje je ostalo iza nas u devedesetim godinama prošlog veka. Ipak, za manje od šest meseci premijer je, zbog delovanja BIRN-a i onoga što je ova organizacija objavila kao svoje istraživačke tekstove na portalu javno.rs i u nedeljniku „Vreme“, ogranizovao posebnu konferenciju za novinare i „zaratio“ sa Evropskom unijom i koalicionim partnerima.

Kako je moguće da jedna mala organizacija iz neprofitnog sektora toliko uznemiri i zainteresuje premijera koji inače na svakom koraku saopštava da ne može glavu da digne od silnih državnih poslova? Zbog čega reakcija premijera ne priliči državnoj funkciji koju obavlja? I zašto deo glavnih medija u Srbiji pomaže Vladi u pokušaju da diskredituje istraživanja BIRN-a?

Krenimo redom.

Na pitanje novinarke TV Prva u petak, 9. januara, na konferenciji za medije posle sednice Predsedništva SNS-a da prokomentariše navode iz BIRN istraživanja o načinu na koji se sprovodi ispumpavanje kolubarskog kopa Tamnava (tekst je objavljen u „Vremenu“ i na sajtu BIRN-a dan ranije), Aleksandar Vučić je rekao:

„BIRN, to su oni koji su lagali oko Er Srbije, oni koji su dobili pare od gospodina Devenporta i EU da govore nešto protiv Vlade Srbije. Tim lažovima recite da su opet lagali“, poručio je.

Kao novinar koji piše godinama za nedeljnik „Vreme“ i radi u BIRN-u razumeo sam najozbiljnije moguće ovu poruku najmoćnijeg čovek Srbije – i nije mi bilo svejedno. Ubrzo sam dobio potvrdu za takvo osećanje kada su krenule da stižu poruke na društvenim mrežama u kojima nam se poručivalo da smo mi koji radimo za BIRN ono što je premijer i poručio: „lažovi“, „plaćenici“, „lobisti koji rade protiv Vlade Srbije“… Vučićeva poruka je došla iz institucije koja upravlja Srbijom i ako nas izvršna vlast stavlja u zonu van zakona, čini se da je samo pitanje trenutka kada će nam se nešto još neprijatnije dogoditi i kada naša bezbednost može biti ugrožena.

Ipak, vratimo se hronologiji.

Tekst je objavljen u četvrtak i, kako biva, skoro niko ga nije „preneo“ niti je pokazivao želju da se bavi temom koja je u tekstu predstavljena. Moć istraživačkih priča u uređenim društvima upravo leži u tome da dobra istraživačka priča pokrene veliki „medijski mehanizam“ koji onda rasčlani sve moguće aspekte te priče i natera one koji upravljaju, koji donose odluke i koji su odgovorni da nešto urade i promene u oblasti koja je bila predmet istraživanja.

Naravno, ovde se to nije dogodilo i to je indikator slobode izražavanja u Srbiji.

Matrica se ponovila jer se slično dešavalo kada smo u 2014. godini objavljivali istraživanja o industriji kupovine oglasnog prostora u medijima, o nabavci brojila i kada smo objavili priču i ugovore između Jata i Etihada. Na našu „sreću“, Vučić nas nije preskočio pa je u avgustu 2014, sedam dana nakon našeg teksta, održao konferenciju za novinare i proglasio nas samo za neznalice i „Miškovićeve plaćenike“. Na našu sreću zaista, ništa od objavljenog nije argumentovano demantovano ni kada je bilo reči o ugovorima sa Etihadom, kao i sada kada je reč o poslu ispumpavanja vode i mulja iz potopljene Tamnave.

Mediji nisu prenosili tekst, ali su se i te kako bavili demantovanjem navoda iz tekstova i hrabro nisu pozivali nikoga iz BIRN-a da govori o istraživanjima. Dešavalo se da se objavljuju prilozi koji su demanti, a da se i ne pomene povod za takav prilog, što je – bez sumnje – klasičan prilog istoriji novinarskog beščašća prve kategorije.

I tada, kao i danas, BIRN stoji iza svega onoga što je objavio i u potpunosti verujemo da je bilo u interesu javnosti da te i takve priče budu objavljene jer govore o svemu onome što se sada i ovde dešava. Posao je medija da izveštavaju o radu vlade i da postavljaju neugodna pitanja da bi se do kraja objasnili događaji koji utiču na život velikog broja ljudi.

Na komentar premijera reagovala je portparolka Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore Maja Kocijančić:

„Vrlo smo iznenađeni najnovijim tvrdnjama premijera Srbije Vučića o tome da Evropska unija pojedinim organizacijama plaća da vode kampanje protiv srpske vlade. Odlučno odbacujemo takve neosnovane tvrdnje“, saopštila je Kocijančićeva i objasnila da EU „u nastojanjima da podrži slobodu govora, između ostalih aktivnosti, pruža bespovratna finansijska sredstva nezavisnim i nevladinim organizacijama u celom regionu, koja dodeljuje na takmičarskoj osnovi i u skladu sa strogim procedurama. Svi korisnici ovakve pomoći imaju punu uređivačku nezavisnost i jedini su odgovorni za objavljeni materijal. EU od srpskih vlasti očekuje da obezbede okruženje koje će podržati slobodu izražavanja i medija. Kritika medija, poput one koju upućuje BIRN, neophodna je kako bi se osigurala stvarna odgovornost izabranih vlada; vlade bi trebalo da zauzvrat reaguju na takvu kritiku na konstruktivan i transparentan način, a ne da je guše.“

Inače, BIRN u Srbiji sprovodi aktivnosti na osnovu projekata koje je dobio od raznih donatora i to je princip po kome funkcionišu neprofitne organizacije širom sveta. Pored BIRN Srbija, sredstva po ovom osnovu od EU dobile su i druge medijske i neprofitne organizacije, o čemu postoji puna informacija na portalu www.mediafreedom.rs

Još nije stiglo da se osuši mastilo na saopštenju Maje Kocijančić iz Brisela, a premijer Vučić je u svom odgovoru raspravu o slobodi izražavanja preneo na drugi teren. Naime, on je rekao da Vlada podržava sve što su standardi EU u pogledu slobode izražavanja I rada novinara, ali da je „zaprepašćen činjenicom da Maja Kocijančić u ime EU pokušava da me ućutka, da mi zabrani čak i da odgovorim na pitanje novinara“, stoji u saopštenju Aleksandra Vučića.

I još: „Pitam vas gospođo Kocijančić i gospodine Davenport, da li vi to zabranjujete predsedniku Vlade Srbije da odgovara na pitanja novinara, da li pokušavate da mi zabranite da javnosti Srbije saopštim da oni koje plaćate ne govore istinu i da li je sloboda svakojakih reči dozvoljena vama, a sloboda izražavanja i istine nije dozvoljena nama običnim smrtnicima.“

Ispada, prema Vučiću, da je on ugrožen u kontekstu slobode izražavanja jer „EU reaguje na njegovu običnu izjavu o tome da EU plaća nekoga ko ruši Vladu Srbije“; ispada da su medijske slobode ugrožene čim se neko usudi da kritikuje najmoćnijeg čoveka u Srbiji; ispada – na bizaran način – da su se novinari i građani koji se bune da je sloboda izražavanja ugrožena našli na istoj strani sa premijerom.

Pa dalje: „Znajući kako i koliko su pod zaštitom oni koji su izgovarali neistine o Vladi Srbije“, građane nije ni obavestio „da ti, koji su kod EU pobedili po strogim procedurama, pokušali su da nateraju Vladu Srbije da prihvati tendersku ponudu jedne zapadne kompanije koja je čak 23 miliona evra skuplja od ponude srpske kompanije. Za vas tričavih 23 miliona evra. Za mene i zemlju koju vodim velikih 23 miliona.“

Ovim iskazom BIRN je stavljen u kontekst nekakvih lobi grupa koje rade u interesu stranih kompanija. Ovo, naravno, nema veze sa istinom. Sam Vučić je 27. decembra 2014. godine izjavio na kopu Tamnava da nijedna zapadna kompanija nije smela da se poduhvati tog posla.

Na tender koji je u leto 2014. godine sprovela Elektroprivreda Srbije posao ispumpavanja vode i mulja dobio je konzorcijum koji čine „Enegrotehnika Južna Bačka“ iz Novog Sada i rumunska kompanija „Neš“. Za taj posao bi trebalo da bude utrošeno oko 15 miliona evra.

Cifru od 23 miliona evra uštede premijer nije objasnio, ali se ona nalazi kao iznos opredeljen u kreditu Svetske banke za obavljanje posla ispumpavanja Tamnave. Inače, ukupna vrednost kredita za različite aktivnosti Svetske banke je oko 232 miliona evra i podaci o tome se nalaze na sajtu ove međunarodne finansijske institucije.

Ovakva reakcija premijera Vučića uvela je i nove aktere u ovu priču. U nedelju, 11. januara, oglasilo se Ministarstvo energetike, koje je demantovalo neke navode iz teksta nazivajući ih tendencioznim. U tom kontekstu, Ministarstvo se pozvalo na Svetsku banku kao garanta ovog posla. BIRN je dva meseca pokušavao da o svemu razgovara sa predstavnicima Ministarstva, sa predstavnicima EPS-a i Kolubare. BIRN je kontaktirao Svetsku banku. Ni sa jednog mesta nije bilo spremnosti da se na ovu temu razgovara. BIRN je kontaktirao direktora EPS Aleksandra Obradovića i ministra energetike Aleksandra Antića, ali ni oni nisu želeli da razgovaraju na ovu temu.

Takođe, holandska kompanija koja sprovodi sa svojom opremom ispumpavanje kopa Tamnava, odbila je razgovor za BIRN uz obrazloženje da nemaju dozvolu da govore za srpske medije.

Naravno, sve ovo nije zanimalo nikoga.

Ono što je medije zanimalo u nastavku „slučaja“ jeste nametnuta tema koja je došla iz kabineta Vučića o „lažovima“ iz BIRN-a koju je početkom nedelje dodatno osnažila Vesna Kostić, portparolkinja Svetske banke u Beogradu, koja je rekla da je sve sa tenderom za Tamnavu u redu i da je BIRN objavio neistine.

Odjednom, više nije bilo važno šta se dešava na Tamnavi, zašto Srbija novac od donacija za obnovu poplavljenih područja troši za nabavku energenata jer iz Kolubare nema uglja za TENT (kako je objasnio Marko Blagojević, direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima u subotu na TV B92), kako je moguće da se tako važan posao dodeli srpsko-rumunskom konzorcijumu bez iskustva u tom poslu i sa sumnjivom finansijskom prošlošću, kako se pojavljuju podizvođači koji nisu navedeni u tenderskoj ponudi, i tako dalje.

I dok smo se u BIRN-u trudili da razumemo o čemu govori predstavnica Svetske banke i koji tačno navod našeg teksta njena izjava demantuje, iza scene je krenuo obračun unutar vladajuće koalicije jer je procenjeno da SPS, kao mlađi koalicioni partner, ne radi ništa na odbrani vladine politike. Otud se u igru uključio ministar Antić, koji je mesecima izbegavao novinare BIRN-a, i na svim televizijskim kanalima po nekoliko puta objašnjavao da je zadnja reč reč Svetske banke i da dalje nema šta da se o tome slučaju govori.

Većina medija koji su razgovarali sa Antićem nije kontaktirala BIRN.

Osećanje autora ovog teksta je da je gotovo nemoguće baviti se pravim novinarstvom u društvu koje nije slobodno i demokratsko. Ali, opet, šta nam drugo preostaje, posebno kada vidimo koliko je „običnog sveta“, javnih ličnosti, organizacija, uputilo poruke podrške za ovo što radimo. Zbog ljudi koji znaju da im je to potrebno, zbog malog broja medija koji i dalje pokušavaju da rade svoj posao profesionalno, i zbog ličnog morala koji nas upućuje da svoj posao radimo najbolje što možemo u ovakvim okolnostima, verujem da nećemo odustati.

Uprkos svemu.

Slobodan Georgiev

(tekst objavljen u nedeljniku Vreme, 15. januara 2015)

Link to comment

BIRN je do pre par meseci bio na ivici gašenja. Goca Igrić je uspela da izboksuje neki ozbiljan grant od EU i tako produži život ove operacije i to nažalost ne na bazi ovakvih spektakularnih novinarskih proboja nego na račun nekih edukativno bla bla projekata koji povezuju BiH, Srbiju, Kosovo i ostale.

 

Potpuno je grozno što nema načina da se obezbedi rad medija koji nisu zavisni od Vučića, tj što nema novca za sve što bi moglo da se radi. Naleteh malopre na ulici na druga iz medija koji mi kaže: "ko bi rekao da ćemo se sećati devedesetih kao najbolje decenije". 

Link to comment

verujem da glavnom izbijaju čirevi na sve strane od delovanja pisanja BIRN-a bez obzira što im je domet, verovatno, nikakav...

na žalost po nas, sad reforme moraju da se zaustave dok psiho ne odbrani čast, ne sebe, nego svog tima i važnog posla kojeg obavlja da nam bude bolje već 2017.

Edited by Singer
Link to comment

Kada več ima tema, da se podsetimo i prvog fajta Vučić vs BIRN

 

Balkanska novinarska istraživačka mreža BIRN objavila je analizu nacrta svih pet ugovora o formiranju aviokompanije "Er Srbija", koji, kako navodi, pokazuju da se Srbija obavezala da plati višestruko veći iznos od drugog suvlasnika - kompanije "Etihad" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

 

 

Beograd - Premijer Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da će danas biti objavljen ugovor Vlade Srbije sa Etihad ervejzom o formiranju avio-kompanije Er Srbija. On je rekao da nema šta da krije u vezi sa tim ugovorom i da će ubediti partnere da dozvole otvaranje ugovora. „Za razliku od nekih, nemam šta da krijem. Ponosan sam na činjenicu da nisam ukrao ništa i da radim za svoju zemlju i svoj narod najbolje što mogu.

I kao što sam rekao, ja ću one sa kojima sam nekada razgovarao ubediti da nam daju dozvolu da otvorimo ugovore“, rekao je Vučić.

Premijer je precizirao da će ugovor sa Etihadom biti objavljen danas po podne, posle 16 časova i da će „verovatno moći da se pogleda i direktno i na internetu“.

Vlada Srbije i Etihad ervejz potpisali su 1. avgusta 2013. ugovor po kojem je ta kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata postala vlasnik 49 odsto srpske nacionalne avio-kompanije Jat ervejz, koja je promenila ima u Er Srbija. Tom prilikom je rečeno da će Vlada Srbije i Etihad ervejz na osnovu tog ugovora obezbediti po 100 miliona dolara za Er Srbiju, a Vlada Srbije preuzeti dugovanja Jata procenjena na par stotina miliona evra. Vučić je više puta do sada najavljivao objavljivanja ovog ugovora, ali se to do danas nije dogodilo. Premijer je dugo obećavao i objavljivanje ugovora sa Fijatom, da bi nedavno priznao da će taj ugovor ostati tajan, jer italijanska strana ne pristaje na njegovo obelodanjivanje.

Današnje otkrivanje ugovora o prodaji Jata dolazi nakon što je BIRN, Balkanska mreža za istraživačko novinarstvo, objavila nacrte svih ugovora Etihada i Vlade Srbije. U analizi BIRN-a navodi se da je Vlada Srbije za 51 odsto u Er Srbiji platila 90 miliona dolara, dok je arapski partner za 49 odsto obezbedio 40 miliona dolara, datih kao zajam. Pored toga, navedeno je i da je Srbiji ostalo da plati 230 miliona dolara Jatovih dugova, te da je kabinet tada prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića protivzakonito postao davalac državne pomoći nacionalnom prevozniku. O tome je Komisija za kontrolu državne pomoći unapred obavestila kabinet, međutim, ti nije dovelo ni do kakvih korekcija.

Link to comment

Meni je BIRN super, samo sto u "danasnja vremena" ima malo prostora za takav nacin istrazivanja tema koji zahteva pre svega vreme tj. novac.

A i meni se svidja sto citanje njihovih radova zahteva da covek sedne i koncentrise se na tekst...

Da ne spominjemo teme koje mnogima nisu po volji...

Link to comment

BIRN je do pre par meseci bio na ivici gašenja. Goca Igrić je uspela da izboksuje neki ozbiljan grant od EU i tako produži život ove operacije

Jel to znači da ne očekujemo da požive?

Link to comment

čitao sam ovaj tekst u vremenu.

 

nema analize tendera, slabo objašnjava strukturu poslova koja je treba da se uradi da se isisa ta voda. kako je originalno angažovana holandska firma i pod kojim uslovima kada su prvo došli? kakva je bila ono konferencija u metropolu? koje su mašine holanđana, koje mašine energotehnike.... koji su uslovi da se izvuče preostali deo vode? da li je moguće da niko stručan sa nekog faksa recimo nije mogao da priča o ovome? moraš se baš potruditi da pohvataš šta je napisano i da uhvatiš nit tokova događaja.

baš sam razmišljao koliko je to ispod kvaliteta istraživačkog novinarstva koje možeš da čitaš u amerikanskim člancima, al jbg. takva stručnost ljudi, ali oni dobijaju značajnije količine keša da potroše u procesu i više vremena.

mislim da je tekst mogao komotno da ide na 10 strana da su uspeli da sve izanaliziraju i skupe dovoljno materijala.

 

ali i ovo je uspeh za ovakvu srbiju.

Edited by Ravanelli
Link to comment

Jel to znači da ne očekujemo da požive?

 

pa ne znam, cini mi se da su to grantovi na dve godine. verujem da i njihovoj reputaciji doprinosi ovo sto ih vlast proziva, tako da im rastu sanse. ali to su uvek neki partikularni grantovi tako da ako se ne raspise konkurs tj neko tamo u briselu odluci da to vise nije tema, lako je moguce da odu niz vodu ili da radikalno smanje dimenzije operacije.

Link to comment

eu ce krenuti da daje vise para za medijske programe nego do sada, tako sam barem cuo. svesni su i oni da tradicionalni mediji nemaju osnovne preduslove da se bave istrazivackim novinarstvom a stanje po pitanju slobode stampe se visoko tretira na listi kritika na racun Srbije. 

Link to comment

eu ce krenuti da daje vise para za medijske programe nego do sada, tako sam barem cuo. svesni su i oni da tradicionalni mediji nemaju osnovne preduslove da se bave istrazivackim novinarstvom a stanje po pitanju slobode stampe se visoko tretira na listi kritika na racun Srbije. 

 

 

ja se iskreno nadam, no bojim se da ce se to svoditi na licnost onoga ko duzi srbiju u EU. trenutno je to jedan diplomata koji a) isuvise dobro poznaje ovaj prostor i aktere srpske politike b) isuviše je pristojan čovek - da bi to tek tako pustio, uprkos jasnim direktivama da se u sadasnjoj fazi srbija generalno ne koči. ukoliko umesto dejvenporta dođe neko ko preferira nemačko-austrijski odnos prema sadašnjem režimu, naše najebavanje će biti još brže. a dosta će zavisiti i od novog nemačkog ambasadora, nadam se da opet neće poslati nekoga da odtaljiga poslednjih par godina do penzije kao što je slučaj sa aktuelnim koji nas zavija u crno.

 

i ja znam da je u pripremi nekoliko ozbiljnijih portala ali da je bottom line kako zatvoriti finansije. problem sa EU grantovima je što oni dospevaju tek za 2 godine od dobijanja zelenog svetla, što znači da treba obezbediti početni kapital.

Link to comment
  • 8 months later...

Georgijev zalegao za Duloa:

 

 

Vujosevic’s Fall Shows How Serbia Operates
Slobodan Georgiev

The controversial basketball coach has not been sacked for his sporting failures - but because he became an enemy of the government.

 

Veliko razočarenje.

A super mi što takvu ocenu daje čovek koji je sam preživeo ovo:

 

The author of this short story on Vujosevic’s fall met him in 2009 when he was accused of leading a media campaign against Partizan basketball club.

I was worried because I realized that some hooligan might attack me on the street, encouraged by Vujosevic’s statements.

I met him and talked to him. We met several times after that and he maintained his opinion that I was part of a conspiracy against Partizan but he also admitted that I was fair in my reports.

Now we will see what will happen but one thing is clear: Vujosevic will remain the Dirty Harry of Serbian basketball.

 

Izgleda da kod odnosa prema Dulou mora da važi religiozni pristup.

Edited by salerokada
Link to comment

Georgijev zalegao za Duloa:

 

 

Veliko razočarenje.

A super mi što takvu ocenu daje čovek koji je sam preživeo ovo:

 

Izgleda da kod odnosa prema Dulou mora da važi religiozni pristup.

Tačno. To je onaj kakosezove helsinški sindrom...
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...