Jump to content
IGNORED

Efekat Abramović


badenac

Recommended Posts

Marina se, prema sopstvenim rečima, osećala debelo, staro i ružno nakon što je Ulay bio u vezi sa dosta mlađom ženom. Estetska hirurgija je bila njen način da se izbori sa tim. Možemo razumeti ili ne, ali stvarno ne vidim kakve to veze ima sa njenom umetnošću. 

Link to comment
  • Replies 88
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • kim_philby

    10

  • Notorious

    7

  • kgmr

    6

  • boshoku

    6

Top Posters In This Topic

Marina i Ulay 2010. na njenom performansu. Propratna priča da su se tada sreli po prvi put od rastanka na Kineskom zidu (posle više od 20 godina) nije tačna, ali je na publiku prozvela željeni efekat, što istinitost zapravo čini nevažnom. 

uh, sto je meden ovaj mali na 0:49

Link to comment

Konceptualna umetnica koja je uradila sise i zategla lice?  Radi se o tome da istocno evropski akcenat zvuci veoma kul medju americkim hipsterima po williamsburgu, pa otud i mogucnost da se traze volonteri za "MAI"..ne, stvarno, zamisli da si volonter/volonterka u MAI

hm, pa ovo zvuči već pomalo maliciozno

ima njih dosta sa istočnoevropskim akcentom pa nisu izašli iz mišje rupe

 

a glede popravljanja ličnog izgleda, pa to se potpuno uklapa u sve što ona radi, ne vidim šta je tu problem

Edited by dùda
Link to comment

uh, sto je meden ovaj mali na 0:49

 

Meni Ulay bolji frajer.

 

btw. ne razumem kakve veze imaju estetske operacije sa diskvalifikacijom necijeg rada. Marinche btw. izgleda fantasticno za svoje godine.

 

@Aion: zezao sam se za cenu kataloga, mala benigna shala.

Edited by Caligula
Link to comment

Moza da ga duva MA sa sve precvetalim momcima egzoticnih imena, smekerskog pogleda poluzatvorenih ociju a la sedamdesete, osamdesete, sa sve konceptima, konceptualnoscu, prodavanjem magle, koktelisanjem, renomiranim muzejima i jos renomiranijim medijima sa sve prikazima i ostalim kvaziumjetnickim prostituisanjem...

 

Dovoljan je samo jedan Prnjavor, uBosni...

 

 

 

Malo je ko mogao i naslutiti da će glumačka predstava na otvorenom na Trgu srpskih boraca u Prnjavoru u Republici Srpskoj, sa temom nasilje u porodici, do suza zasmijati mnogobrojne gledaoce. A pogotovo da će biti prekinuta - i to intervencijom policije!

Kao grom iz vedra neba, „zavjesa je pala“ kada je neobavješteni ali revnosni policajac N. K. dotrčao, preskočio zaštitnu ogradu i okomio se na zaprepašćenog glumca, uvjeren da on uistinu ima namjeru da odsiječe kosu i „šaketa“ svoju neposlušnu suprugu.

- Stani! Gluma je!... Pusti ga! Predstava je!... - povici su prisebnih gledalaca, sa tribina i iz bašte okolnih kafića, koji su spasili 20-godišnjeg Aldina Fafulovića, člana amaterske glumačke ekipe iz Viteza.

Novosađanin Saša Denić, koordinator predstave Forum teatra iz Viteza, objašnjava za „Novosti“ da je tamošnje udruženje „Mladi Romi“ izvodilo predstavu „Reci NE nasilju u porodici“. Po scenariju, objesni suprug se, zbog „fejsbučenja“, okomio na suprugu, inače, majku njihovo troje djece, domaćicu koja je, zapravo, na internetu obavljala konsultacije u vezi s projektima za nevladinu organizaciju.

- Osim psovki i simuliranih udaraca, policajca su vjerovatno zbunile makaze kojima je, po scenariju, muž nasilnik imao namjeru da odsiječe kosu supruzi - kaže Denić. - Na to je, na opšte iznenađenje, uniformisani policajac uletio među glumce i okomio se na glumca supruga. Svi smo bili zatečeni. Srećom, dalje neugodnosti spasili su ga povici publike.

Policajca je, po mnogima, ponijela masa ljudi koja je, čuvši gromoglasne i sočne psovke, pogrdne povike i udarce, pohrlila na poprište „sukoba“.

- Bio sam šokiran i ponajmanje sam očekivao intervenciju policije - kazuje „Novostima“ Aldin, umalo uhapšeni glumac.

- Pogotovo kad mi je policajac prilazio prijeteći reijčima: „Odbij, stani, šta ti je? Čuješ li ti mene?!“

Među onima koji su iz publike dovikivali „Predstava je“, bio je i Željko Jokić, jedan od starješina prnjavorske policije.

- Pribojao sam se da glumca ne smota i veže, odnosno stavi mu lisice na ruke - iskreno kaže Kojić. - Ipak, mora se priznati da je policajac munjevito reagovao.

Mnogi od prisutnih su se bukvalno pokočili od smijeha kada su se uvjerili da intervencija policajca nije bila sastavni dio predstave.


NEMA ŠALE

Ovaj događaj je samo potvrda da niko u Prnjavoru ne smije ni da se našali da vrši porodično nasilje - u šaljivom tonu je objasnio događaj dr Siniša Gatarić, načelnik prnjavorske opštine, gostima Festivala nacionalnih manjina u Prnjavoru.

Te riječi propraćene su aplauzom, dok su organizatori na trgu policajca ponudili pićem.

U Policijskoj stanici Prnjavor rekli su nam da je riječ o policajcu profesionalcu, koji je zbog neobavještenosti munjevito reagovao, te da nesporazum nije proizveo nikakve posljedice.
 

 

 

Link to comment

Meni Ulay bolji frajer.

 

btw. ne razumem kakve veze imaju estetske operacije sa diskvalifikacijom necijeg rada. Marinche btw. izgleda fantasticno za svoje godine.

 

@Aion: zezao sam se za cenu kataloga, mala benigna shala.

 

tih kataloga imas pun qrc u momi kao i njenih starih u gugenhajmu iz 2005.

Link to comment

 

evo o pacenju™ iz new yorkera u vreme kad je bila retrospektiva u momi (2010) pa verovatno nije drugacije.  

 

 

 

Abramović’s mother, Danica Rosić, was born into a clan of great wealth, power, and piety; her uncle was the patriarch of the Serbian Orthodox Church. Marina’s father, Vojin Abramović (known as Vojo), came from a large and poor family. He and Danica, both Montenegrins, joined the Communist partisans, in 1941, and fought on the front lines. After the war, their service was rewarded with high positions in Tito’s government. Vojo was appointed to the Marshal’s élite guard, and Danica to direct an agency that supervised historic monuments and acquired art works for public buildings. (In the sixties, she headed Yugoslavia’s Museum of Revolution.) The perks of office included foreign travel, a seaside villa, and a huge apartment in the capital, which had been confiscated from Jews during the Nazi occupation. Danica furnished it ornately, and her maids, her husband, and her children (Marina’s brother, Velimir, a prominent philosopher, was born in 1952) were strictly prohibited from touching a thing. “We were Red bourgeoisie,” Abramović said.
 
Marina’s relations with her mother were always fraught. Danica and Vojo were a volatile couple who slept with loaded pistols and quarrelled violently over his philandering. Danica, who beat Marina for willful, attention-seeking behavior, lived by a Spartan code of “walk-through-walls” Communist determination, as her daughter has put it. “I learned my self-discipline from her, and I was always afraid of her,” she told me. In an interview with her mother that Abramović filmed for a theatre piece titled “Delusional,” Danica reflects on the experiences that steeled her character. “As for pain, I can stand pain,” she concludes. “Nobody has, and nobody ever will, hear me scream.” She demanded the same ostentatious stoicism from her daughter, and she was indifferent, if not unsympathetic, when Marina developed the kind of incapacitating migraines that she herself suffered. An astute new biography, “When Marina Abramović Dies” (M.I.T.; $27.95), by James Westcott, who was once Abramović’s assistant, suggests that these bouts of agonized solitary confinement in her body are a taproot that she draws on both to create and to endure her performances.
 

 

Ovo mi je više u stilu "i bogati plaču", "džaba novci moji sinovci", "you can't buy parental love" etc. Ne potencira se istočnoevropizam i komunizam, nego emotivni razvoj njen u takvim, individualnim okolnostima.

Edited by Utvara
Link to comment

ok, ja vam kazem da je u katoloskom tekstu to interpretirano u stilu tzv. totalitarne paradigme. sto je glupo zato sto se marina tu pojavljuje kao eksces a ne deo jedne scene.

Link to comment

 

 

ama kakvo pre paćenje, o čem' vi to

marina je nešto ko keksi, njeni su bili komunistički patricijat, u njihovoj kući se okupljala tadašnja društvena elita

 

:lolol:

 

Bio na Marini u Momi baš 2010, nije me uradila ama baš ničim.

 

Taština praznine.

Edited by Yoda
Link to comment

 

 

Abramović’s mother, Danica Rosić, was born into a clan of great wealth, power, and piety; her uncle was the patriarch of the Serbian Orthodox Church. 

 

nisam znao ovo za patrijarha Varnavu.

inače, jebemliga, ništa ja te perfomanse nisam skužio ali još uvrek dozvoljavam da je - možda - do mene.

s njom sam se nekako osećao isto ko sa Koeljom ali sam ovog lakše - u startu, dakle - odjebao. 

 

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...