Jump to content
IGNORED

DOOM! DOOM IS UPON US! (Raspad naseg drustva, pbp)


Аврам Гојић

Recommended Posts

6 hours ago, Filozof manijak said:

 

Pa, nije irelevantno, pošto oni žive sa međedima u neposrednom susedstvu i opasnosti od medveda,  imaju bolji uvid u situaciju.
Učestali uragani i poplave su posledice promene klime. Da li ljudski napredak utiče na klmatske kataklizme, možemo diskutovati.
Btw, izumrlo je toliko životinjskih vrsta, što ljudskim delovanjem. što prirodnom selekcijom, optostićete mi što ne žalim predatore na vrhu lanca ishrane

 

shodno tome ne treba zaliti pravog predatora na vrhu lanca ishrane tj. coveka, znaci nema sazaljenja na bilo kakvu vest o stradanju i skapavaju polarnih medveda  ljudi bez obzira ko su i gde su, jebes kukumavcenje na smrt od gladi u africi a bogme jebes i kukumavcenje na smrt od bombardovanja u siriji a bogme i u srbiji pre manje od dvadeset godina, u krajnjem slucaju jebes zalost ako se ti pojavis u novinama da te je neko izmasakrirao da mi njemu bolo bolje itd.

msm, jeste da si filozof ali mnogo bre manijacis glumeci nekog kul lika i cinika :P

Link to comment
  • Replies 37k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • gospa buba

    1834

  • ToniAdams

    932

  • Filozof manijak

    771

  • radisa

    718

Top Posters In This Topic

Posted Images

Nisam baš toliki manijak :D
Ja to posmatram sa evolutivne strane, znači sa emotivnim otklonom: prirodno okruženje polarnih medveda se menja (pod većim ili manjim uticajem čoveka), oni ne umeju da se prilagode nastalim promenama i odumiru. Jbg, opstanak je surova stvar.
@Pontijak 

Link to comment
Quote

 

ŠOK Preminula žena inficirana virusom HIV posle transfuzije krvi u Vojvodini

Z. Čonkaš | 11. 12. 2017 - 15:56h izmena vesti 19:52h
 

- Žena sa teritorije Južnobačkog okruga, zaražena ove godine HIV virusom putem transfuzije krvi, preminula je od posledica težine osnovne bolesti, iako su preduzete sve savremene mere lečenja - izjavio je za Tanjug direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV) dr Vladimir Petrović.

Transfuzija krvi
Foto: Dejan Božić / RAS Srbija Transfuzija krvi

Prema saznanjima "Blica", ovakav slučaj zaraze virusom HIV nije zabeležen od 1985. godine kada se ovaj opaki virus prvi put i pojavio u Vojvodini.

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine dr Vladimir Petrović za "Blic" objašnjava da je reč o pacijentkinji koja je u sklopu lečenja osnovne bolesti primila krv dugogodišnjeg dobrovoljnog davaoca, koji prilikom dolaska na davanje krvi nije predao informacije koje bi ga privremeno ili trajno isključile iz davanja krvi. Kako je objasnio ni u obaveznom skrining testiranju markera transfuzijom prenosivih infekcija njegova krv je imala nereaktivan rezultat, te je "kao takav i upotrebljen za transfuzijsko lečenje pacijenata".

Na pitanje kako je moglo doći do ovakvog propusta, dr Petrović odgovara da propusta u zdravstvenoj službi nije bilo "što je utvrđeno nakon sprovedenog epidemiološkog istraživanja" ovog događaja.

- Tako nešto je, nažalost, moguće da se dogodi i danas, uprkos rigoroznim testiranjima svake uzete doze krvi zbog takozvanog "perioda prozora". To je period od trenutka inficiranja osobe (u konkretnom slučaju dobrovoljnog davaoca krvi) do momenta mogućnosti utvrđivanja te infekcije. Naime, ne postoji ni kod nas ni u svetu takav test koji će u ovom periodu laboratorijski otkriti infekciju – objašnjava dr Petrović za "Blic".

G6UktkqTURBXy9iYmE5NTg4MDNkYzIyNGFiNTBlO
Foto: D. Milenković / RAS Srbija

On dodaje da ako dobrovoljni davalac krvi prilikom popunjavanja upitnika (koji se popunjava pre svakog davanja krvi) ne navede da je u poslednje vreme imao neku rizičnu situaciju tokom koje se mogao inficirati (rizičan polni odnos, tetovaže, korišćenje narkotika intravenski...), kao što u konkretnom slučaju nije bilo navedeno, i ukoliko se serološkim testiranjem uzorka njegove krvi ne utvrde nepravilnosti, krv se obrađuje i po potrebi izdaje za lečenje.

- Dešava se retko, kako kod nas tako i u svetu, da dobrovoljni davalac krvi ili ne prepozna rizike u svom ponašanju ili da ih minimalizuje i ignoriše, pa se odluči da da krv, upravo u tom vremenskom periodu - neposredno nakon neke rizične situacije kada je u "periodu prozora" i laboratorijskim ispitivanjima infekcija se ne može utrvditi – tvrdi dr Petrović.

On nije želeo da otkrije ime zdravstvene institucije u kojoj je ona inficirana zato što su, kako je rekao, te informacije poverljive u odnosu lekar – pacijent.

423 građana Vojvodine živi sa HIV-om

Podsetimo, trenutno 423 građana Vojvodine zna da živi sa HIV-om. Najveći broj osoba živi sa HIV-om na području Južnobačkog okruga – 185 (43,7%), Južnobanatskog okruga – 75 (17,7%), Sremskog okruga – 56 (13,2%) i Severnobačkog okruga – 55 (13%), a značajno manje na području Zapadnobačkog okruga – 25 (5,9%), Srednjebanatkog okruga - 15 (3,6%) i Severnobanatskog okruga – 12 (2,9%) osoba.

http://www.blic.rs/vesti/drustvo/sok-preminula-zena-inficirana-virusom-hiv-posle-transfuzije-krvi-u-vojvodini/zz65w4m

 

 

Link to comment
7 minutes ago, Filozof manijak said:

Nisam baš toliki manijak :D
Ja to posmatram sa evolutivne strane, znači sa emotivnim otklonom: prirodno okruženje polarnih medveda se menja (pod većim ili manjim uticajem čoveka), oni ne umeju da se prilagode nastalim promenama i odumiru. Jbg, opstanak je surova stvar.
@Pontijak 

ma ok je emotivni otklon jer sto vise emocija to vise patnji :) ali nisam odoleo da emotivni otklon dovedem do krajnjeg iskodista bar kada je o sisarima predatorima rec :)

Link to comment
Quote

upravo u tom vremenskom periodu - neposredno nakon neke rizične situacije kada je u "periodu prozora" i laboratorijskim ispitivanjima infekcija se ne može utrvditi – tvrdi dr Petrović.

Jel ima neko na forumu ko se razume u problematiku da nam kaze da li dr Petrovic govori istinu?

Link to comment
3 minutes ago, JozoMujica said:

Jel ima neko na forumu ko se razume u problematiku da nam kaze da li dr Petrovic govori istinu?

nisam specijalista...ali koliko znam, dr. petkovic je u pravu. treba 3 meseca da prodje da bi se moglo sigurno utvrditi da je krv zarazena sa HIV

Link to comment
45 minutes ago, Tihajeza said:

I ja znam za "prozor efekat", ali onda deluje neverovatno da se ovo nije desilo još koji put od 1985.

 

 

 

pa ako ovako funckionise sistem transfuzije, vrlo je verovatno da jeste :( (a da primaoci krvi potencijalni zarazeni ne znaju da imaju hiv..)

6 nedelja je nekad davno vazilo za taj period do kojeg moze da se pokaze lazno negativan rezultat, kapiram da sad postoje savremene metode koje odmah dijagnostikuju virus, ne verujem da se u normalnim zamljama ovo moze desiti

Edited by InvisibleLight
Link to comment

Ima li neki test koji može utvrditi da li je neko zaražen u tom periodu prozora?
Za  standardne testove na HIV postoji taj prozor od 3 meseca. Da li je moguće da se moguća infekcija HIV-om ne može utvrditi u tom periodu?

Link to comment

A ko kaze da se ranije nije desilo?

Najpoznatiji slucaj s pocetka devedesetih je kada su zarazenu krv primili jedna starica, mladic i beba. Za prvo dvoje su ubedjivali da su hiv dobili seksualnim/intravenskim putem, a kada je kod bebe otkriven onda se prica odmotavala unazad i pronadjen krivac.

U tom vremenskom prozoru ne moze se utvrditi sa 100% verovatnocom. Zato se transfuziolozi i oslanjaju na upitnik koji ipak treba ozbiljno shvatiti. 

Link to comment

Ovde piše da trajanje vremenskog prozora zavisi od tehnologije koja se primenjuje u laboratoriji i da se može svesti na 7 dana te da različite razvijene zemlje deceniju (neke čak i više od tri) nisu imale nijedan primer infekcije HIV-om pri transfuziji, za razliku od Indije gde sa oko 130 zaraženih mesečno to uopšte nije retka pojava.

Quote

Nowhere in the world is transfused blood considered 100% safe. This, despite the fact that each unit of blood is mandatorily tested for infection, among other things, before transfusion.

This happens because several infections, such as Hepatitis A, B, C and Human Immunodeficiency Virus, have a window period during which the virus doesn’t show up in a blood test.

So, if a person contracts the HIV today and decides to donate blood the next day, the laboratory that tests the blood will not detect the virus in it. The window period for HIV is usually between three weeks and three months, depending on the technology used at the laboratory.

Even the best-available technology in the market right now – the Nucleic Acid Amplification Test – only reduces the window period to seven days. It does not entirely eliminate the risk.

Despite this limitation, many countries have not reported a case of HIV transmission through blood transfusion for years now. Canada has had no transfusion-transmitted HIV cases since 1985. In the US, the last known case of HIV transmission was in 2008 and the risk of disease spreading through transfusion is one in two million donations. In the UK, the last known case of a viral infection, including HIV, transmitted through blood transfusion was in 2005.

In India, on the other hand, at least 2,234 people are reported to have been infected with HIV while getting blood transfusions in the last 17 months. The National Aids Control Organisation had on Wednesday revealed this in response to a Right to Information plea filed by activist Chetan Kothari.

...

https://scroll.in/pulse/809176/hiv-transmission-why-is-blood-transfusion-in-india-not-yet-safe

 

Edited by vememah
Link to comment
  • James Marshall pinned this topic
  • Tpojka locked and unlocked this topic
  • Tpojka locked this topic
  • Tpojka unlocked and locked this topic
  • Tpojka unlocked this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...