Jump to content
IGNORED

Trojni pakt i Aprilski rat


Recommended Posts

On 1.1.2018. at 1:59 AM, 1234 said:

 

Prvi partizanski odred osnovan je 22. juna 1941. godine u selu Zabno kod Siska. Zasto je prvi partizanski odred osnovan tek nakon sto je Nemacka napala SSSR?

Može li objašnjenje kako su komunistički supermeni uspeli da osnuju odred za svega 10-ak sati?

 

 

Neka istorija koje se tebi ne sviđa navodi da su odmah posle sloma počeli da se spremaju, i to i objašnjava ovu brzinu, ali me čudi da ti povlačiš kao argument da su bili pasivni zapravo dokaz da nisu.

Link to comment
On 03/01/2018 at 4:30 PM, namenski said:

U pravu je bio onaj mudri Poljak kada je rekao da su od komunista gori samo antikomunisti, narocito priuceni poput tebe, polaznici ubrzanih istorijskih kurseva 90-ih...

 

Kako bi definisao “primitivni antifasizam” i da li ti spadas medju takve antifasiste?

 

Quote

Proglas_CKKPJ_15041941.jpg

 

Objavljeno 15. aprila 1941, istog dana kada je veci deo vlade Kraljevine Jugoslavije cekirao prtljag na aerodromu u Niksicu.

 

 

  Reveal hidden contents

 

Prvi ratni proglas CK KPJ narodima Jugoslavije, 15. april 1941.

NARODI JUGOSLAVIJE!

Strašna katastrofa koju smo mi komunisti već odavno signalizirali zadesila je narode Jugoslavije. Osvajačke armije osovinskih sila provalile su u našu zemlju iznenada i svuda kud prolaze siju smrt i pustoš. Beograd je sravnjen sa zemljom. Nevina djeca, žene i starci koji su se u paničnom bijegu htjeli spasti iz gorućih ruševina bili su podvrgnuti napadačima. Velikim osovinskim osvajačima pridružili su se i mali osvajači Bugarska i Mađarska. Dvije zemlje, s kojima su pređašnji neodgovorni upravljači Jugoslavije stvarali paktove o vječitom prijateljstvu. Podlo kao strvinari, pridružili su se bugarski i mađarski imperijalisti velikim imperijalističkim osvajačima da i oni istrgnu koji komadić mesa iz krvavog tijela Jugoslavije. Ali narodi Jugoslavije, uključivši i većinu Hrvata, herojski se bore za svoju nezavisnost protiv mnogobrojnijeg neprijatelja. U teškoj i sudbonosnoj borbi protiv tuđinske najezde našla se u Hrvatskoj šaka agenata i petokolonaša, koja je uz pomoć najurenih reakcionarnih hrvatskih vlastodržaca sistematski pripremala i konačno u najtežem času izvršila izdaju kakvoj nema premca u nizu izdaja hrvatske gospode i vlastele u historiji.

Hrvatski narode!

Ta gospoda tebi priča da ti je izvojštila slobodu i nezavisnost pomoću Hitlera i Musolinija. Vjeruješ li ti to? Pamtiš li ti da je ikada u tvojoj tisućgodišnjoj mukotrpnoj historiji, u tvojim teškim časovima bio tebi prijatelj i zaštitnik njemački, mađarski, talijanski ili koji drugi osvajač? Ne i nikada. Naprotiv, uvijek su te oni porobljavali i onda iskorištavali. Uvijek su te nastojali međusobno zavaditi da bi te onda lakše tlačili. Uvijek su ti osvajači težili da zagospodare tvojim plodnim ravnicama i tvojim šumama, težili su da ti otmu divnu Dalmaciju — divno Jadransko more. Uvijek su hrvatska gospoda i vlastela bili ti koji su te prodavali tvojim porobljivačima da bi onda i sami mogli piti tvoju krv. Eto, takvu nezavisnost pripremila je tebi hrvatska gospoda.

Hrvatski narode!

Ti si ovih dana bio očevidac nečuvene sramote. U tvoju zemlju su provalili protiv tvoje volje osvajači i tvoji vjekovni neprijatelji da te porobe i raskomadaju tvoju krvlju natopljenu domovinu, a hrvatska gospoda te tjera da ropski puziš pred tvojim neprijateljem, da ga pozdravljaš, da ga slaviš u vrijeme kada njegova vojnička čizma gazi tvoju zemlju, tvoj nacionalni ponos. Događaj u Zagrebu prilikom dolaska osvajača biće najtamnija ljaga u tvojoj povijesti’, hrvatski narode. Hrvatska gospoda te sili da pružaš ruku svome vjekovnom neprijatelju i porobljivaču, a sije najodvratniju mržnju i hajku protiv bratskog srpskog naroda koji se herojski bori i gine radije nego da bude robom tuđinca. Zar je narod kriv što te je tlačila srpska gospoda? Zar nije u svim režimima učestvovala i hrvatska gospoda? Zar nije srpski narod oduševljeno podržavao tvoju opravdanu borbu za slobodu i ravnopravnost? Ali su provalili osovinski osvajači da raskomadaju čitavu zemlju i porobe narode Jugoslavije zajedno s tobom. Znaj, hrvatski narode, da će historija s prezrenjem osuditi one koji svoju tobožnju nezavisnost grade s judinim talirima i na ropstvu svoje krvne braće — srpskog, slovenskog i ostalih naroda.

Hrvatski narode!

Tuđinske sluge, hrvatska gospoda sije tebi mržnju prema tvojoj krvnoj braći — Srbima i Slovencima u vrijeme kada oni svojom krvlju iznova pišu slavnu, iako tragičnu stranicu svoje historije. Znaj, hrvatski narode, da je borba tvoje braće i tvoja borba. Znaj, hrvatski na rode, da su simpatije dvjestomiliunskog naroda Sovjetskog Saveza na strani naroda Jugoslavije, koji se herojski bori za svoju nezavisnost. Znaj, hrvatski narode, da će historija s prezrenjem govoriti o onima koji zabiše izdajnički nož u leđa svoje braće. Hrvatska je okupirana po njemačkim i talijanskim četama, a nije slobodna i nezavisna narodna država, kako je hoće prikazati današnji hrvatski vlastodršci. To je država šačice hrvatske gospode, koja neprekidno preko radija i štampe viče o pokolju i strijeljanju, o prijekim sudovima itd. Groze se smrću za svaku sitnicu, tako da crveni lice svakog pametnog čovjeka kada čuje te bjesomučne grožnje. Ali neka ta gospoda uparhti da ništa nije trajno što je upereno protiv naroda, a najmanje vlast današnjih vlastodržaca. Neka se ta gospoda malo zamisli o tome šta očekuje nju za prolijevanje nedužne narodne krvi.

Narodi Jugoslavije — Srbije, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Vojvodine!

Vi, koji se borite i ginete u borbi za svoju nezavisnost, znajte da će ta borba biti okrunjena uspijehom, pa makar vi sada i podlegli u toj borbi protiv nadmoćnog neprijatelja. Ne klonite duhom, zbijte čvršće svoje redove, dočekujte uzdignute glave i najteže udarce. Komunisti i čitava radnička klasa Jugoslavije ustrajat će do konačne pobjede u prvim redovima narodne borbe protiv osvajača. Ne klonite duhom ni onda ako u toj borbi privremeno i podlegnete, jer će se iz ovog krvavog imperijalističkog pokolja roditi novi svijet, zbrisat će se zauvijek korijeni imperijalističkih ratova i nacionalnog zarobljavanja, stvorit će se na istinskoj nezavisnosti svih naroda Jugoslavije slobodna bratska zajednica.

Radnici i radnice Jugoslavije!

Nad radničkom klasom Jugoslavije nadvise se crni oblaci. Najgori neprijatelji radničke klase provalili su u našu zemlju i zavode najcrnju reakciju. Ti isti koji drže u svirepom kapitalističkom ropstvu njemačku i talijansku radničku klasu, koji porobiše mnoge narode i proliše more krvi kako svoga naroda tako i radnog naroda drugih zemalja. U ovim teškim časovima radnička klasa Jugoslavije treba da se nađe jedinstvena i zbijenih redova. Ne treba se plašiti nikakvog terora i progona. Mi smo na to navikli; progonili su nas svi režimi u toku ovih 20 godina, ali radnička klasa na čelu sa svojom avangardom — Komunističkom partijom postala je još jača. Naša je dužnost da u ovim sudbonosnim danima sačuvamo svoju hladnokrvnost, da još odlučnije učvršćujemo svoje redove, da radimo uporno na osvajanju i okupljanju radničkih masa vodeći ih u borbu za njihove svakodnevne interese, u borbu za bolju i sretniju budućnost.

Živjeli bratstvo i sloga naroda Jugoslavije u borbi za svoju slobodu i nacionalnu nezavisnost!

Živjeli bratstvo i sloga svih naroda na Balkanu protiv imperijalističkog osvajača i nacionalnih ugnjetača!

Živio Sovjetski Savez, nada svih ugnjetenih i porobljenih!

Živjela Komunistička partija Jugoslavije!

Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije

 

 

Dan borca je bio drzavni praznik u SFRJ koji se proslavljao 4. julaU cemu je razlika izmedju odluke koja je doneta 4. jula na sednici Politbiroa CK KPJ i proglasa 15. aprila?

 

Quote

Ovo mozes slobodno da odstampas, napravis rupu u sredini papira i okacis znas vec gde.

Mozes i da zavrtis, po ukusu.

 

A ovakvim licemernim preporukama i sovjetima EU mozes da se bavis i njima demonstriras demokratsku pravovernost onda kada ta ista EU, narocito njen zapadnitm deo, napravi slicnu rezoluciju u vezi sa, na primer, dogadjajima iz septembra 1938.....

M_nchen.jpg

ili, lekciju o tome kako prodati saveznika zarad sopstvene guzice, da u detalje ne zalazimo...

 

U svakom slucaju, nastavi da me zabavljas ;)

 

 

Nema tu nikakvog licemerstva. Velika Britanija jeste bila demokratska drzava 1938. 

 

Komunizam je otisao na civilizacijsku deponiju. Ti si civilizacijski otpadak.

 

On 03/01/2018 at 5:30 PM, vathra said:

Može li objašnjenje kako su komunistički supermeni uspeli da osnuju odred za svega 10-ak sati?

 

 

Neka istorija koje se tebi ne sviđa navodi da su odmah posle sloma počeli da se spremaju, i to i objašnjava ovu brzinu, ali me čudi da ti povlačiš kao argument da su bili pasivni zapravo dokaz da nisu.

 

Ja nisam rekao da se oni nisu spremali nego da su cekali dozvolu Moskve da dignu ustanak.

  • +1 1
Link to comment
  • 7 months later...
  • 5 years later...

ИЗ АРХИВЕ ЗВУЧНИХ ЗАПИСА

Говорна историја на радијским снимцима из марта-априла 1941. и друге приче: Како је краљ Александар говорио бугарски, кнез Павле енглески а маршал Тито руски

https://oko.rts.rs/istorija/5085358/govorna-istorija-na-radijskim-snimcima-iz-marta-aprila-1941-i-druge-price-kako-je-kralj-aleksandar-govorio-bugarski-knez-pavle-engleski-a-marsal-tito-ruski.html

 

  • +1 1
  • Hvala 2
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...