Jump to content
IGNORED

Tour de France 2012


malkin

Pobednik TdF 2012  

33 members have voted

  1. 1. TdF 2012 osvojiće:

    • Janez Brajkovič
    • Cadel Evans
    • Robert Gesink
    • Ryder Hesjedal
    • Levi Leipheimer
    • Tony Martin
    • Denis Menchov
    • Vincenzo Nibali
    • Samuel Sanchez
    • Frank Schleck
    • Jurgen Van den Broeck
      0
    • Alejandro Valverde
    • Bradley Wiggins
    • Juan Jose Cobo
      0


Recommended Posts

Idemo opet, 99. put. Od 30. juna do 22. jula.Zvanični sajtOsnovni podaci o trasi, u poređenju sa prethodnim izdanjima trke:

                                	  2012     2011	   2010	   2009	   2008	   2007	   2006
Flat Stages	                            9        10       9	    10	    10	    11	     9
Medium Mountain Stages	                    4         3	      4	     1	     4	     1	     4
Mountain Stages	                            5         6	      6	     7	     5	     6	     5
# of Categorized Climbs (Cat 2, 1 and HC)  25        23	     23	    20	    19	    21	    22
Mountaintop Finishes	                    3         4	      3	     3	     4	     3	     3
Individual Time Trialing	          101k      41k	    59k	   55k	   82k	   117k	   116k
Team Time Trial	                            0       23k	      0	   39k	     0	     0	     0
Overall Distance	                 3497k     3430k  3596k	  3435k	  3554k	  3547k	   3657k

Naravno, prvo što privlači pažnju je kilometraža na individualnom hronometru koje će biti koliko u prethodne dve godine zajedno. Uz to, sva tri puta kada se etapa bude završavala na usponu, radiće se o usponima prve kategorije (dakle, ništa od HC etapnih finiša). Nije teško iz ovoga zaključiti da će hronometar prelomiti trku i da ova trasa prilično favorizuje bicikliste poput Evansa i Viginsa (tj. solidne i sposobne penjače koji su odlični na hronometru), a da će zahtevati veću agresivnost od čistijih penjača poput Nibalija, Samua Sančeza, Menjšova, Van den Bruka i Gesinka. Ove godine neće biti Kontadora (suspenzija) i Endija Šleka (povreda).Trka će startovati prologom u Liježu, jednom od najznačajnijih biciklističkih gradova u jednoj od najznačajnijih biciklističkih zemalja. Ako se ne varam, Lijež je jedini grad koji je ugostio Tur, Vueltu i Điro. Desetodnevna prva nedelja će se uglavnom sastojati od ravnih i malo manje ravnih etapa na severu i severoistoku Francuske. Sprinteri će imati 3-4 šanse da se bore za etapnu pobedu, voziće se u vetrovitom primorju, a biće i prilike (već na prvoj etapi, na primer) da se pokažu specijalisti za klasike ili makar oni među sprinterima koji su sposobni da finiširaju i na nezgodnim, kratkim usponima. Na sedmoj etapi će uslediti prvi finiš na usponu--La Planche de Belles Filles, solidno teško brdo prve kategorije od oko 6km. Poslednjeg dana prve nedelje će se voziti individualni hronometar od 41.5km. Prilično ravna trasa će verovatno biti prva ozbiljnija prilika da se proseju glavni favoriti.U drugoj nedelji će se proći kroz Alpe. I to baš tako--proći. Svega su dve etape u srcu Alpa, a i tada će Grand Colombier, Madeleine i Croix de Fer biti iskorišćeni na 50 i više km od clja. La Toussouire, na jedanaestoj etapi, je drugi planinski finiš Tura. Tranzicija ka Pirinejima počinje potencijalno interesantnom dvanaestom etapom koja je duga celih 226 km (najduža na ovogodišnjoj trci) i u čijoj prvoj polovini će se ići preko dva uspona prve kategorije. Tu bi moralo sve da pršti od begova i ranih napada. Nadam se--mada mi je strepnja dublja od nade--da će prva etapa u Pirinejima biti nešto posebno. 191km će se voziti, a nasred etape stoje dva uspona prve kategorije. Drugi od ta dva je Mur de Peguere, koji će se prvi put voziti na Turu. Nezgodno brdo koje sasvim zaslužuje ovo "mur" u nazivu:

PROFILCOLSCOTES_2.jpg

Šteta je što od vrha ovog zeznutog uspona do cilja ima da se vozi celih 40 km, ali najvećim delom će to ići nizbrdo pa može da se očekuje bar malo zabavnog trkanja.Poslednju nedelju će obeležiti neodgovorno trošenje Aubisque-a i Turmalea usred šesnaeste etape, vratolomni spust sa Peyresourda, poslednji planinski finiš i hronometar od 53.5km, ravan kao pokojnikov EKG.Neke od ekipa su već objavile sastave, druge su još na užem izboru od 10-12 biciklista. Ipak, zna se ko će od važnijih GC kandidata biti tu (valjda sam ih sve nahvatao za pooll). Ove godine--i to nema veze sa generalno usranom trasom celokupne trke--borba za zelenu majicu bi mogla da bude posebno interesantna. 1 Peter Sagan će voziti svoj prvi Tur i konačno se ljudski oprobati u borbi protiv Kavendiša, Grajpela, Farara i ostalih pripadnika prve sprinterske lige. Marcel Kitel će takođe biti tu da predstavlja novi talas sprintera pa valja očekivati uzbudljivo trkanje.I tako, udrite po analizama i prognozama, i neka nam svima i ovaj Tur prođe u radosti i veselju!

Edited by malkin
Link to comment
  • Replies 612
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • malkin

    191

  • gervasius twinkleminkleson

    103

  • freakns

    47

  • Garnirung

    36

Tour :Hail: ali jebes vaki tour sa 5 planinaca :( i to bas losi Alpi, bedno, bas bedno... ali gledace se, naravno!prognoze? kao i svake godine, Menchov :D

Link to comment

Hrabro i glupo cu prognozirati - 1. Nibali 2. Sanchez 3. Gesink. Froome josh jednom zavrsava GT ispred Wigginsa. Gesink ce pobrati simpatije objektivne italijanske publike, ali nece moci vise od etapne pobjede. Menchov, Evans i Wiggins na zadnjem hronometru odlucuju o tome ko ce u Top 20. In reality, vjerovatno Wiggins, Evans, Menchov na postolju. Nadam se da ce pobjediti neko ko nije Wiggins. Johnny Hoogerland ce, josh jednom, biti moralni pobjednik Toura.

Link to comment

neam pojma u kakvoj je formi valverde a bogami ni kakav ce tim movistar da izvede, al eto prognoziram njega ;) inace bice interesantno videti kakva ce biti dinamika trke bez dvojice glavnih favorita poslednjih godina.

Link to comment
Hrabro i glupo cu prognozirati - 1. Nibali 2. Sanchez 3. Gesink. Froome josh jednom zavrsava GT ispred Wigginsa. Gesink ce pobrati simpatije objektivne italijanske publike, ali nece moci vise od etapne pobjede. Menchov, Evans i Wiggins na zadnjem hronometru odlucuju o tome ko ce u Top 20.
carski, prodato! :D
neam pojma u kakvoj je formi valverde a bogami ni kakav ce tim movistar da izvede, al eto prognoziram njega ;) inace bice interesantno videti kakva ce biti dinamika trke bez dvojice glavnih favorita poslednjih godina.
Valverde je bio odličan u prva dva meseca sezone, od tada ga praktično nema nigde, osim što je Rui Kosti pomogao da osvoji Tour de Suisse. Biće Movistar jak, to je sigurno, ali voziće Tur i Huanho Kobo, pa nije isključeno da na kraju Valverde ne bude prvi vozač ekipe (eto, Kobo mi je promakao kad sam listao GC kandidate...)Do sada potvrđene ekipe:Argos-ShimanoMarcel Kittel (Ger)Patrick Gretsch (Ger)Roy Curvers (Ned)Koen de Kort (Ned)Tom Veelers (Ned)Johannes Fröhlinger (Ger)Matthieu Sprick (Fra)Albert Timmer (Ned)Yann Huguet (Fra)Ovde se sve vrti oko Kitela i njegovih sprintova.BMCMarcus Burghardt (GER)Steve Cummings (GBR)Cadel Evans (AUS)Philippe Gilbert (BEL)George Hincapie (USA)Amaël Moinard (FRA)Manuel Quinziato (ITA)Michael Schär (SUI)Tejay van Garderen (USA)Pomalo čudi što nema Morabita i Franka, ali zato je tu mladi Tidžej, a i Kadel je već dokazao da sa sličnim sastavom tima može da pobedi u julu.Euskaltel-EuskadiASTARLOZA CHAURREAU Mikel AZANZA SOTO Jorge IZAGUIRRE INSAUSTI Gorka MARTINEZ DE ESTEBAN Egoi PEREZ MORENO Ruben SANCHEZ GONZALEZ Samuel TXURRUKA ANSOLA Amets URTASUN PEREZ Pablo VERDUGO MARCOTEGUI Gorka Da je nekako još mogao i Nieve, ili Igor Anton, ovo bi bio najjači sastav Euskaltela u poslednjih nekoliko godina. Astarloza se vratio i Samu, ako je u stanju da prevaziđe probleme od pada na Dofine, može da računa na ozbiljnu podršku.Lotto Belisol Lars BakFrancis De GreefAndré GreipelAdam HansenGreg HendersonJürgen RoelandtsMarcel SiebergJurgen Van den BroeckJelle VanendertNe znam da li bih bio naročito zadovoljan ovakvim timom da sam Van den Broeck. Suviše je narušen balans u korist Grajpela, čini mi se.KatushaGiampaolo CarusoOscar FreireVladimir GusevJoan HorrachAliaksandr KuchynskiDenis MenchovLuca PaoliniYuriy TrofimovEduard VorganovFreire će biti prilično prepušten samom sebi jer je ovaj tim formiran oko Menjšova i njegovog napada na podijum.Omega Pharma-Quick-step, rečima DS-a Lefevera:
"We will be at the starting line with a competitive formation" Team Manager Patrick Lefevere said. "Leipheimer has recently shown that he is enjoying a period of crescendo in the Tour de Suisse, as is Peter Velits. By their side on the major climbs we will see Kevin De Weert, one of the best riders in the last editions of the Grande Boucle. In the time trials we can count on Levi and the undeniable skills of Tony Martin, who will be in his element with more than 100 kilometers on the schedule. Same goes for Bert Grabsch, a fantastic time trial performer, who, together with Stijn Vandenbergh, will be tasked with keeping the squad together on the flat stages. For the individual stages we will have high caliber athletes like Sylvain Chavanel, a natural attacker who has already twice won the prize for most combative rider while making our jersey stand out on the roads of the 2010 Tour; as well as Dries Devenyns, riding in the third Tour de France of his career. We will also see Jerome Pineau at the start line, an athlete who really knows how to play his cards, as well as how to be a perfect team player when the occasion calls for it. Overall, the formation is well balanced and they will be able to stand out in the individual stages as well as in the general classification."
RabobankLaurens Ten DamRobert GesinkSteven KruijswijkBauke MollemaMark RenshawLuis Leon SanchezBram TankinkMaarten TjallingiiMaarten WynantsI kako čovek da ne navija za ekipu koja dovede Gesinka, Molemu i Kruijswijka na 1 GT :Hail: Ozbiljna ekipa od prvog do poslednjeg vozača.RadioShack-Nissan Fabian CancellaraTony GallopinChris HornerAndreas KlödenMaxime MonfortYaroslav PopovychFränk SchleckJens VoigtHaimar ZubeldiaPutujući cirkus će valjda da vozi za Šleka seniora. Ili za Hornera. Na kraju će, verovatno, Kloden da im bude glavna karta u GCu, a Monfor će, ispod radara, da bude najbolje plasiran. Nisu poveli Fuglsanga i on je odmah rekao novinarima da su problemi u ekipi za koje je doznala štampa "samo vrh ledenog brega." Kanćelara da uzme prolog i to im je puna kapa :D
Link to comment

Da dodam još tri bitne stvari:1. Hinkapi vozi svoj poslednji, 17. Tur. Time će postati rekorder po broju učešća na Turu. Big Džordž je veliki car i bilo bi super kad bi nekako uspeo da zabode petu etapnu pobedu u karijeri.2. Voeckler je pod znakom pitanja zbog povrede, ali izgleda da je moguće da će biti dobrih vesti na tom planu. Prosto ne bi bilo isto bez Tome...3. Posrbica i ja glasali za istog čoveka kao pobednika trke :Hail: To je znak, Kondor iz Varsevelda mora da pobedi ove godine!

Link to comment

Tek sad vidim da sam napisao 'bla bla bla... italijanske publike...' :isuse:Scadoh reci francuske, jelte :)Elem, ja bih dodao da se nadam da ce Sagan uzeti zelenu majicu. Vjerovatno nece uspjeti da pobjedi Cavendisha direktno nijednom, ali ocekujem da ide u bjegove, osvaja bodove na neravanim etapama i tako to. Steta sto Anton i Samu ne voze iste GTove. Mogao je npr. Anton da pomaze Samuu na Touru, a onda ovaj njemu na Vuelti. Zna li se, hoce li Basso biti tu da radi za Nibalog?

Link to comment
Posrbica i ja glasali za istog čoveka kao pobednika trke :Hail: To je znak, Kondor iz Varsevelda mora da pobedi ove godine!
Ovo je više bilo navijački, iz prostog razloga što sam ovu sezonu očajno ispratio i u smislu gledanja i u smislu informisanja, pogotovo od kako su suspendovali Contadora. Iskren da budem, UCI i doping agencije su mi se smučile i ovu sezonu ne gledam iz revolta, jer i dalje imam osećaj da su zavlačili Contadora 1,5 godinu, čisto zbog finansija. Slabije ću pratiti i TdF i spremam se za Vueltu.Opet, Gesink je talentovan vozač i nije da nema šanse da uzme TdF. Da li baš ove godine, videćemo. Nije loša ni kvota, 34.
Link to comment
Elem, ja bih dodao da se nadam da ce Sagan uzeti zelenu majicu. Vjerovatno nece uspjeti da pobjedi Cavendisha direktno nijednom, ali ocekujem da ide u bjegove, osvaja bodove na neravanim etapama i tako to.
Ja baš nešto mislim da hoće. Pazi rezultate sa prošlonedeljnog Ster ZLM Tour-a:1. etapa:1. Kitel2. Renšo3. Kavendiš2. etapa:1. Grajpel2. Kavendiš3. Renšo3. etapa:1. Boom2. Kavendiš3. Fleča4. etapa:1. Kitel2. Renšo3. Rulands...16. KavendišNije to Tur, naravno, ali kad se uporede forme Sagana i Kavendiša, klinja definitivno ima čemu da se nada.
Zna li se, hoce li Basso biti tu da radi za Nibalog?
Ne znam. Nešto sumnjam, pogotovo ako se Baso nečemu nada na Vuelti.Ali zato će, najverovatnije, da nastupi druga italijanska nada, 1 L'Aquila di Filottrano, Mikele Miki Skarponi! Eno razbi se čovek od treniranja na Stelviu...
Link to comment

Nije li Cav tu pobijedio u generalnom plasmanu? :DMozda je odlucio da postane univerzalniji.Elem, ja bih volio da Sagan pobjedi Cava. Mislim, hoce kad tad sigurno, nego nisam ubjedjen da je spreman sad na Touru to da uradi. Nema Andronija na Touru? Meni uz Euskaltel i Vacansoleil najkulji tim.

Link to comment
Nije li Cav tu pobijedio u generalnom plasmanu? :DMozda je odlucio da postane univerzalniji.Elem, ja bih volio da Sagan pobjedi Cava. Mislim, hoce kad tad sigurno, nego nisam ubjedjen da je spreman sad na Touru to da uradi. Nema Andronija na Touru? Meni uz Euskaltel i Vacansoleil najkulji tim.
Jasta, Kav dobio trku ali nije nijednu etapu. Ima istine u tome da je resio da postane univerzalniji. Konkretno, mislim da je ove godine u pitanju to sto bi mnogo voleo da uzme zlato na Olimpijadi. London, domaca publika, itd. Delom zbog toga ja bih bio spreman i da se kladim da ce Sagan da ga dobije u julu :) (kad smo kod toga, mozda bismo mogli ove godine da uvedemo neku pogadjalicu, recimo za etapne plasmane ili tako nesto...)Nista od Andronija, tradicionalno mora da se napravi mesta za razne francuske ekipe.
Link to comment
Omegafarma ima paklen tim.
Istina, na papiru deluju opako. Samo ja se bojim da će na kraju mnogo bolje da se provede ovaj deo ekipe koji je zadužen za ganjanje etapnih pobeda nego GC nade. Velits nema nikakvu formu već skoro dve godine, Levi ima kilavu sezonu i ni ono treće mesto na Tour de Suisse nije bilo naročito ubedljivo, a Toni Martin sve i da razvali na hronometrima (što se, naravno, očekuje) tek treba da dokaže da može da opstane sa najboljima u planinskim etapama. Ali OK, nije da nemaju čemu da se nadaju.
Link to comment
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...