Jump to content
IGNORED

Radio B92


passthison

Recommended Posts

hvala, verujem da si u pravu. meni je takodje delovalo vrlo nelogicno da se duplo veci share moze praviti sa manje slusalaca ali sam tako cuo od onih koji imaju uvid u istrazivanja. btw, zasto je radjeno "kontrolno" istrazivanje? da li je kao i slucaju TV rejtinga bilo sumnje u podatke o slusanosti (tj gledanosti)?

Link to comment
  • Replies 71
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • yolo

    9

  • Frank Pembleton

    6

  • Ryan Franco

    5

  • Bane5

    4

Top Posters In This Topic

Posted Images

hvala, verujem da si u pravu. meni je takodje delovalo vrlo nelogicno da se duplo veci share moze praviti sa manje slusalaca ali sam tako cuo od onih koji imaju uvid u istrazivanja.btw, zasto je radjeno "kontrolno" istrazivanje? da li je kao i slucaju TV rejtinga bilo sumnje u podatke o slusanosti (tj gledanosti)?
Moze se napraviti veci share sa manje slusalaca i sa vecom duzinom slusanja od konkurencije. Izuzeci su situacije gde je to bas ubedljivo. Primeri znacajno veceg ATS-a se mogu naci, ali u jednom trenutku to pocne da radi protiv same stanice tako da to nije uvek i dobitna situacija.Uglavnom se duzim ATS-om pobedi najbliza konkurencija.Drugo istrazivanje koje sam nazvao 'kontrolnim' je sastavni deo onoga sto je RAB Srbija zacrtao da radi, nasli su sufinansijere, agenciju koja je spremna da uradi ovo komplikovano istrazivanje (preko 6000 dnevnika na uzorku).U nekom procentu jeste bio cilj da se ispita koliko su IPSOS-ova istrazivanja validna (na konto licnih ambicija pojedinih radio stanica koje su "vodece" u RAB Srbija), ali ne bi karakterisao da je istrazivanje imalo samo taj cilj. Uglavnom, konacni rezultati (dostupni su na sajtu RAB Srbija) su u tom trenutku imali zaista znacajno poklapanje sa IPSOS-ovim.Prakticno je jedini rezultat toga bio taj da se moglo videti koje stanice su te koje su imale 'problem' sa IPSOS-ovim rezultatima :) Edited by Bane5
Link to comment
inace, mislim da B92 dosta lako moze da se vrati na te cifre posto je radijska publika u srbiji jedno dosta amorfno telo koje se lako oblikuje uz par jednostavnih trikova, a program i dalje ima dosta prednosti u odnosu na konkurenciju cak i u "oslabljenom" izdanju u odnosu na to sto pisete. zapravo mislim da je u ovom trendu rasta u poslednjih 6 meseci povratak na te cifre samo pitanje vremena. mozda ne na broj jedan, ali vrlo stabilan broj dva, da.
Tipicno srpsko shvatanje marketinga, gledas kakvo je trziste i kakve trikove mozes da iskoristis da bi ga pridobio. Dobar marketing krece strateske odluke koji segment trzista se zeli da pokrije i od osmisljavanja i pravljenja kvalitetnog proizvoda (za taj segment trzista), ne od trikova.
Link to comment

pa da, ali u diznilendu. ovde te melje brutalna finansijska svakodnevica i moras da trazis resenja koja daju brze rezultate. pored toga, moguce je raditi i jedno i drugo i to je ono sto mi se cini da radio b92 radi u ovom trenutku.

Link to comment
  • 6 months later...

Meni je ta opčinjenost šerom direktna posledica preteranog boja prosečnih, a zaposlenih. Otuda zavisnost od marketing kolačića.Kapiram da je ekipa sa slavnog početka samo pokušavala da se izrazi kroz radio, da se tad nije ni mislilo o lizingu, ratama za gajbu, paralelnim karijerama, itd. Dođu, laju na mikrofone, grad i sistem, i odu. Nešto kao izvorni sportski Ritam srca preliven preko kompletnog programa, samo u različitim tonovima. I ta energija se baš dobro primala u nadrkanom delu nacije.Ovi danas samo voze po inerciji slavnog brenda. Mislim, sramota je, bar za nas bivše frikove radija, da se B92 u bilo čemu meri sa kojekakvim S-TDI-JAT-matpat stanicama. Marketinški, to je promašaj, jer se B92 nikad nije obraćao istoj ciljnoj grupi, što se u kontaktima sa ozbiljnim agencijama vrlo lako pojasni. Itekako ima načina da se napravi razlika, i itekako ima klijenata koji tu razliku poštuju. To je kao kad bi Darkwood dub merio patku sa Dinom Merlinom: Vuča možda nikad neće svirati na Marakani, ali svakako neće umreti od gladi, nije loš ni Dom omladine.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...