Jump to content
IGNORED

Izlozbe


BraveMargot

Recommended Posts

37 minutes ago, Klara said:

@klimt, najbolji tata na svetu. <3

Čuj najbolji, najluđi!

 

Trudim se, koliko je to moguće, da mu predstavim ono što mi je važno iz sveta umetnosti i popularne kulture, jer ne znam kako bi inače dobio te informacije. 

 

Rado prihvatam i njegove preporuke, npr. za mange i anime, i gledam ih sa uživanjem.

 

Mislim da je važno da komuniciramo i da imamo povremeno ovakva druženja.

 

Čini mi se da sadašnje mlade generacije imaju veliki otklon od prošlosti, dok sam ja "progutao" svog oca. Odnosno, čitao sam, gledao i slušao većinu onoga što i on, i plus to u velikoj meri nadogradio.

 

Ali, to je neka druga priča...

 

  • +1 5
  • Hvala 2
Link to comment
  • 2 weeks later...

* Uroš Predić - Dostojanstvo svakidašnjice

(Galerija SANU)
U katalogu piše da je u pitanju skoro ista, nešto proširena izložba koja je bila 2022. godine u Galeriji Matice srpske. Dodati su neki portreti, "Tajna večera" i "Vaskrsenje Lazarevo", koji su u privatnom vlasništvu. U katalogu su zastupljeni i "Siroče na majčinom grobu" i "Vesela braća", ali ih nema na izložbi. Tražio sam ih uzaludno, bile su najavljene u medijima. Od zaposlenog u galeriji sam saznao da je razlog to što Narodni muzej nije hteo da ih ustupi. Doneli su takvu odluku u poslednji čas. Šteta. Takođe, ako kupujete katalog, obratite pažnju na strane 98, 99, 100 i 101. Prelistavanjem sam ustanovio da su na njima slova udvojena, pa sam zamenio za ispravan primerak. Napravili smo 3 kruga, i pažljivo obišli izložbu. Bila je gužva, uglavnom đaci i penzioneri. Šta reći o Prediću, pravi čovek, na pravom mestu, u pravo vreme. U periodu formiranja srpske države, upravo nam je trebalo takvo slikarstvo. Jedino je Kosovka devojka zaštićena staklom.


* Čekajući stalnu postavku - predmeti pripadnika dinastija Karađorđević i Obrenović, i srednjovekovne insignije
* Orao, lav i krin – Heraldika srednjovekovnih srpskih zemalja

(Istorijski muzej Srbije)

Zbog manjka vremena, projurili smo kroz ove izložbe. Istorijski muzej Srbije zaslužuje da bude renoviran.
- Ono što je najvrednije na izložbi o dinastijama jesu insignije Petra I Karađorđevića. Iznenadilo me je što su eksponati vezani za Obrenoviće, čini mi se, brojniji i atraktivniji.

- Srednjovekovne insignije uključuju rekonstrukcije kruna i skiptara, kovanice, kopije fresaka itd.

- Heraldika je simpatična, gostujuća, mini izložba Muzeja Republike Srpske. Predstavljeni su grbovi dvadeset porodica. Saznadoh za porodicu Hrvatinići.

 

  • +1 2
  • Hvala 4
Link to comment
On 11. 3. 2024. at 0:03, klimt said:

 

Čini mi se da sadašnje mlade generacije imaju veliki otklon od prošlosti, dok sam ja "progutao" svog oca.

 

 

Ja sam se uzalud trudio. Nisam uspeo, ni sa muzikom, ni sa filmom. Ako je iole starije, matori, pali, ne zanima nas.

  • +1 2
Link to comment
20 hours ago, Braća Strugacki said:

 

Ja sam se uzalud trudio. Nisam uspeo, ni sa muzikom, ni sa filmom. Ako je iole starije, matori, pali, ne zanima nas.

Da, to je ta priča.

Ja i dalje pokušavam... 

  • +1 1
Link to comment

vidim odredjenu slicnost, najpre u koriscenju (bele) konture - nadcrtežu, da ga tako nazovem.

kompoziciono i koloristicki takodje mogu da se naprave paralele.. mada je kod roberta umetnicki postupak tradicionalniji,

sa vise slojeva podslikavanja, odatle i meni zanimljiviji. 

 

Edited by makaronee
emaena..
  • Hvala 1
Link to comment

U skroz nežnom uzrastu sam video reprodukciju njegove plave plaže.

 

Sad listam opus.. da, ima tih nekih urokljivih očiju.

Naiđoh i na onaj nesporazum cetinjski, galeriju im. Miodraga, modri staklenac iz autobahn predgrađa, opasan nekakvim nejakim orderom, nalik na pileće koščice. Дизастр.

 

Link to comment
IMG_20240407_203320.thumb.jpg.fbfba7c61434ee0b971a77b1af4087b4.jpg
 
Subota 06.04.2024.
- Vladan Radovanović: Ispred vremena i izvan
- Aleksandra Rakonjac - IDENTITET
- Uroša Đurić - Autonomizam sada i ovde
- Hajsbert Hanekrot & Goranka Matić - HEROES (Rok fotografija sedamdesetih i osamdesetih godina)
- Božidar Maljković, veoma francuski život
 
 
Vladan Radovanović: Ispred vremena i izvan
MSU
28.03.–10.09.2024.
 
Teško je opisati ovu izložbu. Možda je dovoljno samo navesti njen naslov koji je vrlo precizan i potpuno odgovarajući.
Uranjamo u jedan originalan i maštovit svet avangardnog umetnika.
Ako vas zanima konceptualna umetnost, nemojte ovo propustiti.
 
Nažalost, nije štampan katalog, samo liflet na 16 strana. Pretragom na netu vidim da o Radovanoviću već postoji dosta različitih izdanja (knjiga, kataloga).
 
Otvaranje izložbe
 

Vladan Radovanović - Vokovizuel

 
Život sa muzikom: Vladan Radovanović
Emisija u kojoj sam Radovanović govori o sopstvenom, uglavnom muzičkom stvaralaštvu. Interesantno je koliko mu je značila Stockhausenova muzika.
 
 
Aleksandra Rakonjac - IDENTITET
Galerija ULUS
03-20.04.2024.
 
Fragilni elementi koji čine celinu. Simpatično, ali ništa više od toga.
 
 
Uroša Đurić - Autonomizam sada i ovde
Galeriji FLU
01-27.04.2024.
(Ovde se nalazi i link za skidanje kataloga u PDF-u)
 
Uobičajene Uroševe dosetke.
 
Mene je najviše interesovalo sledeće:
U 13 časova je bilo najavljeno vođenje od strane autora.
"Tokom postavke Uroš Đurić će održati stručna vođenja u samoj galeriji, kao i u prostoru nekadašnjeg kluba „Akademija“ koji se nalazio u podrumu zgrade FLU, i u kom je 1992/93 radio kao di-džej."
Iskreno, želeo sam da se ponovo spustim dole...
 
Dok smo čekali da se Uroš pojavi, nas nekoliko se okupilo oko rada koji sadrži samo duži tekst na francuskom jeziku. Potpisan je Džordž Orvel. Zaposlene u galeriji su zamolile stariju gospođu, koja zna francuski, da ga prevede. Ona se pravdala da je zaboravila naočare, pa sam se ponudio da pročitam. Učio sam francuski, ali ga već preko 30 godina ne koristim, osim za stripove. Meni je barem pola teksta bilo jasno, ali nemam dovoljan fond reči. Dakle, ja sam čitao, a gospođa je prevodila. Proces prevođenja prekinula je druga zaposlena koja se setila da joj je Uroš ukratko prepričao šta tu piše, da je to zapisala, pa nam je pročitala svoje zabeleške. Komentari su bili "tipičan Srbin", a simpatična bakica, koja je prevodila, samo je kao tačku na ovu priču dodala "Žorrž Orrvel", sa francuskim izgovorom.
 
Ovde se može pročitati prevod tog duhovitog odlomka iz knjige "Niko i ništa u Parizu i Londonu"
 
Uroš kasni. Zovu telefonom, ne odgovara. Izletim iz galerije i otrčim do Cvijete, koja radi do 14:00, da izvršim "dopunu Irwina". Uzeo sam knjigu NSK Embassy Moscow, i prelistao i odustao od kupovine East Art Map.
Pratio sam nastajanje ove knjige, od specijalng broja New Momenta pa nadalje. Na sumnjam u izbor umetnika i kvalitet tekstova. Prvih stotinak strana je dobro ilustrovano. Presudilo je to što mene zanima bivša Jugoslavija, a ostalo baš i ne (npr. Baltičke republike).
 
U East Art Map, prepoznao sam neke naše umetnike i radove koji se pominju i ovde:
O NORMALNOSTI: UMETNOST U SRBIJI 1989-2001
Link za skidanje:
Kritički pregled umetničkih praksi u Srbiji devedesetih godina objavljen povodom istoimene izložbe u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu 2005. Sadrži tekstove Branislave Anđelković, Branislava Dimitrijevića, Dejana Sretenovića, Vladimira Tupanjca, Kristiana Lukića, hronologiju koju je priredila Aleksandra Mirčić.
 
Vraćam se nazad. Uroš se konačno javio, danas neće biti vođenja. Biće sledeće subote 13. aprila. To mi je radna subota...
 
Za one koji skinu Urošev katalog:
U katalogu je svega nekoliko radova koji su prisutni na izložbi. Tako da ovo i nije katalog izložbe u pravom smislu. U katalogu je npr. crtež na kome je Mirko (iz stripa Mirko i Slavko, sa oblačićem "Možda se nešto dogodilo Žižeku"). Na izložbi je Uroš predstavljen kao Mirko, sa istim oblačićem i drugačijom pozadinom. Tu je i slika Zigomara sa šarenom pozadinom a izložen je sa plavom.
 
 
Hajsbert Hanekrot & Goranka Matić - HEROES (Rok fotografija sedamdesetih i osamdesetih godina)
Galerija DOTS
29.02.-27.04.2024.
 
Opet trčim, umislio sam da i DOTS radi do 14 časova. Stižem u 13:55, ramišljam da samo uzmem katalog i izađem. Međutim, kažu mi da galerija radi do 19 časova, nude mi čašu vode da dođem sebi od žurbe.
 
Kada krenete u oblilazak, sa desna strane, prva je fotografija Slađane Milošević. Pitam da li je otvaranje izložbe bilo pre nego što je preminula. Kažu da jeste, čista koincidencija. Neke od ovih Gorankinih slika sam već video na izložbi "Poslednja pobuna". Skoro sve su mi poznate iz raznih izvora, osim par izuzetaka. Naravno da mi je nepoznata slika Plavog orkestra ispred Beograđanke (zvučna ilustracija "U Jevrema slika ta" - čuo na ovom forumu od Ragasta). Prve izložene Gorankine fotografije su u većem formatu, a kasnije u manjem, što je šteta. Najlepše su slike Magi i Marine Perazić. Magi za klavijaturama, u zanosu, iz poluprofila, sa osmehom. Marina kao mermerna antička skulptura idealne lepote.
 
U centralno delu galerije i na naslovnoj strani kataloga su Bowie i Milan Mladenović.
 
Hanekrot je stvarno izuzetan fotograf. Na izložbi su najviše zastupljeni Bowie, Rolling Stones i Patti Smith. Prijatna iznenađenja su Coltrane i Chet Baker. Najsimpatičnija mi je slika Kraftwerka koja je u katalogu raširena na dve strane. Ko bi rekao da su ovi "konvencionalno obučeni štreberi", promenili tok popularne muzike. Takođe, ona na kojoj su gospodin Ferry i prelepa Jerry Hall, zagledana u daljinu.
Može se reći i da je Hanekrot imao mnogo sreće, jer se rok fotografijom bavio u pravo vreme, "kada su divovi hodali Zemljom".
 
Dok sam razgledao izložbu, kroz zvučnike su išle sledeće numere: The Smiths - Bigmouth Strikes Again, Violent Femmes - Blister in the Sun...
Katalog nije obiman, ali je ok. Po tridesetak fotografija svakog autora, ukupno 64 strane. U galeriji se mogu kupiti Hanekrotove knjige sa fotografijama pojedinačnih izvođača (Bowie, Marley, The Cure...).
 
Gijsbert Hanekroot - sajt sa gomilom fotografija.
Samo izaberete izvođača.
 
Božidar Maljković, veoma francuski život
Francuski institut
16.03.-04.04.2024.
 
Prema datumu koji piše na sajtu instituta, ova izložba bi trebalo da je završena. Međutim, eksponati su još tu. Da li su svi ostali, ili je samo deo, nemam pojma. Nisam nikoga pitao jer sam žurio nazad kući.
Dresovi, trofeji, plakete, naslovne strane, slike (npr. portret koji je radio Miloš Šobajić), Jugoplastikina Adidas patika...
 
 
Posle ručka, na terasi vikendice, sedeći u fotelji, dok gledam u okolna brda, pričam familiji šta sam sve danas video...
 
Baksuz (nije ni bitno, samo da pomenem):
Pošto sam na prethodnim izložbama ukapirao da telefon mog sina pravi mnogo bolje fotografije od mog telefona, pozajmim od sina njegov stari telefon koji ima sličnu kameru kao novi. Uslikao sam na stotine eksponata, slika i fotografija na izložbama, da bi tek na izložbi "Heroes" ukapirao da iz nekog čudnog razloga aplikacija za fotografisanje ne funkcioniše. Okidao sam na prazno.
 
Edited by klimt
  • +1 1
  • Hvala 4
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...